A nehézségből is van kiút – az innováció nagy hajtóerő

Hiába a jó termék, ami után kapkod a piac, a sorra nyert díjak és minősítések, a megfelelő szakmai háttér, ha csak egyetlen hibát vét egy cég, akár a létezése is veszélybe kerülhet. Azonban a csapdából is van kiút. Erről beszélgettünk Nagy Antallal, a Dispormedicor Zrt. elnök-vezérigazgatójával, aki nagy reményeket fűz a vállalat által gyártott biztonsági tű sikeréhez.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy Antall - Kép: Dispormedicor

A Dispormedicor Zrt. a hazai gyógyászati segédeszköz-gyártás egyik legjobb nevű cége. Nem riadtak vissza az innovációtól sem, 2014-ben Magyar Termék Nagydíjat kaptak az általuk kifejlesztett biztonsági tűre, amely az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (Food and Drug Administration – FDA) engedélyét is megszerezte, azaz a belépőt a korlátlan növekedési lehetőséggel kecsegtető amerikai piacra. Akkreditált NATO beszállítóként, több mint négymilliárdos árbevétellel a jövő fényesnek tűnhetett Nagy Antalnak, a Zrt. elnök-vezérigazgatójának, aki őszintén beszélt a Piac & Profitnak a cég által megélt nehéz időszakról is.

Hogyan törtek be a gyógyászati segédeszközök piacára?

Az édesapám cége, a NAGÉV Kft. vásárolta meg az akkori hajdúböszörményi gyógyászati segédeszközgyárat 1999-ben. Először más elképzeléseink voltak a cég jövőjével kapcsolatban, és igazán fel sem merült, hogy belépjünk erre a piacra.  De én hittem abban, hogy a jó minőségű gyógyászati segédeszközök tervezésének és gyártásának van jövője. Az Amazon cégvezetője mondta, hogy a cégét a vevői elkötelezettségre építette fel. Én is ebben gondolkodtam, hittem abban, hogy az uniós csatlakozásunk után az egészségügyben is megkezdődik a felzárkózás az uniós normákhoz. Ezért egy eurokonform magyar egészségügyre számítva építettem fel a cégemet. Tehát amikor megvettük a Hajdúböszörményben lévő Rico kötszergyárat, végül a továbbműködtetés mellett döntöttünk. 2002-ben létrehoztuk a NAGÉV Kötszer Kft.-t, majd 2008-ban jött létre a mai formájában a Dispormedicor Zrt.

Mikor vette át a cég vezetését?                                   

Már a kezdetektől. Először közösen üzemeltettük édesapámmal, de 2002-től már önállóan viszem a vállalatot, édesapám pedig a mai napig az eredeti NAGÉV Kft.-t irányítja. Elég messze esett az alma a fájától, hiszen az ipari járórácsok gyártásától és az acélszerkezetek tűzihorganyzásától egészen a biztonsági tűk gyártásáig viharzottam el. Ugyanakkor érdekes módon a különféle területek közös munkájának köszönhetően olyan innovációs kapacitás jött létre a cégben, amire – nyugodtan mondhatom ezt – nagyon büszke vagyok, mert a magyar gyógyászati eszköziparban, de még világszinten is egyedülálló terméket alkottunk. Ez az általunk kifejlesztett biztonsági tű.

Feketén-fehéren a magánegészségügyről
2017-ben a magyarok több mint 60 százaléka fordult magán-egészségügyi szolgáltatóhoz, vagyis ez már nem egy szűk réteg privilégiuma. Leitner Györgyöt, az Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatóját és a Primus Egyesület ügyvezetőjét kérdeztük a hazai magán-egészségügyi szektor helyzetéről.
Laikus vagyok, de miért jobb egy biztonsági tű egy hagyományos injekciós tűnél?

A nevében benne van a válasz: ez a tű biztonságos, tehát az ápoló vagy orvos, aki használja a tűt, még véletlenül sem tudja megszúrni magát vele, mert úgy terveztük meg és gyártjuk, hogy az első használat után a visszazárást követően már semmilyen módon sem lehet többször szúrni ezzel a biztonsági tűvel. Egy reális becslés szerint Európára vetítve tűszúrásos baleset naponta tízszer fordulhat elő egy nagyobb kórházban, és attól tartok, hogy ez Magyarországra is igaz. Ezeknek a baleseteknek a költségvetülete brutális lehet: ilyenkor meg kell vizsgálni a dolgozót, és ebben az esetben egyetlen vérvizsgálat ára elérheti a 250-300 eurót, ha pedig komolyabb a fertőzésveszély, akkor a többletköltség a több ezer eurós nagyságrendet is megközelítheti, nem beszélve arról, hogy az érintett dolgozónak kiesik rengeteg munkaórája, akkor is, ha szerencsés, és nem fertőződik meg semmivel. Esetleges fertőzés esetén viszont a további gyógyszeres kezelés költsége sem elhanyagolható, amely majd a gyógyszerkasszát fogja terheli. Ekkor már végleg felborulhat az olcsóbb, nem biztonsági tűk beszerzésére felépített megtakarítási koncepció. Ha pedig az érintett egészségügyi dolgozó meg is ússza a balesetet, fontos, hogy tudjuk: az orvoselvándorlás harmadik leggyakoribb oka a rossz eszközellátottság.

Közhelynek számít, hogy a magyar egészségügyben sok mindenre nincs pénz…

Úgy gondolom, hogy elsősorban a szemléletmódunkon kell változtatni. Sokszor egy olcsón beszerezhető orvosi eszköz használata nagyon sok többletköltséggel is járhat. Már egy fertőzéses esethez kapcsolódó diagnosztikai vizsgálat is lenullázhatja a kórház havi megtakarítását, amit eredetileg az olcsóbban beszerzett hagyományos tűkkel kívántak biztosítani. A legnagyobb ellenségünk a napi egészségügyi ellátásban a fásultság és a rutin, ebből fakad a legtöbb tűszúrásos baleset is.

Van kiút a magyar egészségügyből?
A magánellátásra járók gyakorlatilag kétszer fizetnek az orvosi ellátásért – a tb-t nekik is fizetniük kell –, mégis egyre nagyobb részben lép az állami ellátás helyébe a fizetős magánegészségügy. A jelenlegi rendszer átalakítása elkerülhetetlen, mert az orvoshiány miatt kórházak, osztályok léte forog kockán.
Önök el tudnák látni a magyar piacot?

Arra nincs aktuális statisztika, hogy itthon pontosan mennyi tűt használnak fel az egészségügyben, de azt hiszem, mértékadó becslés, hogy 150–180 millió darabot évente. Mi most ebben a pillanatban 40 millió tűt tudunk legyártani, de ezt minden további nélkül a jelenlegi gyártókapacitásunkkal fel lehet tornázni 120 millióra.

Tehát el tudnák látni a magyar piacot?

A jelentős részét igen. De legalábbis azokat a területeket, ahol ez nagyon fontos lenne. Ilyen a védelmi terület, a magyar katonaorvosok felszerelése, például, akik távoli országokban végeznek életmentő munkát. Ott magas a fertőzésveszély. Hasonló a mentőellátás vagy a sürgősségi ellátás: ezeken a területeken is fontos lenne a jobb eszközök használata, hiszen itt gyorsan, sokszor nagy rohanásban kell elvégezni a beavatkozásokat, megnő a tűszúrásos balesetek veszélye. Az Európai Unió egyébként 2010-óta irányelvként írja elő a biztonsági tűk használatát az egészségügyben. Ez tehát komoly lemaradás, pedig adva van egy jó magyar termék, csak használni kellene a hazai egészségügyi intézményekben. 2006-ben fogtunk bele a tű kifejlesztésébe, 2014-ben már teljesen piacképes volt a termék, akkor az Eximbank felterjesztésére Magyar Termék Nagydíjat is kaptunk, 2016-ban pedig az FDA, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is engedélyezte a biztonsági tűnk forgalomba hozatalát. Jelenleg Ausztria és Németország szerepel a fő exportpiacaink között.

Nagy Antal
1973-ban született Hajdúböszörményben. A Műegyetemen szerezte diplomáit polimer és textiltechnológusként, illetve vegyipari és élelmiszeripari gépészmérnökként. 1999 óta a Dispomedicor vezérigazgatója. A Károli Gáspár Egyetem szerződéses oktatója.
Tehát van egy jó, versenyképes terméke, a szükséges engedélyek, piac, akkor miért került a Dispormedicor nehéz helyzetbe?

2014-ben három nagy beruházásunk is egyszerre zárult, holott nem így terveztük. Emiatt megnőtt a cégünk hitelállománya, és egyszerűen nem jutottunk forgóeszköz-finanszírozáshoz. Tehát abban a helyzetben voltunk, hogy elkészült a luxuskonyhánk, csak éppen sóra, paprikára meg burgonyára nem maradt pénzünk, hogy megfőzzünk egy paprikás krumplit. A cégméretünk sem a legkedvezőbb: ahhoz kicsik vagyunk, hogy nagyvállalatként kezeljenek, ahhoz viszont túl nagyok, hogy kikerüljünk a bankok hazai döntési kompetenciájából. Márpedig a banki döntéshozatal során megnézik az eredményeinket, és azt látják, hogy 2014-ben valami történt, akkor emiatt megtagadják hitelkérelmünket. Így ez egy nehéz időszak volt, de mára már van fény az alagút végén. Két év alatt kétmilliárd forinttal sikerült csökkenteni a hitelállományunkat.

Hogyan sikerült kimászni a gödörből?

Nem szégyelltem segítséget kérni: megkerestem a Deloitte tanácsadó céget, nélkülük, az útmutatásuk és a tanácsaik nélkül nem sikerült volna.

És mik a kilátások a hazai piacon?

Akár tetszik, akár nem, el kell dönteni a hazai egészségügyben, hogy mit akarunk, előbb-utóbb be kell tartani a minőségi sztenderdeket. Ezen a téren óriási a lemaradásunk, és ha be akarjuk tartani az uniós szabályokat, akkor már érdemes a hazai gyártású eszközöket is használni, például a biztonsági tűket. Úgy gondolom, első lépésként fontos lenne megfontolni, hogy a hazai kórházakban elsősorban garantált minőségű és lehetőség szerint európai alapanyagokból készített és Európában gyártott orvosi eszközöket használjanak. Sokat lendítene a minőségi ellátás színvonalán az is, ha a kórházak a beszerzés során egyre inkább a kórházi sterilizálás nélkül is használható, a piacon beszerezhető, steril késztermékeket részesítenék előnyben.

Mennyivel lehetne csökkenteni például a kórházi fertőzések számát?

Ha csak egyetleneggyel is, beleértve a véletlen tűszúrásos baleseteket, akkor is kötelességünk lépni az ügyben.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo