hirdetés

Hogyan lesz vonzó egy cég a befektetőknek?

Robbanásszerűen nőtt az elmúlt években a magyarországi kockázati tőkepiac, ám megjelentek azok a befektetők is, amelyek kevésbé megbízhatók. Ugyanakkor a vállalkozásokat viszonylag kényelmes helyzetbe hozza, hogy kínálati piac alakult ki. Ám nem minden vállalkozás vonzó egy pénzügyi befektető számára, és nem is mindegyiknek érdemes innen beszereznie a szükséges forrásokat.
hirdetés

Oszkó Péter a Piac&Profit Kkv Akadémiáján - Kép: PP Archív

„Ma már kifejlett és érett a magyar befektetői piac, pedig meglepően, robbanásszerűen alakult ki” - mondta Oszkó Péter a PortfoLion elnök vezérigazgatója a BKIK és a Piac&Profit közös rendezvényén. A Befektetőkereső címmel a Kkv Akadémia keretein belül megrendezett eseményen a volt pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy sokak számára meglepő lehet, hogy a befektetők már nem csak a nagy, vagy a középvállalkozásokat keresik Magyarországon, hanem a kis, vagy akár a mikrovállalkozásokat is, ha látnak benne fantáziát. A szakember szerint a magyar piacon az európai uniós befektetői alapok megjelenésével alakult ki a kockázati tőke-befektetői piac, az elmúlt néhány évben a korábbi két-három befektetői alappal szemben jelenleg 22 befektetői alap működik.

„Óriási a piacon a tolongás, rendkívüli mennyiségű tőke vár a cégekre, ugyanakkor jól meg kell néznünk azt, hogy kivel tárgyalunk. Felhígult ugyanis a piac, több olyan befektetési alap is van, akik már a befektetési időszakban is komoly összegeket akarnak kivenni a cégekből. Ha bármilyen olyan tranzakcióra akarna kényszeríteni minket a befektető, amelynél a befektetett összegből valamennyi hozzá visszacsorogna, akkor meneküljünk attól az ajánlattól" - javasolja a szakember a cégeknek.

Mi fontos egy befektetőnek?

„Elsősorban maga a termék, amely azt is megmutatja, hogy a befektetési célpont milyen technológiával szakemberekkel problémamegoldó képességgel rendelkezik, ez arra is példaként szolgálhat, hogy a vállalkozás hogyan képes reagálni a piaci változásokra” – hangsúlyozta Oszkó Péter. A szakember kiemelte, hogy további fontos kritérium a megbízható üzleti modell. „Bármilyen briliáns technológiai megoldást is talál ki valaki, ha nincs mögötte üzleti modell, akkor az egy befektető számára értelmezhetetlen” – hangsúlyozta. Egy kezdő ötletnél elegendő csak érezni az üzleti lehetőséget, de egy már létező cégnél már üzleti tervvel kell rendelkezni. A nemrég megnyílt Jeremie alapokba beszállni szándékozó cégeknek például már 3-5 éves üzleti tervvel kell rendelkeznie.

Mitől válik egy cég jó befektetési célponttá?
A befektetési szempontból vonzó cégek kritériumai iparágtól függetlenül többé-kevésbé azonosak. Vagy valamilyen egyedi termékkel, szolgáltatással vannak jelen a piacon, vagy innovatív üzleti modellt, megoldást alkalmaznak akár az értékesítés, marketing, termelés vagy más vállalati folyamatok területén. Nem minden esetben az a fontos, hogy a cégnek piacvezetői pozíciója, kizárólagossági jogai vagy a hatalmas forgalma és eredménye van-e, hanem sokkal inkább az, hogy a többi piaci szereplő közül a céltársaságot az által értékesített termékek, alkalmazott eljárások és folyamatok megkülönböztetik és ez által bizonyos szintű versenyelőnyt biztosítsanak számára.
A befektetők számára a legfontosabb kritérium ugyanakkor a csapat. „Bármi más megváltoztatható egy üzleti modellben, de a befektetés elsősorban az emberekbe történik, az alapcsapat ezért nem megváltoztatható. A befektetők ezért felmérik, hogy az adott csapat képes lesz-e megfelelni a kihívásoknak, a piaci változásoknak, kellően rugalmas és kellő szakértelemmel rendelkezik” – mondta Oszkó Péter, aki szerint bármilyen befektetés ezért elsősorban pszichológiai döntés.

Egy befektető ugyanis lényegesen nagyobb kockázatot vállal, mint például egy bank. Oszkó szerint mivel a befektetés általában komolyabb kézzelfogható fedezet nélkül történik, ezért a befektetőknek meg kell bízniuk abban, hogy a befektetésre alkalmasnak ítélt cég „meghálálja” a befektetett tőkét. „Ezért egy befektető magasabb hozamot is vár el, mint egy bank” – hangsúlyozta Oszkó Péter, aki szerint a legtöbb cég azt hiszi, hogy ha megérkezett a befektető pénze, akkor már győzött is. „Pedig ez a pillanat a valóságban még csak a startpisztoly eldördülése, az igazi siker az, amikor a kockázati tőkét visszafizeti. Ezért inkább azoknak a cégeknek érdemes kockázati tőkeforráshoz fordulnia, ha nagyot akar robbantani a piacon. A túléléshez nem szabad kockázati tőkét használni, csak a növekedéshez érdemes” – emelte ki.

A megfelelőt a megfelelőnek

A volt pénzügyminiszter szerint érdemes a cégeknek a megfelelő befektetőt akkor megkeresni, amikor már eléggé érett a befektető igényeinek kielégítésére. „Egy induló cég keressen inkább inkubációs forrásokat, de a kockázati tőkét csak a már megfelelően működő cégek vegyék igénybe” – hangsúlyozta.

A befektetők fajtája szerint kiemelte az angyal befektetőket, akiknek korlátozott források álnak a rendelkezésére, de képes a saját szakértelmét is a cég segítségére fordítani. A korai fejlődési fázisban az angyalbefektetők után a pénzügyi befektetők következnek, akik már szigorú kritériumokat, fektetnek le, és nagyobbak az elvárásaik is hozamszinten, ugyanakkor forrásaik jóval nagyobbak, mint az angyalbefektetőknek. A pénzügyi befektetők ugyanakkor 3-5 év után kiszállnak a cégből, és el kell számolniuk a hozamukkal a tulajdonosok felé. Ehhez párhuzamosan jelenhet meg a szakmai befektető, akinél már nincs kiszállási pont, hosszú távon tervez és alacsonyabb hozamokat vár el, ugyanakkor részben át is veszi a cég irányítását.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo