Önti a pénzt a környezetvédelembe Brüsszel

2018. október 27. szombat - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság 243 millió euró (mintegy 78 milliárd forint) összegű beruházási csomagot hagyott jóvá az uniós költségvetésből olyan projektekre, amelyek az unió LIFE programja keretében a természet és a környezet védelmét, valamint az életminőség javítását hivatottak előmozdítani Európa fenntarthatóbb és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gazdasági termelésre átállása során.

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai célokat segítő LIFE program keretében nyújtott uniós finanszírozás további beruházásokat fog generálni, és így összesen 430,7 millió euró (mintegy 139 milliárd forint) értékben állnak majd rendelkezésre források 142 új projekt megvalósítására.

Elismerték, hogy nagyon zöld a budapesti repülőtér
Egymás után két rangos környezetvédelmi elismerést is kapott a Budapest Airport, korábban pedig szigorú nemzetközi ellenőrzés után megszerezte a karbonsemleges státuszt.

A program keretében 196,2 millió euró (mintegy 63 milliárd forint) jut majd olyan projektekre, amelyek a környezettel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkoznak.  Az éghajlatváltozás elleni fellépés keretében az EU 46,8 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) összegű beruházással fogja támogatni azokat a projekteket, amelyek a klímaváltozás mérséklésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikai irányítással és tájékoztatással kapcsolatosak.

Magyarország esetében projektvezetői minőségben 1,8 millió euró, vagyis 580 millió forint támogatásban részesül „Az élőhelyek és a biológiai sokféleség javítása a Dráva folyó mentén” című kezdeményezés. A fogyasztók segítése a vegyipari termékek fenntartható használatában – Zöld és biztonságos életvezetés című kezdeményezés 1,2 millió euró, azaz 387 millió forint támogatáshoz jut.

Olyan projektek esetében, amelyekben Magyarország partnerként vesz részt, támogatásban részesül Az illegális hulladékkereskedelem megelőzését célzó jogszabályok érvényesítése, Az uniós országok támogatása éghajlat-politikai kötelezettségvállalásaik teljesítésében, valamint Az északi pocok élőhelyének megmentése című kezdeményezés.

Ha rajtuk múlik a környezetvédelem, akkor nagy a baj
A jövő generációját nem érdekli eléggé a környezetvédelem? Mit teszünk azért, hogy zöldebbek legyünk? Tudjuk, mit jelent a zero-waste? Mit tartunk veszélyesebbnek, a műanyaghulladékot vagy a légszennyezést? A Jófogás online kutatása a többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek