Fő az óvatosság: jód-tablettát tartalékol Németország

2019. augusztus 24. szombat - 11:21 / piacesprofit.hu
  •    

A német kormány közel 2 millió jód-tablettát rendelt, hogy sugárzás-veszély esetén megakadályozzák a rákbetegség kialakulását a pajzsmirígyben.

A Der Spiegel értesülése szerint a Szövetségi Sugárzásvédelmi Hivatal 189,5 millió jód-tablettára adott ki rendelést. Mint az illetékesek hangsúlyozzák, pusztán elővigyázatossági intézkedésről van szó, miután a fukusimai reaktor katasztrófája megmutatta: sokkal több, nagyobb területet érinthet az ilyenkor felszabaduló sugárzás, mint ahogy azt korábban vélték.

Kép: SXC

Kép: SXC

Az illetékes hatóság ezért azt is ajánlotta, szélesítsék ki jelentősen az atomerőművek körüli veszélyzónákat. Emellett országszerte jód-tablettákat kell tartalékolni, hogy adott esetben azokhoz elsősorban gyerekek és várandós nők hozzájuthassanak. A most rendelt mennyiséggel ezek a tartalékok megnégyszereződtek.

Németországban a korábbi döntés szerint 2022-re valamennyi, még működő atomerőművet leállítják, de a jódra esetleges külföldi reaktorbalesetek miatt szükség lehet. Két éve Aachen városában oszottak jód-tablttákat a lakosságnak, mert a szakemberek nem tartották biztonságosnak a közeli, belgiumi Tihange atomerőművének működését.