hirdetés

Posztszovjet Szilícium-völggyé válik Ukrajna

Egyre több cég szervezi ki az IT-s feladatait Ukrajnába. Régóta vonzerőt jelent az olcsó munkaerő, de már nemcsak a digitális kulimunkát, hanem a kutatás-fejlesztést is ide viszik.
hirdetés

Ukrajnát a 2000-es évek elején fedezték fel először az IT-cégek – írja az Entrepreneur. Ahogy a nagy tech-cégek globálissá váltak, a feladatok jelentős részét (jellemzően kevésbé erős képzettséget igénylő munkaköröket, például grafikai tervezést, webdizájnt, tech-supportok működtetését) szervezték ki olcsó munkaerőt kínáló fejlődő országokba. A kiszervezések kedvenc célpontjai főként dél-ázsiai országok, elsősorban India volt. India vonzerejét a bőséges munkaerő, alacsony bérek és a globális viszonyban magas színvonalú mérnök- és informatikusképzés adta.

Jobban megéri, mint az USA-ban

A cégek hamar felfedezték, hogy Ukrajna is hasonló adottságokkal rendelkezik. A Szovjetunióból való kiválása óta az ország jelentős összegeket fordított a reálegyetemek fejlesztésére, a képzések közül több elérte az amerikai és a nyugat-európai egyetemek színvonalát (amelyekkel folyamatosan keresték is az együttműködést). Az ukrajnai képzések emellett viszonylag olcsók, így az utóbbi években tömegesen képezték ki a mérnököket, informatikusokat, közgazdászokat. Ukrajnában, a népesség arányához képest jóval többen végeznek informatikusként évente, mint például az Egyesült Államokban, évente mintegy 1500 ember szerez szoftverfejlesztői diplomát.

Kép: becomeblogger.com

Ez az Enterpreneur szerint visszavezethető arra is, hogy ma a programozói állás az amerikai fiatalok között már kevésbé számít „menőnek”, mint Európában, ahol a szakma továbbra is nagy megbecsülésnek örvend. Kelet-Európában különösen nagy kiugrási lehetőséget jelent, más ágazatokhoz képest a programozókat bőkezűen fizetik a cégek, míg Amerikában nem kimagasló az IT-diplomások jövedelme más diplomásokhoz képest. Az ukrán informatikusok ezzel együtt is jóval olcsóbban dolgoznak, mint amerikai kollégáik, a fizetésük bruttó 20–40 dolláros (5500–11 000 forintos) órabér, ami a régióban rendkívül magas, amerikai viszonylatban azonban, ahol a 100-150 dolláros órabér sem ritka, igen jó ajánlat.

Magyarországon is hasonló a helyzet, a statisztikák szerint az informatikus a negyedik legjobban fizető szakma: a havi bruttó átlagkereset 2015-ben a senior fejlesztők között 866 ezer forint volt, míg egy pályakezdő havi nettó 250–300 ezres fizetésre számíthat.

Vezető célország

A közelmúltban olyan cégek jelentek meg az ukrán munkaerőpiacon, mint a Samsung, az IBM vagy az Oracle. Tavaly a kiszervezéssel foglalkozó Global Sourcing Association (GSA) „az év kiszervezési célországának” nevezte Ukrajnát. Egy hasonló profilú nemzetközi szervezet, az International Association of Outsourcing Professionals (IAOP) a legjobb nemzetközi HR-es és szolgáltatásszervező cégekről készít éves összesítést. Az idei 100-as toplistájukon 100-ból 18 cég ukrajnai kiszervezéssel foglalkozott – az országok közül Ukrajna képviseltette magát a listán a legtöbb céggel.

Idén az Ukrajnában jelen levő IT-cégek becslések szerint 4,5 milliárd dollárnyi hasznot termelnek (tavalyhoz képest ez 20 százalékos növekedést jelent), az ágazat ezzel a harmadik legjövedelmezőbb gazdasági szektor az egész országban. Ukrajnában ma mintegy 116 ezren dolgoznak szoftverfejlesztőként, ami a következő években várhatóan emelkedni fog, az IT Ukraine szerint 2025-re több mint kétszer ennyien dolgozhatnak majd ezen a területen. Bár Indiához képest még így is drágább az ukrán munkaerő, a szakemberek képzettsége ezt ellensúlyozza. Ukrajna főleg a magas képzettségek igénylő munkák kiszervezése terén tűnik versenyképesnek: az Apple, az IBM és a Microsoft is nemrég itt nyitotta meg új K+F-irodáját.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo