Az USA egészségügye a legkevésbé hatékony

Az egészségügy hatékonyságának egyik legfontosabb mérőszáma, hogy mennyi pénzért, mekkora lesz a az emberek várható élettartama egy-egy országban. Az USA e területen kifejezetten rosszul teljesít, ami azért különös, mert a gazdaság más területein, a hatékonyság, a versenyképesség ügyében rendszerint az élvonalban foglalnak helyet.

A COVID-19 világjárvány eltörölte a várható élettartam közel két évtizedes növekedését az USA-ban. Eközben az Egyesült Államok egy főre jutó egészségügyi kiadásai a legmagasabbak a világon.

Amerika sokat költ az egészségügyre, kis haszonért

A Peterson–KFF adatai szerint „az Egyesült Államokban a legalacsonyabb a várható élettartam a nagy, gazdag országok között”, miközben az egy főre eső egészségügyi költségek 2022-től meghaladták a 12 500 dollárt.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi költségek kiugróan magasak más országokhoz képest. A második helyen álló németeket 4600 dollárral előzik meg, miközben ott 3,2 évvel kedvezőbb a várható élettartam.

A 12 legfejlettebb országban az egy főre jutó átlagos egészségügyi ellátási költség 6700 dollár, a várható élettartam pedig 82,2 év. Az amerikaiak az átlag közel dupláját költik el, miközben 5 évvel élnek kevesebbet. A Peterson-KFF szerint 1980-ban az Egyesült Államokban még hasonló egészségügyi kiadások és várható élettartamok voltak, mint más országokban. A trendek azóta tértek el egymástól.

Természetesen mind az egészségügyi kiadásokat, mind a várható élettartamot számos társadalmi-gazdasági tényező befolyásolja. Például az Egyesült Királyságban vannak a legalacsonyabb költségek (5500 dollár) részben a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak köszönhetően.

Ugyanakkor a japánok örülhetnek az egyik legmagasabb várható élettartamnak a világon (84 év), miközben az egy főre eső egészségügyi költségeik csak 5300 dollárra rúgnak. Ez a remek arány részben kedvező étkezési szokásaiknak köszönhető. Alacsony vöröshús- és magas halfogyasztásuk révén ugyanis a lakosság általános egészségi állapota jobb, mint más országokban.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo