Ha rajtuk múlik a környezetvédelem, akkor nagy a baj

2018. október 12. péntek - 18:13 / piacesprofit.hu
  •    

A jövő generációját nem érdekli eléggé a környezetvédelem? Mit teszünk azért, hogy zöldebbek legyünk? Tudjuk, mit jelent a zero-waste? Mit tartunk veszélyesebbnek, a műanyaghulladékot vagy a légszennyezést? A Jófogás online kutatása a többi között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

A magyarok zöldebben gondolkoznak, mint ahogy azt a logisztika elbírná

A kutatás szerint az internetezők 95 százalékának fontos a környezetvédelem, és ez a pozitív hozzáállás a szemetünkön is meglátszik. A kitöltők 89 százaléka ugyanis szelektíven gyűjti a szemetet, de hiába a magyarok buzgalma, az országban komoly nehézséget okoz a szelektív hulladék elszállítása. Sajnos nem szokatlan látvány, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkből szó szerint kifolyik a szemét, sőt Budapesten annyira súlyos a helyzet, hogy az elmúlt héten voltak olyan házak, ahol arra szólították fel a lakosokat, hogy ne gyűjtsék szelektíven a szemetet, inkább keverjenek össze mindent a vegyes hulladékkal, mert azt biztosan elszállítják.

A kutatásban részt vevők a legújabb környezetvédelmi trendekben is otthon vannak, például háromnegyedük tisztában van a zero-waste fogalmával, mely fenntartható, hulladékmentes életmódot vagy arra való törekvést jelent. Vannak azért olyanok, akik bizonytalanok a fogalommal kapcsolatban, minden ötödik kitöltő szerint a zero-waste pusztán annyit takar, hogy műanyag palack helyett üvegkulacsot kell használni.

Kifolyik a kukákból - Kép: Pixabay

Kifolyik a kukákból – Kép: Pixabay

Legkevésbé a fiataloknak fontos a szelektív hulladékgyűjtés

A kutatásból kiderült, hogy sajnos a jövő generációja gondolkozik legkevésbé zölden. A Z generáció (16–20 évesek) harmada nem tartja fontosnak a környezetvédelmet, és a hulladékot sem gyűjti szelektíven. A baby boom generáció (51–69 évesek) viseli leginkább szívén Földünk sorsát, 98 százalékuk fontosnak tartja a környezetvédelmet, és 94 százalékuk a hulladékot is válogatja. Az Y (21–35 évesek) és az X generáció (36–50 évesek) is kiemelkedően zölden gondolkozik, de a veteránoknak (70+ évesek) már csak 71 százaléka szelektál, és 23 százalékuk szerint a környezetvédelem sem fontos.

A csapvízben is ott a mikroplasztik – mit tehetünk?
A PET italos palackokon túl egész plasztikuniverzum létezik. Teafilter, cigarettacsikk, nedves törlőkendők és még sorolhatnánk. A különféle műanyagok sokféle termékben megtalálhatók és a mosással vagy a szemetelésünk révén bekerülnek a talajvízbe is.

Célba ért viszont a sok óceáni műanyagszemétről terjedő üzenet a közösségi média felületein, mert a magyar internetezők fele a kutatás szerint a műanyaghulladékot tartja a legveszélyesebbnek. 31 százalékuk a talaj-, víz- és légszennyezéstől félti Földünket, 16 százalék pedig az erdőirtást tartja legpusztítóbbnak környezetvédelmi szempontból.

Felesleges szelektíven gyűjteni, hiszen úgy is összekeverik a szemetet

Ezen az állásponton áll azoknak a kitöltőknek a fele, akik nem gyűjtik szelektíven szemetüket. A nem szelektálók közül minden ötödik ember lustaságból nem válogat, túl időigényesnek tartja. 16 százalékuk szerint az ő hulladékmennyiségük nem számít, ezért nem érdekli őket a kérdés, 15 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a szelektálás nem oldja meg a környezetszennyezés problémáját, ezért feleslegesnek tartja a folyamatot.

Fontos, hogy a legfiatalabbak is megértsék a környezetvédelem fontosságát, ezért a megfelelő edukáció kulcsfontosságú. A magyar internetezők döntő többsége fontosnak tartja a környezetvédelmet, és tesz is érte, ami bizakodásra adhat okot zöldebb jövőnkkel kapcsolatban.

2030-tól csak újrahasznosítható műanyag csomagolás
Az Európai Parlament új stratégiát vizsgál meg, melynek egyik célja, hogy 2030-ra minden műanyag csomagolás újrahasznosítható legyen. Az új intézkedések segítenek csökkenteni az európai országokban még megtermelt műanyaghulladék mennyiségét, ami így kevésbé rombolja majd környezetünket, éghajlatunkat, egészségünket és gazdaságunkat.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor