Nem keres sokat az olimpikonok többsége

Irdatlanul sok időt, költséget és a többi mellett pénzügyi fegyelmet igényel, hogy az ember eljusson arra a szintre, ahol olimpiai játékosként lehetőséget kap a világhírnévre. A részvételt azonban kevés sportoló tudja vagyonná konvertálni.

Az olimpiai bizonyítás a sportolóknál afféle megszállottsággá válik – érthető módon. Az olimpiára való kijutás minden sportoló álmaiban szerepel, aki komolyan veszi a versenyzést és a sportágát. Ha sikerül, az olimpia sokakból a legjobbat hozza ki – mármint színtisztán szakmailag. Ezredmásodpercekben mérhető tempó, pontos és bravúros mozdulatok szempontjából. De anyagilag keveseknek éri meg.

Nagy teljesítmény helyezést elérni az olimpián, mégis csak kevés sportoló tud olyan hírnévre szert tenni, hogy abból tetemes vagyon tudjon szerezni. Márpedig a győzelmen túl erre is szükség van. Olimpikonokból is bőséges a felhozatal, de nem mindenkiből lesz celeb. Márpedig a celeb-státusz hozza a busás szponzor- és reklámszerződéseket.

Az Oregoni Egyetem sportmarketing-központjának kutatása szerint az olimpiázás tulajdonképpen rontja a sportoló pénzkeresési esélyeit. Ugyanis elveszi a lehetőséget és az időt az elől, hogy diplomát szerezzenek, és felkészüljenek egy polgári hivatásra, amit a sportkarrierjük lezárulta után űzhetnének. (A többség a harmincas évei elejére már abbahagyja az edzést.)

Ryan Lochte, Michael Phelps és Cseh László a 2008-as pekingi olimpián
Fotó: Wikipedia

Az olimpikonok a győzelmeikért járó pénzjutalom mellett a szponzorációs ügyletekkel és a nyilvános eseményeken tartott beszédeikért elkért fellépti díjakkal (érstd: haknizás) tudnak pénzt keresni. De nem mindegyikük tesz szert olyan fokú ismertségre, hogy ezt megkaphassa.

Hogy mennyi pénzt kapnak a magyar államtól az érmet szerző bajnokok, azt alábbi táblázat mutatja.

 

A magyarok valójában többet kapnak, mint például az amerikaiak. Az amerikai sportolókat nem támogatja a kormány úgy, mint európai társaikat. Akik olimpiai éremmel jönnek haza, azok 25 ezer dolláros jutalomban (6,875 millió forint) részesülnek az Amerikai Olimpiai Bizottságtól, ami mindössze az egyötöde annak, amennyit egy magyar olimpiai bajnok rakhat zsebre. A sportágukat felügyelő bizottságtól havi javadalmazást kapnak, ám ez gyakran nem sok. Egyeseknek csak havi 400 dollárt (110 000 forint) adnak, ez különösen az amerikai viszonyokat figyelembe véve egyáltalán nem sok.

Ez önmagában kevés ahhoz, hogy életük végéig hátradőlhessenek.

Minden gólja 53 milliót ér: így szórja a pénzét Ronaldo
Ronaldo a földkerekség legjobban fizetett sportolója. A Real Madridnál éves fizetése több tízmillió dollárra rúg, a különféle márkákkal kötött reklámszerződéseiből is dől a pénz. Nem csoda, hogy méregdrága viaszfigurát készíttetett magáról, mely villája előszobájában áll.
A Wired magazin munkatársai kiszámolták, a legismertebb sportágakban mennyi befektetést igényel az érvényesülés az olimpián, és a legnevesebb atléták mennyi vesznek ki a játékból jövedelemként.

Úszás

Költségek: évi 100 000 dollár

Tréning: 8–12 év

Híres olimpikon vagyona: Michael Phelps 55 millió dollár

A sportoláshoz szükséges eszközök több száz dolláros költséget jelentenek évente. És ez csak a kezdet. Michael Phelps például a Baltimore Aquatic Clubban edz, ahova az éves tagdíj 1500–3000 dolcsi között van (412 000–825 000 forint). Az úszóversenyeken való megjelenés legalább 5000 dollárra (1,375 millió forint) teszi a pénztárcájukat vékonyabbá évente. Minden évben legalább négy ilyen megmérettetésen vesznek részt.

Michael Phelps
Fotó: Wikipedia

Az Amerikai Úszószövetség, az USA Swimming a legbőkezűbb szakosztályok közé tartozik. Részben azért, mert magas a taglétszáma: 300 ezer tagjától összesen 100 millió dollár tagdíjat szed be évente. A rangsorban 16. helyen vagy még előrébb lévő úszóknak juttatott havi támogatás 3000 dollár (825 000 forint), a többieknek havi 1750 dollár (481 000 forint) jár. Az aranyérmesek 75 ezer dolláros (20,62 millió forint) bónuszt kapnak.

Az úszók a legszexisebb sportolók közé tartoznak – részben testalkatuk, részben alulöltözöttségük, illetve elasztikus öltözetük miatt –, így soraikból viszonylag sok celeb kerül ki. Náluk nagy a zsíros szponzorációs ügyletek száma.

Távfutók

Költségek: évi 20 000 dollár

Tréning: 4 év

Híres olimpikon vagyona: Usain Bolt 60 millió dollár

Ők a cipőgyártó cégek kedvencei. Ha valamelyik támogatja a sportolót, azzal letudhatja a cipővásárlás terheit. Viszont gyakori náluk a sérülés, így az orvosi ellátás költségei is tetemesek. Sokuk nem él meg a versenyszerű sportolásból, ezért legalább részmunkaidőben valami polgári állást kell vállalnia. A triatlonista Gwen Jorgensen például heti 65 órát dolgozik könyvelőként az EY-nál, de célja az, hogy több időt tudjon szánni az edzésekre, és ne kelljen ennyit dolgoznia az irodában. Persze arra is kell gondolnia, hogy már 30 éves. A sportolói karrier hamar véget ér.

Usain Bolt
Fotó: Wikipedia

A távfutás nem számít túlságosan jól fizetést biztosító sportágnak. A USA Track and Field Foundation adatai szerint a saját távfutási típusukban legjobb 10-nek számító sportolóknak csak fele keres 15 ezer dollárnál többet évente a versenyekből.

A gyakori sérülések veszélybe sodorják a szponzorügyleteket is. A legsikeresebbek az egymillió dollárt is megkereshetik évente. Csakhogy ez ritka.

Szertorna

Költségek: évi 18 000 dollár

Tréning: 10–12 év

Híres olimpikon vagyona: Gabby Douglas 3 millió dollár

Gabby Douglas. Már nincsenek filléres gondjai. Az anyukájának sem.
Fotó: Flickr

Elképesztően költséges sportág a torna. Az élsportolók egészen kis korban kezdik és 16–18 évesen vannak a csúcson. Nincs hát túl sok idő meggazdagodni.

Évente 12 ezer dollárba (3,3 millió forint) is belekerülhet az edzés költsége. És bár a Wired magazin éppen a szertornász Gabby Douglast hozta fel példaként mint vagyonos tornászt, anyukája pont a 2012-es londoni Nyári Olimpiai Játékok előtt két hónappal jelentett csődöt. (Lánya akkor volt 16 éves.) A 3 millióra nyilván azóta tett szert csemetéje, hiszen Londonban 2 aranyérmet is nyert.

Hogy legyen hol edzeni, egy menő sportklubban 600 dollárt is kóstálhat a havi helybérlet, a tornászok – rendszerint igényesen tervezett, mutatós – versenymeze pedig 300–500 dollárt (82 514–137 000 forint) is felemészthet.

A USA Gymnastics segít a versenyköltségek részleges fedezésében azoknál, akik bejutnak a nemzeti válogatottba. Az Amerikai Olimpiai Bizottság jutalmazza a leghíresebb tornászokat, a 2012-es londoni olimpia után például 4,2 millió dollárt osztott szét.

Tenisz

Költségek: évi 150 000–500 000 dollár

Tréning: 4–8 év

Híres olimpikon vagyona: Serena Williams 150 millió dollár

Serena Williams
Fotó: Flickr

Csak az utazási költségek felemészthetnek 50–100 ezer dollárt évente, a sportszerek és a ruhák még ennél is többet. A United States Tennis Association ösztöndíjként 2000–4000 dollár (550 000-–1,1 millió forint) közötti összegeket oszt ki.

A teniszvilág versenyei önmagukban is fontos médiaesemények. A leghíresebb teniszezők nem az olimpiával lettek híres, s vagyonukat sem azzal szerzik. Az amerikai kosárlabda a másik olyan sportág az USA-ban, ahol nem számít az olimpia.

Forrás: Wired

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo