A XXI. század építőanyagai, a digitális fólia és az okosüveg már kaphatók Magyarországon

Egy intelligens fóliával házasított üveg minden ma ismert építőanyagnál többet tud. Hűt, fűt, árnyékol, válaszfalként működik és egyetlen gombnyomás elég ahhoz, hogy változtasson tulajdonságain. Átlátszó legyen, vagy átláthatatlanul opálos, kiszűrje a nap káros sugarait, az UV teljes spektrumát és a vörös fényt, vagy beengedje azokat. A DigiFol™ digitális fóliák tulajdonosával beszélgetünk.

Hol használnak ma digitális vagy okosfóliát?

A legelterjedtebb az irodákban, amióta divat lett az open office rendszer. A munkatársak ma már rendszerint nem külön kis szobákban dolgoznak, hanem közösen egy hatalmas nyitott térben. Igen ám, de egy ilyen helyiségben is vannak olyan tevekénységek, amelyek nem jó, ha közszemlére kerülnek. A bizalmas tárgyalások, az étkezések, a mellékhelyiségek. Az okosüveg lehetővé teszi, hogy egyetlen gombnyomással az átlátszó felület átváltozzon egy mutatós opálos válaszfallá, kialakítva egy teljesen privát teret.

Három funkció egyben, üvegfal, vizuális térelválasztás, vetítővászon (Fotó: DigiFol)
Három funkció egyben, üvegfal, vizuális térelválasztás, vetítővászon (Fotó: DigiFol)

Mi a technikája ennek a rendszernek?

Egy intelligens fóliát teszünk az üvegre, vagy két üveg közé integráljuk ezt a csúcstechnológiát, ami alapállapotában egy szép, tejfehér felszínt alkot. Áram hatására azonban a fóliában lévő kristályok olyan rendbe szerveződnek, hogy azonnal átengedik a fényt, az üveg átláthatóvá válik.

Magyarország legmagasabb irodaépületénél, egy tiszta üveg felületű toronyháznál nagy publicitást kapott, hogy a sétálók beláthattak az utcáról a mellékhelyiségekbe, ahol éppen kis dolgukat végezték a munkatársak. Ez a probléma egy okosüveggel elkerülhető lett volna?

Így van, de ilyen helyzetben egy passzív fólia is elegendő. A tulajdonosok dicséretére legyen mondva, technológiánkat már használták az épületben, hiszen az igazgatósági tárgyaló válaszfalai már intelligens fóliával készültek. Az ott tartózkodók tehát gyönyörködhetnek Budapest páratlan látványában, de ha bizalmas tárgyalásra kerül sor, akkor a kíváncsi tekintetektől egy pillanat alatt meg tudnak szabadulni. Ez a technológia ma már megkerülhetetlenül fontos üzleti értekezleteken, hiszen az előadók legtöbbször kivetítik a leglényegesebb számokat, információkat, védett szabadalmak részleteit a résztvevők számára, amelyek esetében a nyilvánosság egyáltalán nem kívánatos. Sőt, üzleti titkok esetében kifejezetten kötelező az óvatosság, az előrelátás. A technológia egyébként mára odáig jutott, hogy Szaúd-Arábiában elkezdték építeni a The Line elnevezésű lineáris okosvárost, amely 170 km hosszú lesz. A település hőszabályozását, karbonsemlegességét pedig egy tükrös okosfallal oldják meg, ami körbeveszi a várost. A hagyományos falakat nem lehet szabályozni, azok mindig ugyanazt tudják. Ezzel szemben az üvegfalak képesek állandóan alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Tudjuk szabályozni a beengedett fény és hő mennyiségét, ami a lehetőségek tárházát nyitja meg. Egyetlen példa, egy ilyen városba már lehet fát ültetni, míg a szomszédos sivatagba nem.

Ha keresztül akarunk látni a falon (Fotó: DigiFol)
Ha keresztül akarunk látni a falon (Fotó: DigiFol)

Igazi paradicsomot lehet építeni ezzel a technológiával.

Ha megnéz olyan filmeket, vagy elolvas olyan könyveket, amelyek az emberiség jövőjének álmairól szólnak, akkor abban mindig egy üvegbúra alatt élnek az emberek, legyen szó a földfelszínről, vagy tenger mélyéről. A ma oly népszerű lapos képernyős, LCD televíziók is ezt a technológiát használják.

És ha nem akarjuk, hogy belássanak (Fotó: DigiFol)
És ha nem akarjuk, hogy belássanak (Fotó: DigiFol)

Milyen anyag van tulajdonképpen az intelligens fóliában?

A folyadékkristályokat 1888-ban fedezte fel egy osztrák botanikus. Ez az anyag képes véletlenszerűen megtörni, vagy átereszteni a fényt, így praktikusan fóliába téve tud tehát árnyékolni és alkalmas vizuális térelválasztásra. Ezenkívül jó a hangszigetelő képessége és még a betörők számára is komoly akadályt képez. További haszna, hogy kiválóan alkalmas vetítővászonnak, ami egy modern irodában, egy moziban ma már nélkülözhetetlen. A magyar Néprajzi Múzeumban például már ilyen üvegre vetítenek. Ennek a technológiának a felhasználhatósága annyira sokrétű, hogy a határt kizárólag az emberi kreativitás szabja meg. Beépítésével megvédjük a napsugaraktól bútorainkat, valamint az épület belső levegőjét a felmelegedéstől, eközben pedig akár 30 százalék energiát is megtakaríthatunk!

A magyar építészmérnökök tudnak erről a lehetőségről?

Sajnos közülük kevesen értesültek arról, hogy ez a technológia Magyarországra is megérkezett. Általában hallottak már róla, de részleteiben nem ismerik felhasználhatóságának sokszínűségét. Mi nagyon elkötelezettek vagyunk az intelligens fóliák mellett. A lehető legszélesebb választékkal rendelkezünk és DigiFol™ márkanév alatt a piacon létező leghosszabb távú, 5 éves garanciát adjuk a megrendelőknek. Kilenc éves tapasztalattal rendelkezünk, ami a legtöbb a térségben. Külön előny, hogy fóliáink saját gyártásúak és így a DigiFol™ márkanév alatt a legjobb minőséggel találkozhatnak csak az érdeklődők. A legtisztább (92 százalékos tisztaság) és legvékonyabb anyagot mi állítjuk elő. Kizárólag mi tudunk forgalmazni szeptembertől teljes fényzárásra is alkalmas fóliát (BLACKOUT). Profi tanúsítvánnyal rendelkező szakembereink vannak, nemzetközi kivitelezési tapasztalatokkal Omántól az USA-ig. Tényleg büszkék vagyunk elért eredményeinkre és talán nem hangzik szerénytelenül, de joggal. Érdemes dolgozni velünk és termékeinkkel.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo