A cégvezető kötelessége a personal branding

Itthon még kevés cégvezető tudja, hogy önmagát is fel kell építenie, mint egy brandet. Pedig nyugaton egyre nagyobb a keletje a személyes márka építésnek. Versenyelőnyt jelent a vállalkozás számára, ha a vezető jól prezentálható és hiteles figura - mondta Serényi János kommunikációs szakember a Piac & Profit Cégvezetők Csúcstalálkozója 2017 konferenciáján.

"Éppen ebben a teremben tartottuk a McCann Erickson magyar vállalatának 5. születésnapját, amikor az amerikai vezérigazgató megkérdezett, én brand vagyok-e" - mesélte Serényi János, a McCann Erickson Budapest alapítója a Piac & Profit által rendezett Cégvezetők Csúcstalálkozója 2017 konferencián. Serényi, mint mondta, azt tanulta, hogy ha valamiben nem biztos, akkor is mondja azt a vezérnek, hogy "Oh, yeah," azzal nem lőhet nagyon mellé. De tény, hogy neki is új volt a gondolat, hogy a cégvezető is lehet márka.

Nem volt egyedül ezzel. Amióta tanácsadóként és coachként dolgozik, Serényi rendszeresen megfordul szakmai rendezvényeken a világban, és még 2011-ben is azt tapasztalta, hogy a trénerek és coachok is csak tanítják a dolgot, de nem alkalmazzák önmagukra. Egy budapesti és egy barcelonai konferencián, amikor megkérdezték tőlük, ki tartja magát márkának, a résztvevők közül szinte senki nem emelte fel a kezét. Pedig abból élnek, hogy menedzserekben próbálják ezt a fajta gondolkodást meghonosítani.

Serényi János a Cégvezetők Csúcstalálkozóján

Milyen a jó márka? Egyedi, megbízható, hiteles, minőséget képvisel, könnyen felismerhető. Serényi olyan hirdetéseket mutatott ennek illusztrálásaként, amiken nem is lehetett látni a terméket, csak rá utaló jeleket, ami elég volt a képzettársítások beindításához a márkanév alapján. (Smart autó: garázsajtó, benne egy kisebb garázsajtó, utalva az autó kis méretére. Durex kondommárka: skót népi viselet, a lábakon hosszú zoknik.)

A Trump brand

Serényi szerint a personal branding erejéről tanúskodik Donald Trump példája. "Trump. Ocean. Enough Said." (Trump. Óceán. Nem szorul magyarázatra.) Ez volt Trump egyik óceánparti felhőkarcolójának hirdetése. Amióta viszont megválasztották elnöknek, húzós, politikailag inkorrekt, vállalhatatlan beszólásai miatt fogyasztók és érdekvédelmi csoportok tömege szólította fel az embereket a Trump üzleti birodalom bojkottjára. Sok áruházlánc is kivonta a Trump-portékákat a polcairól, vagyis a személyes márka sérült. Ha pedig egy üzletember márkája elveszti az értékét a viselkedése miatt, akkor nagyon nehezen lehet újjáépíteni - hangsúlyozta a szakember.

Népszerűségi faktor

Ha egy felsővezető saját jogán (is) neves, elismert, sőt közkedvelt, ha reputációja nemcsak a vállalkozása nevétől és tevékenységétől függ, vagyis ő maga is önálló márkaként funkcionál, azzal versenyelőnyt szerez magának és cégének is. "Ha az emberek kedvelnek téged, akkor hallgatnak rád. És ha hallgatnak rád, akkor szívesen lesznek az üzleti partnereid", írta Zig Ziglar menedzsmentguru.

Serényi úgy véli, "a personal branding kötelesség. Önmagunk miatt és a cég érdekében is." Amikor az ember elkezdi átgondolni, hogy ő maga is márkánk minősül-e, Serényi szerint a következő kérdéseken érdemes elgondolkodni:

A személyesmárka-építés 8 törvénye
Arra, hogy személyes márkánkat hogyan lehet fejleszteni, komoly módszertan létezik. A működő modellek nem különböznek a céges és a személyes márka építésében, sőt, ezek összefüggenek egymással – illetve akkor működnek jól, ha összefüggnek és erősítik egymást. Az egyik igen ismert modell Peter Montoya nevéhez fűződik, aki a személyes márka építés 8 törvényét határozta meg.
Hol tartok? Tarthatnék előbbre? Biztonságban vagyok? Hol tart a cégem? Tarthatna előbbre? Biztonságban van?

Az építkezés lépései

A personal branding a következő teendőkkel kezdődik:

1. Megismerni saját értékeinket (megkülönböztető értékeim)

2. Azonosítani a célcsoportjainkat (pl. főnök, tulajdonos, beosztott, ügyfél, sajtó, szakma, döntéshozók, karitatív szervezete, nemzetközi fórumok)

3. Megállapítani az üzeneteinket (lehetőleg ellentmondások nélkül)

4. Kijelölni az eszközeinket (net, Google, konferencia előadások, storytelling - ez a leggyorsabban fejlődő terület, publikációk, médiaszereplés, networking)

Fontos, hogy az üzenetben óvakodjunk az ellentmondásokból. Ma már szinte minden nyilvánosan kimondott szó az örökkévalóságé, egy keresés a neten előhozza az újságcikkeket, nyilatkozatokat, a YouTube a régi interjúkat, konferenciaszerepléseket, s az ember könnyen önellentmondásba keveredhet korábban hangoztatott vélekedései és jelenlegi nézetei miatt.

Fontos az is, hogy egy üzletember tegye magát elérhetővé a rajongói számára. Serényi például egy tréninget tartott, ahol az egyik résztvevőtől megkérdezte, ki a példaképe, akivel nagyon szeretne egyszer elbeszélgetni. Kürti Sándort nevezte meg az illető. Serényi felhívta Kürtit, aki másnap telefonon jelentkezett be a tréning alatt, és eldiskurált a fiatal menedzserrel.

Az sem árt, ha az üzleti partnerekhez is igazítjuk mondanivalónkat. Serényi például odavan a harcművészetekért, ez egyértelműen személyes márkája része. De voltak ügyfelei, akiktől ez nyilván idegen volt. Nem szabad rájuk erőltetni a témát a kötetlenebb beszélgetésben sem.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo