Bejön a cégeknek a kedvezményes hitelprogram

Mintegy 6 hónap leforgása alatt az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 75 százalékára szerződést kötöttek a megcélzott magyar vállalkozások, és 523 milliárd forint folyósítása már megtörtént - ismertette keddi közleményében az EXIM Magyarország.

A hitelintézet februárban összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot azzal a céllal, hogy olcsó forráshoz juttassa a hazai vállalkozásokat. A vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1000 milliárd forintra emelte.

Indulását követően nem egészen 3 hónap leforgása alatt a szerződött hitelállomány már meghaladta az 500 milliárd forintot, mostanra pedig a 750 milliárd forintot is, vagyis a teljes hitelkeret 75 százalékára kötöttek szerződést. A programba 6 hónap alatt 2221 darab hitelkérelem érkezett be 1277,9 milliárd forint értékben - ismertette az EXIM.

750 milliárd forint szerződött és 523 milliárd forint kifizetett összegnél tart  a program (Fotó: Depositphotos)
750 milliárd forint szerződött és 523 milliárd forint kifizetett összegnél tart a program (Fotó: Depositphotos)

Forgóeszközhitelre 664 milliárd forint összegben nyújtottak be igénylést a vállalatok. Ezt 353,8 milliárd forint értékben a beruházási célú (beleértve a lízinget és a pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hiteleket), majd 258,8 milliárd forint értékben az ingatlancélú hitelkérelem követte. A programon keresztül szerződött forgóeszközhitelek átlagos futamideje 30 hónap, a beruházási hiteleké - ingatlanhitelekkel együtt - 84,3 hónap. A forgóeszközhitelek esetén a leggyakoribb futamidő 24 hónap, a beruházási hitelek esetén pedig 96 hónap. Az eddig leszerződött 750,4 milliárd forint a jóváhagyott hitelkérelmek 86,3 százalékát teszi ki, és a szerződött ügyletek 70 százalékának a folyósítása már megtörtént összesen 523 milliárd forint értékben.

Az ügyfelek 68 százaléka a kkv szektorból került ki, a szerződött hitelállomány alapján a források 43 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalatok. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram szerződött ügyfeleinek 39 százaléka a feldolgozóiparban, 30 százaléka pedig a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén tevékenykedik. A vállalkozások 7 százaléka a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat szektorból került ki. A folyósítások összege szerint is hasonló a megoszlás: a feldolgozóiparba eddig a kifizetések 42 százaléka, a kereskedelem és gépjárműjavítás iparágba a 31 százaléka, míg a mezőgazdaság területére a 8 százaléka került.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo