Zöld utat kapott a gyerekek klímapere Trumpék és az olajipar ellen

2018. március 22. csütörtök - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Újabb fordulatot vett a kiskorúak pere, melyet a Trump-kormány és az olajipar vezetői ellen nyújtottak be 2015-ben, amiért szerintük Trump és az olajvállalatok megsértették az alkotmányos jogaikat, amikor ignorálták a klímaváltozás által okozott negatív környezeti hatásokat.

A koncepció, hogy egy kormány felelősséggel tartozik az eljövendő generációk számára az ökológiai kincsek megőrzésével nem ismeretlen nálunk sem, hiszen Magyarországon is van olyan pozíció, hogy a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa.

A San Francisco-i Fellebbviteli Bíróság 3-0 arányban egyhangúan a kiskorúak keresetének adott helyet, elutasítva a Fehér Ház fellebbezését. A Trump-adminisztráció tehát perelhető. A bíróság úgy fogalmazott, a kormány nem ütötte meg azt a “magas mércét”, ami ahhoz kellett volna, hogy a 2015-ben Oregonban benyújtott keresetet elutasítsák.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a bíróság elismerte a következő koncepciók lehetséges jogosságát, pontosabban azt, hogy ezek jogtalansága egyenlőre nem bizonyítható:

  • A tiszta természeti környezethez, pontosabban a betegséget nem okozó ökoszisztémához való jog alkotmányos jog.
  • A jövő nemzedékek iránt is felelős az amerikai elnök.
  • Ennek elmulasztása miatt perelhető.

A Reuters cikke ugyan ezt így kategorikusan nem sorolja fel, de annyit elismer, hogy az ügynek “potenciálisan messzemenő” hatásai lehetnek (értsd: precedens-értékűvé válhat), talán nemcsak az amerikai jogban, hanem a nemzetközi politikai közgondolkodásban is.

Az oregoni keresetben három éve, 2015-ben 21 felperes (10 és 21 évesek) adta be. Azzal vádolták a szövetségi kormány tisztviselőit és az olajipar vezetőit, hogy évtizedekig tisztában voltak vele, a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó emisszió, illetve a szén-dioxid kibocsátása káros a földi klímára nézve, mert instabillá teszi azt és globális felmelegedést is okoz – mégsem tettek semmit e tudás birtokában, hogy megfékezzék a klímaváltozást.

komoly bírság jön a beszámolót elmulasztó cégeknek

Kép: SXC

A vád szerint ezzel megsértették az élethez, a szabadsághoz és magántulajdonhoz való jogukat, beleértve az élhető-lakható éghajlatban létezés lehetőségét.

Ahogy arról a klimablog is beszámolt, 2016 novemberében egy oregoni bírónő, Ann Aiken úgy nyilatkozott, nem hajlandó azonnal elvetni a keresetet, mert így gyors elutasítás az érvek vizsgálata nélkül azt jelentené, hogy jóváhagyná a kormány -a vád által vélelmezett- döntését, hogy mérgezze a levegőt.

Fellebbezésében a Fehér Ház -pontosabban az ügyben eljáró Igazságügyi Minisztérium- úgy érvelt, hogy a per “alkotmányos válsághoz” vezetne. A San Francisco-i bíró, Sidney Thomas úgy döntött, visszautalja az ügyet Oregonba, ahol “normális ügymenetben” lehet megtárgyalni, vajon a vád túl általános és széleskörű-e. Ennek hiányában korai lenne elutasítani a keresetet.

(Reuters)