Gigantikus befektetési lehetőséggel kecsegtet az építőipar

A 33,9 ezer milliárd dolláros befektetési összeg csillagászati, de a PlanRadar nemzetközi kutatásai szerint az ágazatban dolgozó szakemberek ennek ellenére mégis alábecsülik a digitális megoldások szerepét az ESG - megfelelőség biztosításában.

Az ESG jelentés a környezetvédelmi (Environmental), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) szempontokat összefoglalva ad átfogó képet a vállalatok működéséről. Magyarországon idén januárban lépett életbe az ESG-törvény, amely fokozatosan vezeti be a jelentéstételi kötelezettséget az érintett cégek számára. A PwC nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb adatai szerint az ESG-szabványoknak megfelelő beruházások értéke 2026-ra globálisan eléri a 33,9 ezer milliárd dollárt. Az is figyelemre méltó adat, hogy 5-ből 3 intézményi befektető egyértelműen úgy látja, ezek a beruházások jóval hatékonyabbak, mint azok, amelyek nem ESG-kompatibilisek. Az építőipari vállalatoknak ez világszerte, így Magyarországon is komoly lehetőség, jelentős piac, ami teret nyit a fenntartható növekedésnek.

Az ESG rövidítése
Az ESG rövidítése
Fotó: Depositphotos

A környezetvédelmi tanúsítvány megszerzéséhez a cégeknek energiahatékony gyakorlatokat szükséges alkalmazniuk, csökkenteniük kell a károsanyag-kibocsátásukat, hatékonyan felhasználni a természeti erőforrásokat és mérsékelniük a hulladéktermelést, valamint megőrizniük a természetes élőhelyeket.

Jelentős szakadék a digitalizált és hagyományos módszerek között

A PlanRadar két kutatásának legfontosabb tanulsága az, hogy a környezetvédelmi szempontok tekintetében nem mérik fel a digitális eszközök hatékonyságát és eredményességet.  Néhány beszédes adat a felmérésekből:

  • Az iparági szakemberek 60 százaléka van tisztában azzal, hogy a digitális eszközök használata csökkenti a papírfelhasználást, a PlanRadar ügyfelei körében ez az arány 90 százalék.
  • Az építőipari szakembereknek csupán 34 százaléka gondolja úgy, hogy ezek az informatikai megoldások hozzájárulnak az anyagpazarlás csökkentéséhez. Ezzel szemben a PlanRadar ügyfelei optimistábbak, 60 százalékuk jelentős előnyökről számol be az átdolgozás minimalizálása és az erőforrások megőrzése terén a digitális platformok használatával.

Magyarország tekintetében az építőipari szakemberek körében végzett kutatás* eredményei azt mutatják, hogy van nyitottság a gondolkodásban, ugyanakkor hasonlóan a többi országhoz, van még terepe a fejlődésnek is. Az ESG-tanúsítványok kezelésében a digitális platformok használatát a válaszadók több mint 40 százaléka tartotta nagyszerű támogatásnak, ami jóval meghaladja az átlagot és a második legmagasabb aránynak felel meg a vizsgált országok rangsorában. A nemzetközi eredményekkel összhangban a válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy a digitális megoldásokkal csökkenthető a papírfelhasználás, 40 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy az informatikai eszközök pozitív hatással lehetnek a pazarlás csökkentésére.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo