Elismerték, hogy nagyon zöld a budapesti repülőtér

2018. október 21. vasárnap - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

Egymás után két rangos környezetvédelmi elismerést is kapott a Budapest Airport, korábban pedig szigorú nemzetközi ellenőrzés után megszerezte a karbonsemleges státuszt.

A Budapest Airport a tavalyi évben érte el egy szigorú nemzetközi ellenőrzés után az ún. karbonsemleges státuszt, ami azt jelenti, hogy a budapesti repülőtér működése során különböző intézkedésekkel sikerült egyensúlyba hozni a repülőtér fosszilis energiafelhasználását. Ennek a nemzetközi mérőegysége a szén-dioxid-lenyomat, azaz a karbonlábnyom.

bud.hu

Kép: bud.hu

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szakemberei azonban számos egyéb programot is beindítottak, amelyek mind a fenntartható fejlődést és a környezettel harmonikus működést helyezik előtérbe. Ilyen pl. a GreenAirport program, amelyhez számos repülőtéri cég és hatóság képviselői is csatlakoztak.

Az Ozone Díjjal olyan szervezeteket, valamint kis- és nagyvállalatokat ismernek el, amelyek működésük, hétköznapjaik során törekszenek arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. 

A díjazottaktól elvárják, hogy kiemelt fontossággal kezeljék a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést, akiknél a kreativitás

Egymillió repülőút károsanyag-kibocsátását spórolták meg a hazai légtérben
A Magyarország felett átrepülő légi járatok útvonala 4,5 millió kilométerrel csökkent azóta, hogy a HungaroControl Zrt. Európában elsőként, három éve bevezette a repülőgépek korlátozások nélküli szabad légtérhasználatát.

és a környezettudatosság ötvözéséből hasznos példaértékű megoldások születtek és születnek a jövőben. A díjat a környezetvédelemmel foglalkozó szaksajtó javaslatai alapján olyan zsűri ítéli oda, amelynek tagjai az élet legkülönbözőbb területén szereztek értékes tapasztalatokat a fenntartható működésről.

A Budapest Airport a jövőben egyre újabb partnereket próbál megnyerni a fenntartható repülőtéri működés ügyének. Így egyebek mellett folytatódik a gázüzemű repülőtéri járművek elektromos meghajtásúra történő cseréje, napirenden van a LED-világítás széles körű elterjesztése, ami szintén jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé nagyobb fényteljesítmény mellett.

Korábban a Budapest Airport a nagyvállalati kategóriában is elismerést kapott. Ezt a díjat olyan Magyarországon működő cégeknek adományozzák, amelyek tevékenységükkel összefogják a gazdaság egy-egy területének szereplőit, és közös, a fenntarthatóságot célzó programot valósítanak meg.

(Forrás: jetfly.hu)