Költségcsökkentés ÉS hatékonyságnövelés? Nem lehetetlen!

A válságban kényszerű költségcsökkentéseket a legtöbb menedzser és alkalmazott súlyos csapásként éli meg, a lépések nyomában rendszerint zuhanó morál és teljesítmény jár. Pedig ésszerű szervezéssel lehet javítani a hatékonyságon, akár csökkenő létszám mellett is.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

Visszaeső bevételek, költségkímélő intézkedések, elbocsátások, unalmas feladatokkal túlterhelt munkatársak, meredeken zuhanó produktivitás, lazuló ügyfélkapcsolatok (pedig megérné kicsit többet tenni), tovább eső bevételek... Ismerős?

A válságban rengeteg cég reagált hasonlóan a kihívásokra, jól megjósolható eredménnyel. Különösen a pénzügyi és egyéb szolgáltató szektorokban érhető tetten a jelenség hogy minden egyes költségcsökkentő csomag mérhető hatással van a színvonal minőségére. Pedig higgye el, a költségek csökkentése a termelékenység fenntartása mellett nem is olyan nehéz feladat.

A költségvetések írásának idején könnyű a számokkal dobálózni, a megtakarítások azonban csak akkor lesznek hasznosak, ha a vezetőség következetesen áll az átalakuláshoz a folyamat során, ha sikerül összhangba hozni a munkavállalói kapacitásokat az elvégzendő feladatokkal és kiharcolni a folyamatos fejlődést. Még egy szerény öt százalékos költségcsökkentés is komoly károkat tud okozni egy szolgáltató cégnél, ha bizonyos fontos tényezőket figyelmen kívül hagy a menedzsment. Például, hogy van-e valós kapcsolat a céges tervek és a szolgáltatói kompetenciák között a csapaton belül; megvan-e a megfelelő tudás a munkavállalókban a feladatok priorizálására a kevés idő és forrás fényében; képes-e a menedzsment a problémák valós okának megszüntetésére vagy csak tüzet olt és fut az események után; kihasználja-e a vállalat a rendelkezésre álló információkat és technológiai kapacitásokat a tervezéshez; mennyire úszik el a cég a meglévő feladataival;mennyire hasznosak a meetingek, stb.

Emberek, rendszerek, folyamatok

A működés három alapkövét a szolgáltató cégekben az emberek, a rendszerek és a folyamatok adják. Ezek kézben tartása szükséges ahhoz, hogy a cége költségcsökkentések mellett is javítani tudjon a munka színvonalán. A fenntarthatóan és folyamatosan javuló szolgáltatási színvonal egy fejlődésen és nem robbanáson alapuló modell, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne vele hamar jó eredményeket és jelentős megtakarításokat elérni. Lehet, amennyiben tudja, mely kulcsmomentumokra koncentráljon.

- Építsen fel megismételhető feladatsorokat! Az ismétlődő feladatok biztosítják a teljesítmény folyamatosságát, ezen felül mérhetővé teszik a szervezet egyes részlegeinek teljesítményét. Nélkülözhetetlenek a folyamatos fejlődés eléréséhez is, mivel a feladatsorokban történő változtatások hatásai következetes módon mérhetőek. Egyesek ugyan azt állítják, hogy az ismétlődő feladatok rugalmatlanná teszik a vállalatot és nem segítik az innovációt, ám ennek épp az ellenkezője igaz. Az ismétlődő lépések miatt csökken a hibaszázalék, javul a termelékenység, nő cégben a morál és párhuzamosan az ügyfélelégedettség, a feleslegek pedig elmaradoznak. Hogy az ismétlődő lépéssorok mennyire támogatják az innovációt, az a proaktív menedzsmenten múlik, nem magán a feladaton.

14 dolog, amit meg kell tenni az ünnepek előtt
Bár még csak október közepe van, érdemes felkészülni az év végi teendőkre, hogy a jövő év sokkal szebb legyen, mint az idei volt. Ehhez szolgálunk néhány jó tanáccsal, hogy számba tudja venni feladatait.
- Kompetencia alapon ossza ki a feladatokat! Egyszerűen fogalmazva használja ki a munkatársai képességeit és a megfelelő embert delegálja a megfelelő feladatra. Ez ugyan elég egyértelműnek hangzik, ám a hatékonyság maximalizálásához pontosan fel kell mérni a képességeket. Egyetlen ember "totyorgásán" egész munkafolyamatok akadhatnak fent, komoly károkat okozva a cégen belül (hatékonyság, morál) és cégen kívül (ügyfélelégedettség, bevétel) is.

- Bátorítsa kollégáit! Vegye rá a dolgozókat, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget az általuk elért eredményekért, például úgy, hogy beleszólhatnak abba, hogyan és mivel lehetne megfelelően vagy csak jobban mérni a teljesítményüket. A végső cél ebben természetesen az, hogy a lehető legátláthatóbb, legválaszképesebb képet sikerüljön alkotni a vállalat való helyzetéről. Minél mélyebben sikerül megismerni és kigyomlálni a problémákat, annál hatékonyabbá válik a cég, ráadásul a munkatársak érezni fogják, hogy kivették a részüket az ötleteikkel a hatékonyságjavításban.

- Folyamatosan fejlessze a folyamatokat! A legtöbb cégben ugyan időről időre akadnak próbálkozások az újításra, de ezek a legtöbb esetben nem következetesek, folyamatosak és fenntarthatóak. Nem azért, mert a menedzsment nem áll a változás pártján vagy nem fektet be eleget, hanem mert nem sikerül megalapozni a változásoknak, nincsenek meghatározva a fejlődés szintjei, honnan hová szeretne haladni a változással a társaság; nincsenek meg a menedzsmentben a megfelelő képességek, források vagy kompetenciák, hogy levezényeljék a változtatásokat és meg is tartsák az eredményeket; hiányoznak a megfelelő kommunikációs és szervezeti struktúrák, mérőeszközök és folyamatok, amelyek biztosítanák a folyamatos fejlődés fenntarthatóságát.

- Gondolkodjon hosszú távon! A folyamatos javulásra, fejlődésre való igény be kell, hogy épüljön a cég DNS-ébe. A munkamenet kompromisszumok nélküli kiértékelése és a megfelelő időben történő implementálása kulcsfontosságú ezen a szinten. Ugyancsak lényeges a pontos kommunikáció, hogy a munkatársak tisztában legyenek vele, mit vezet be a cég, hogyan méri azt és ettől hogyan fejlődik majd az egész szervezet lendületesen és költséghatékonyan.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo