A nehézségből is van kiút – az innováció nagy hajtóerő

Hiába a jó termék, ami után kapkod a piac, a sorra nyert díjak és minősítések, a megfelelő szakmai háttér, ha csak egyetlen hibát vét egy cég, akár a létezése is veszélybe kerülhet. Azonban a csapdából is van kiút. Erről beszélgettünk Nagy Antallal, a Dispormedicor Zrt. elnök-vezérigazgatójával, aki nagy reményeket fűz a vállalat által gyártott biztonsági tű sikeréhez.

Nagy Antall - Kép: Dispormedicor

A Dispormedicor Zrt. a hazai gyógyászati segédeszköz-gyártás egyik legjobb nevű cége. Nem riadtak vissza az innovációtól sem, 2014-ben Magyar Termék Nagydíjat kaptak az általuk kifejlesztett biztonsági tűre, amely az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (Food and Drug Administration – FDA) engedélyét is megszerezte, azaz a belépőt a korlátlan növekedési lehetőséggel kecsegtető amerikai piacra. Akkreditált NATO beszállítóként, több mint négymilliárdos árbevétellel a jövő fényesnek tűnhetett Nagy Antalnak, a Zrt. elnök-vezérigazgatójának, aki őszintén beszélt a Piac & Profitnak a cég által megélt nehéz időszakról is.

Hogyan törtek be a gyógyászati segédeszközök piacára?

Az édesapám cége, a NAGÉV Kft. vásárolta meg az akkori hajdúböszörményi gyógyászati segédeszközgyárat 1999-ben. Először más elképzeléseink voltak a cég jövőjével kapcsolatban, és igazán fel sem merült, hogy belépjünk erre a piacra.  De én hittem abban, hogy a jó minőségű gyógyászati segédeszközök tervezésének és gyártásának van jövője. Az Amazon cégvezetője mondta, hogy a cégét a vevői elkötelezettségre építette fel. Én is ebben gondolkodtam, hittem abban, hogy az uniós csatlakozásunk után az egészségügyben is megkezdődik a felzárkózás az uniós normákhoz. Ezért egy eurokonform magyar egészségügyre számítva építettem fel a cégemet. Tehát amikor megvettük a Hajdúböszörményben lévő Rico kötszergyárat, végül a továbbműködtetés mellett döntöttünk. 2002-ben létrehoztuk a NAGÉV Kötszer Kft.-t, majd 2008-ban jött létre a mai formájában a Dispormedicor Zrt.

Mikor vette át a cég vezetését?                                   

Már a kezdetektől. Először közösen üzemeltettük édesapámmal, de 2002-től már önállóan viszem a vállalatot, édesapám pedig a mai napig az eredeti NAGÉV Kft.-t irányítja. Elég messze esett az alma a fájától, hiszen az ipari járórácsok gyártásától és az acélszerkezetek tűzihorganyzásától egészen a biztonsági tűk gyártásáig viharzottam el. Ugyanakkor érdekes módon a különféle területek közös munkájának köszönhetően olyan innovációs kapacitás jött létre a cégben, amire – nyugodtan mondhatom ezt – nagyon büszke vagyok, mert a magyar gyógyászati eszköziparban, de még világszinten is egyedülálló terméket alkottunk. Ez az általunk kifejlesztett biztonsági tű.

Feketén-fehéren a magánegészségügyről
2017-ben a magyarok több mint 60 százaléka fordult magán-egészségügyi szolgáltatóhoz, vagyis ez már nem egy szűk réteg privilégiuma. Leitner Györgyöt, az Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatóját és a Primus Egyesület ügyvezetőjét kérdeztük a hazai magán-egészségügyi szektor helyzetéről.
Laikus vagyok, de miért jobb egy biztonsági tű egy hagyományos injekciós tűnél?

A nevében benne van a válasz: ez a tű biztonságos, tehát az ápoló vagy orvos, aki használja a tűt, még véletlenül sem tudja megszúrni magát vele, mert úgy terveztük meg és gyártjuk, hogy az első használat után a visszazárást követően már semmilyen módon sem lehet többször szúrni ezzel a biztonsági tűvel. Egy reális becslés szerint Európára vetítve tűszúrásos baleset naponta tízszer fordulhat elő egy nagyobb kórházban, és attól tartok, hogy ez Magyarországra is igaz. Ezeknek a baleseteknek a költségvetülete brutális lehet: ilyenkor meg kell vizsgálni a dolgozót, és ebben az esetben egyetlen vérvizsgálat ára elérheti a 250-300 eurót, ha pedig komolyabb a fertőzésveszély, akkor a többletköltség a több ezer eurós nagyságrendet is megközelítheti, nem beszélve arról, hogy az érintett dolgozónak kiesik rengeteg munkaórája, akkor is, ha szerencsés, és nem fertőződik meg semmivel. Esetleges fertőzés esetén viszont a további gyógyszeres kezelés költsége sem elhanyagolható, amely majd a gyógyszerkasszát fogja terheli. Ekkor már végleg felborulhat az olcsóbb, nem biztonsági tűk beszerzésére felépített megtakarítási koncepció. Ha pedig az érintett egészségügyi dolgozó meg is ússza a balesetet, fontos, hogy tudjuk: az orvoselvándorlás harmadik leggyakoribb oka a rossz eszközellátottság.

Közhelynek számít, hogy a magyar egészségügyben sok mindenre nincs pénz…

Úgy gondolom, hogy elsősorban a szemléletmódunkon kell változtatni. Sokszor egy olcsón beszerezhető orvosi eszköz használata nagyon sok többletköltséggel is járhat. Már egy fertőzéses esethez kapcsolódó diagnosztikai vizsgálat is lenullázhatja a kórház havi megtakarítását, amit eredetileg az olcsóbban beszerzett hagyományos tűkkel kívántak biztosítani. A legnagyobb ellenségünk a napi egészségügyi ellátásban a fásultság és a rutin, ebből fakad a legtöbb tűszúrásos baleset is.

Van kiút a magyar egészségügyből?
A magánellátásra járók gyakorlatilag kétszer fizetnek az orvosi ellátásért – a tb-t nekik is fizetniük kell –, mégis egyre nagyobb részben lép az állami ellátás helyébe a fizetős magánegészségügy. A jelenlegi rendszer átalakítása elkerülhetetlen, mert az orvoshiány miatt kórházak, osztályok léte forog kockán.
Önök el tudnák látni a magyar piacot?

Arra nincs aktuális statisztika, hogy itthon pontosan mennyi tűt használnak fel az egészségügyben, de azt hiszem, mértékadó becslés, hogy 150–180 millió darabot évente. Mi most ebben a pillanatban 40 millió tűt tudunk legyártani, de ezt minden további nélkül a jelenlegi gyártókapacitásunkkal fel lehet tornázni 120 millióra.

Tehát el tudnák látni a magyar piacot?

A jelentős részét igen. De legalábbis azokat a területeket, ahol ez nagyon fontos lenne. Ilyen a védelmi terület, a magyar katonaorvosok felszerelése, például, akik távoli országokban végeznek életmentő munkát. Ott magas a fertőzésveszély. Hasonló a mentőellátás vagy a sürgősségi ellátás: ezeken a területeken is fontos lenne a jobb eszközök használata, hiszen itt gyorsan, sokszor nagy rohanásban kell elvégezni a beavatkozásokat, megnő a tűszúrásos balesetek veszélye. Az Európai Unió egyébként 2010-óta irányelvként írja elő a biztonsági tűk használatát az egészségügyben. Ez tehát komoly lemaradás, pedig adva van egy jó magyar termék, csak használni kellene a hazai egészségügyi intézményekben. 2006-ben fogtunk bele a tű kifejlesztésébe, 2014-ben már teljesen piacképes volt a termék, akkor az Eximbank felterjesztésére Magyar Termék Nagydíjat is kaptunk, 2016-ban pedig az FDA, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is engedélyezte a biztonsági tűnk forgalomba hozatalát. Jelenleg Ausztria és Németország szerepel a fő exportpiacaink között.

Nagy Antal
1973-ban született Hajdúböszörményben. A Műegyetemen szerezte diplomáit polimer és textiltechnológusként, illetve vegyipari és élelmiszeripari gépészmérnökként. 1999 óta a Dispomedicor vezérigazgatója. A Károli Gáspár Egyetem szerződéses oktatója.
Tehát van egy jó, versenyképes terméke, a szükséges engedélyek, piac, akkor miért került a Dispormedicor nehéz helyzetbe?

2014-ben három nagy beruházásunk is egyszerre zárult, holott nem így terveztük. Emiatt megnőtt a cégünk hitelállománya, és egyszerűen nem jutottunk forgóeszköz-finanszírozáshoz. Tehát abban a helyzetben voltunk, hogy elkészült a luxuskonyhánk, csak éppen sóra, paprikára meg burgonyára nem maradt pénzünk, hogy megfőzzünk egy paprikás krumplit. A cégméretünk sem a legkedvezőbb: ahhoz kicsik vagyunk, hogy nagyvállalatként kezeljenek, ahhoz viszont túl nagyok, hogy kikerüljünk a bankok hazai döntési kompetenciájából. Márpedig a banki döntéshozatal során megnézik az eredményeinket, és azt látják, hogy 2014-ben valami történt, akkor emiatt megtagadják hitelkérelmünket. Így ez egy nehéz időszak volt, de mára már van fény az alagút végén. Két év alatt kétmilliárd forinttal sikerült csökkenteni a hitelállományunkat.

Hogyan sikerült kimászni a gödörből?

Nem szégyelltem segítséget kérni: megkerestem a Deloitte tanácsadó céget, nélkülük, az útmutatásuk és a tanácsaik nélkül nem sikerült volna.

És mik a kilátások a hazai piacon?

Akár tetszik, akár nem, el kell dönteni a hazai egészségügyben, hogy mit akarunk, előbb-utóbb be kell tartani a minőségi sztenderdeket. Ezen a téren óriási a lemaradásunk, és ha be akarjuk tartani az uniós szabályokat, akkor már érdemes a hazai gyártású eszközöket is használni, például a biztonsági tűket. Úgy gondolom, első lépésként fontos lenne megfontolni, hogy a hazai kórházakban elsősorban garantált minőségű és lehetőség szerint európai alapanyagokból készített és Európában gyártott orvosi eszközöket használjanak. Sokat lendítene a minőségi ellátás színvonalán az is, ha a kórházak a beszerzés során egyre inkább a kórházi sterilizálás nélkül is használható, a piacon beszerezhető, steril késztermékeket részesítenék előnyben.

Mennyivel lehetne csökkenteni például a kórházi fertőzések számát?

Ha csak egyetleneggyel is, beleértve a véletlen tűszúrásos baleseteket, akkor is kötelességünk lépni az ügyben.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo