hirdetés

Biztos, hogy a gyerek a legjobb a családi cég élére?

Lehet családi a cég, de nem biztos, hogy a gyerek vagy az unoka a legmegfelelőbb személy a vezetésére. Az utód kijelölésének nehézségeiről is beszéltek az előadók a Piac & Profit Generációváltás a cégben című konferenciáján.
hirdetés

A kkv-k, melyek hazánkban a GDP 70-75 százalékát adják, személycentrikusak. „Ha egy multihoz megyünk tárgyalni, azt mondjuk, hogy megyünk a gazdasági igazgatójához. Ha kis céghez megyünk, azt mondjuk, hogy megyünk a Kis Pistához” – érzékeltette a különbséget Virág Rajmund, a Hammel &Hochreiter cégutódlás-specialistája a Piac & Profit Generációváltás a cégben című konferenciáján.

A családi vállalkozások jobb túlélők
A családi tulajdonú vállalatok jóval ellenállóbbak a változó gazdasági környezetnek, ezért jellemzően jobban teljesítenek, mint nem családi versenytársaik. Ugyanakkor a cégek értékének megőrzéséhez és gyarapításához hosszú távon elengedhetetlen a növekedés, mely fontos, hogy megfelelő árbevétel-bővülés és megtérülés mellett valósuljon meg.
Engedetlen gyerek

De pont a megfelelő személy hiánya okozhatja a legnagyobb bajt. „Nyugat-Európában három cégből kettő nem éli tovább az első generációváltást” – mondta Virág. Gyakran előfordul, hogy az utódról kiderül, hogy nem fűlik a foga a családi céges hagyományok továbbviteléhez. (A királyfi ugyanis csak a mesében jó vezető!)

Hogy a gyereknek van-e hajlandósága átvenni a céget, annak persze már korábban ki kell derülnie. Berendi Péter, a Roland Divatház mára leköszönt alapítója, a Családi Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke úgy érzi, egy családfőnek korán fel kell mérnie a helyzetet: „Ha a gyereknél affinitást érzek, megengedem, hogy bejárjon a céghez, a munkatársak megismerik, elfogadják. Én például megbíztam a fiam piackutatással. Kvázi tanácsadóként foglalkoztattam, önbizalmat adtam neki, mert azt érezte, hogy jé, apu elfogadta, amit gyerekként mondok.”

„Egyszerűbb, ha van független menedzsmentcsapat” – vélekedett Farkas Pál, az Invescom Corporate Finance partnere.

Kép: PP archív

Családi alapítványba pakolt cég

Van rá mód, hogy családi alapítványt létesítsünk. Eddig ezt közcélra lehetett csak létrehozni, a Ptk. azonban 2014 óta már magáncélokra is lehetővé teszi, magyarázta dr. Magyar Csaba okleveles adószakértő, a Crystal Worldwide Group ügyvezető igazgatója.

Ha a cégalapító úgy érzi, hogy gyerekei közül egyik sem alkalmas a cégvezetésre, sőt még akár annak a veszélye is fennáll, hogy elkótyavetyéli a nehezen megszerzett vagyont, lehetséges a „bizalmi vagyonkezelés”, a családfő gondoskodhat a vagyon fokozatos átadásáról, hogy az „ne szakadjon rá tizennyolc évesen”, és a hirtelen jött szabadságot élvezve „nehogy felcsavarodjon a fára egy diszkózás utáni balesetben”.

De tény, hogy a bizalmi vagyonkezelés fogalma még nem honosodott meg a köztudatban. Pedig a vagyonátadás és -kiadás így illetékmentes, ahogy az osztalékkiadás is. További előny, hogy így nincs szükség hagyatéki eljárásra sem. Követelést, műtárgyat, üzletrészt is át lehet így adni. A hozam társasági osztalékként adózik. Ha már a NAV kezdeményezi a cég végrehajtását, de korábbi időpontban megkezdődött a bizalmi vagyonkezelés, a követelés nem végrehajtható.

Mítoszromboló kutatás a családi vállalkozásokról
Bár a családi vállalkozások fontosságáról mind gazdasági, mind politikai színtéren sok szó esik, valójában kevés megbízható információval rendelkezünk erről a vállalkozási körről. Eddig azt sem tudhattuk, hogy pontosan mennyien is vannak. A BGE Budapest LAB Családi vállalkozás kutatásának köszönhetően a következő években nemcsak számuk, de működési módjuk is megismerhető.
Élet a cégvezetés után

A kkv-cégvezetők jó részének az egész élete a cégépítésről szólt. Nem volt jelen a gyerek nevelésénél, s most meg kell válnia attól, ami éltette. „Ha úgy érezné az előző generáció, hogy nem fontos, egészségük megromlana” – mondta Kelényi Kolos, a Szamos Marcipán társtulajdonosa, kereskedelmi és stratégiai igazgatója, aki már a család harmadik generációját képviseli a vezetésben.

Az új életszakaszba átsegítés hasznos eszköze lehet, ha az alapító valamiféle tanácsadó szerepben jelen lehet egy ideig. „De nem szabad az utód helyett tárgyalnia, ne vegyen részt az értekezleteken” – hangsúlyozta Berendi Péter. Amikor ő a vállalkozását hagyományozta át fiára, előfordult, hogy az értekezleteken az alkalmazottak, sőt a céges rendezvényeken a beszállítók továbbra is neki kommunikálták gondjaikat, észrevételeiket. „Ne legyen olyan helyzet, hogy nekem szól a kérdés, de a fiam válaszol” – tanácsolta Berendi.

„A régi főnök nem nyúlhat át az új vezető felett, kell lennie valakinek a cégben, aki rászólhat” – mondta Borbély László executive coach, az SPA Tudásbázis Kft. ügyvezetője. Salzmann Zoltán, a Salzmann & Partners Vezetési Tanácsadó szervezetfejlesztője szerint „hiba azt gondolni, hogy az utódlás csak az előd ügye.” Erre fel kell készíteni a munkatársakat és az alvállalkozókat is.

A nagymama ereje
Kelényi Kolos a Szamos Marcipántól a saját családjának élményeit osztotta meg: a céget szerb származású nagyszülei alapították, s a vállalkozás nagy ugrásokon ment keresztül. Eddig 5-600 kézzel készített marcipánt tudtak előállítani, most egy háromszázezres megrendelést készítenek elő. A cég nemrég az energiaszeletek piacára is betört, amivel 180 milliós árbevétel-növekményt értek el, mivel ebben a termékkategóriában „jó nagy az árrés”. A nagymama még 93-94 évesen is kiment a gyárba, és első dolga az volt, hogy végignézte a kukákat. Az egyikben kidobott termékmintákat talált. Kivezényelte a vezetőséget az udvarra, sorba állította őket. „Megkóstolni!” – szólt az ukáz. „Mi a baj vele?” „Margit néni, semmi baj.” „Akkor mit keres a kukában?” Mert ez volt az EU-s előírás a termékminták bizonyos idő utáni megsemmisítéséről. De ő erről hallani sem akart. Margit néni még utolsó hónapjaiban konzultált a cég sorsáról. Odavett az egyik gyáregység szolgálati lakásába egy régi vezetőt, s bár ereje már nem volt sok, de energikusan felült, amikor a fontos instrukció kinyilatkoztatására került sor: „De nem minden szobát kell befűteni!” A Szamost stratégiai bizottság vezeti, melyben a második generációs szülők is helyet kaptak, továbbá olyan ügyvezetők, akik harminc éve aktívak. Olyasfajta vezető kell a cég élére, aki a „tyúkperekben is dönt. Mert így az alkalmazottak megértik, hogy érdemes lejjebb megoldani a problémákat, nem kell felvinni őket”.
 
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo