hirdetés

Mennyi adót kell fizetni a munkahelyi ajándék után?

Jön a szokásos céges ajándékozás és a karácsonyi rendezvények időszaka. Az energiaáremelkedés és magas inflációs környezet miatt a szokásosnál is nagyobb költségekkel számolhatnak a vállalatok. Fontos figyelni arra milyen ajándék vagy rendezvény után mekkora mértékű adót és kinek kell bevallani és megfizetni, valamint mi adható adómentesen – hívja fel a figyelmet Szabó Csaba, az ICT Európa Finance Zrt. szakmai igazgatója.

hirdetés

Természetesen az első kérdés, hogy mit lehet adómentes adni? A magyar adórendszerben a céges adómentes juttatások tekintetében nem sok lehetősége van a vállalatoknak. Adómentes adóható juttatás lehet például: egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert, de adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Ebbe a körbe tartoznak még a múzeum látogatási lehetőségek, cirkusz belépők, színház vagy egyéb zeneművészeti rendezvényekre szóló bérletek vagy jegyek. Fontos figyelemmel lenni arra, hogy az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege (idén 200 000 Ft), illetve, hogy nem lehet utalvány formájában juttatni, valamint nem lehet visszaváltható. 

Ajándék mizéria cégeknél (Fotó: Oracle)
Ajándék mizéria cégeknél (Fotó: Oracle)

Lehetősége van a munkáltatónak év közben egy alkalommal úgynevezett egyes meghatározott juttatásként ajándékot adományozni a munkavállalóknak. Nagyon fontos viszont, hogy hogyan teszi ezt a cégvezetés, hiszen adókötelezettsége merülhet fel még a munkavállalónak is. Ugyanis egyes meghatározott juttatásként évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig (ez idén 20 000 Ft) adhat ajándékot a munkavállalónak, melynek adózása a munkáltatót terheli. Az ilyen juttatás szokásos piaci értékének a 1,18-szorosa után 15 százalék Szja-t és 13 százalék szociális hozzájárulást kell fizetnie az ajándékozó vállalatnak. Abban az esetben, ha az ajándék átadására például egy karácsonyi vacsorán kerül sor, akkor a minimálbér 25 százalékáig adható, idén 50 000 Ft-ig, szintén a fenti adózás mellett. Amennyiben viszont meghaladja ezt az összeget az ajándék értéke, akkor már a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmének minősül és így szja-t (15 százalék) és társadalombiztosítási járulékot (18,5 százalék) kell a munkavállalónak megfizetnie – hívja fel a figyelmet a szakértő. Ez esetben a munkáltatónak is felmerül még szociális hozzájárulási kötelezettsége.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo