hirdetés

Hatalmas naperőmű indult Pakson

Átadták a Greenergy-csoport tízmillió eurós beruházással Paks mellett épült, tíz megawatt teljesítményű naperőművét.

hirdetés

A 10 millió eurós, azaz több mint 4 milliárd forintos beruházása évente több mint 5500 háztartás átlagos fogyasztását képes megtermelni. A rendszer különlegessége, hogy követi a Nap pályáját, így a paneleket mindig az optimális napsugár beesési szögében tartja. Ez éves szinten 15-20 százalékkal magasabb napenergia-hasznosítást és kiegyensúlyozottabb napközbeni termelést tesz lehetővé a hagyományos rendszerekhez képest. A Greenergy a következő 1-2 évben további naperőművek és villamosenergia-tárolók megvalósulását tervezi az országban.

Nagyon nő a magyar napenergia-termelés (Fotó: Gordius Solutions Tender Kft.)Nagyon nő a magyar napenergia-termelés (Fotó: Gordius Solutions Tender Kft.)

A napelem-telepítők állítása szerint Magyarországon manapság naponta 2 megawatt (MW) új napelemes termelőkapacitást kapcsolnak a hálózatra. A mai eredmény ennél biztosan több, hiszen a Greenergy Cégcsoport 10 megawattos napelemes erőművet épített Paks közelében, így még tovább növelte az energetikai önellátás lehetőségét Magyarországon.

A 10 millió eurós beruházásból elkészült új létesítményt szeptember elején kapcsolták a hálózatra, a kereskedelmi üzem pedig októberben indul. Az erőmű évente több mint 5500 háztartás átlagos fogyasztásának megfelelő villamosenergia-mennyiséget képes elállítani megújuló napenergia segítségével. Mindezt több mint 44 inverter és 21384 napelempanel segítségével teszi. Ez azt jelenti, hogy a napelemes erőmű használatával évente 4 ezer tonnával lehet csökkenteni Magyarország szén-dioxid-lábnyomát.

A 2007-ben alapított Greenergy Cégcsoport egy magyar tulajdonban lévő, független, energiaipari vállalkozás, amelynek többségi tulajdonosa a KÉSZ Csoport. A vállalat elsősorban nagy hatásfokú kapcsoltan működő (villamos- és hőenergiát termelő), valamint megújuló energiaforrást hasznosító kiserőművekkel foglalkozik.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo