hirdetés

Ki kell bírni együtt, a jövő érdekében

A hazai családi vállalatok jelentős részének égető probléma a generációváltás. A siker érdekében muszáj tudatosan tervezni és szembenézni azzal, hogy a cég és a világ is változott az elmúlt évtizedekben. A fiatalok mások, de erre tekintsünk inkább lehetőségként!
hirdetés

A magyar vállalkozások rengeteg problémája között – a munkaerőhiánytól a gyakran változó jogszabályi környezetig – a családi vállalkozásoknak egy további, lassan minden másnál súlyosabb problémával is szembe kell nézniük: a generációváltással.

Növekedni akar? Álljon félre az útból!
Félelmetes dolog kiengedni a kezünkből a döntést a legkisebb területen is, ha a saját magunk által felépített cégről van szó. Pedig egy idő után ez a legjobb, amit tehetünk – magunkért és a cégünkért.
A hazai családi vállalatok nagy része 20-25 éve jött létre, így a cégek felénél vagy már most aktuális vagy az elkövetkezendő öt évben az lesz a jellemzően 3-5 év alatt lezajló utódlás kérdése.  A Human Map Vezetéslélektani és Menedzsmentmódszertani Központ szerint régiónk más országaihoz hasonlóan Magyarországon is az a legnagyobb gond, hogy egy családi vállalat kevés tudással rendelkezik az utódlás kérdésében, vagyis egyszerűen nem tudják a leköszönést fontolgató, többnyire nyugdíjba vonuló cégvezetők, hogy miként adják át a vezetői széket, és nagyon gyakran azt sem, kinek.

Egy korábbi felmérés adatai is azt bizonyítják, hogy a magyarországi családi cégek tulajdonosai nehezen tudják a famílián belül tartani az évtizedek alatt felépített vállalkozást, és így a társaságot megfelelő utód híján esetleg kénytelenek eladni. Az átadás pedig mindig kockázatot jelent. Még ha sikeres is, akkor is csak háromból egy cég éli túl.

Magyarországon a vállalatok mintegy 70%-a családi tulajdonú vállalat, a bruttó hazai termék több mint felét ők állítják elő, és a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet. Gazdasági súlyuk miatt így az utódlás sikeres levezénylése a gazdaság számára is létfontosságú – hangsúlyozza Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője. A szakértő szerint a sikeres generációváltáshoz tekintettel kell lenni arra, hogyan változott meg az évek alatt maga a cég, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a mostani, a startvonalnál álló vezetők egészen másmilyenek, mint az előttük lévő generáció.

„Bár nincs minden cégre működő biztos recept, az azonban biztos, hogy az utódlás csak akkor működik, ha az tudatosan valósul meg, és a két generáció közt valódi együttműködés van”– hangsúlyozta ki Ékes Ákos.

Kép:Fotolia

A cég sem ugyanaz már 

Alapvetően más szervezeti struktúra és menedzsment módszerek visznek sikerre egy induló vállalkozást, mint egy már érett korba lépő vállalatot. A különböző életciklusban lévő vállalatoknak különböző képességekkel rendelkező vezetőkre van szükségük.

„Amikor a vállalkozás nő, bővül a termelés, a termelőeszközök száma, a beszállítók köre, a létszám, diverzifikálódik a termékportfólió, komplexebbé válnak a működési folyamatok. A vezetők, alapítók nagy része viszont ragaszkodik a növekedéshez elvezető sikerrecepthez, a zömében spontán kialakult struktúrához. Egy ponton azonban a vállalkozás elér egy határt, ahol ez a bevált rendszer már nem képes a további növekedést elősegíteni. Vagy ha mégis, akkor indokolatlanul nagy erőbefektetéssel” – mondja Egyed Géza, a GE StrateGo Kft. alapító-ügyvezetője.

A növekedés során a problémák jelentős része a nem megfelelő szervezeti struktúrából és a szervezet fejlődési tempójától lemaradó emberekből következik. Ezek kezelésével tiszta út vezethet tovább, felfelé.

Míg a családi vállalatot létrehozó szeniorok elsősorban a cég fő tevékenységének szakértői, addig az utód generáció (NextGenek) sokszor az olyan területeken, mint a pénzügy, a marketing vagy a HR, mozog otthonosabban. Így számos új ötletet, javaslatot, tevékenységet, vagy akár komplett szervezeti egységet már az utódok visznek be a cégbe, feltéve persze, ha az alapító tulajdonos erre kellően nyitott. Az utód generáció gyakran képviselheti- sok esetben a nemzetközi tanulmányoknak is köszönhetően - az innovatív, környezettudatos és IT technológiai szemléletet a cégnél.

Tanuljon, de aztán legyen lehetőség is

Amellett viszont, hogy az alapítóknak nyitottnak kell lennie az újdonságokra, azt sem szabad elfelejteni, hogy hiába van kéznél a „legkisebb királyfi”, ahhoz, hogy a cég vezetőjeként sikeres legyen, muszáj tapasztalatot szereznie.

Így lesz biztonságban a családi vagyon
A felelős vállalkozó családok egyedi alapelvek és szabályrendszerek felállításával gondoskodnak arról, hogy a változások forgatagában a családi vagyon biztonsága garantált legyen. Ennek leginkább rendezett formája a családi alkotmány. Szakértőnk mintával segít, hogy elkészíthessünk a sajátunkat.
Erre két bevált lehetőség van a fiatalok tanulmányainak befejezése után. Az egyik az, ha a családi cégen belül a ranglétrát legalulról kezdve végigjárják, és a kompetenciák fejlődésének megfelelően kapnak egyre felelősségteljesebb pozíciókat. A másik lehetőség, ha más, akár nagyobb szervezeti struktúrával rendelkező cégek profi menedzser szemléletét megismerik, megtanulják, és úgy térnek vissza a családi céghez. Hiszen az így megszerzett külső tudás tovább gyarapítja majd a családi céget – teszi hozzá a K&H szakértője.

Ha viszont ez megvan, és a tettre kész, jól képzett és gyakorlott utódot sikerült bevonni a cégbe, nagyon fontos, hogy megfelelő elismerést is kapjon. Fontos, hogy a családtagok kompetenciájuknak és a piacnak megfelelő fizetést kapjanak, azaz munkájukat a nem családtag munkavállalókhoz hasonlóan értékeljék – a tapasztaltok szerint ez sok helyen elmarad.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy hiába tartja magát a mi cégünkben acélosan az éltesebb korú vezető, a világ akkor is változik és egyre több helyen már az ifjú titánok kezében van a gyeplő. A NextGenek pedig  jobban szót érthetnek más vállalatok fiatalabb generációhoz tartozó menedzsereivel, és az azonos korosztályhoz tartozó munkavállalók is hamarabb megnyílhatnak nekik. Vagyis egy idő után valódi hátrányt okoz, ha a cégben nem történik meg a frissítés.

A tulajdon átruházásának korlátai és feltételei, a felelősségi kör, az utódlás valamint a posztok meghatározása - akár családi alkotmány segítségével - elengedhetetlen ahhoz, hogy az utódok pontosan tisztában legyenek azzal, mire számíthatnak. (Ld. keretes írásunkat!)

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo