Milliókkal támogatták olajcégek a karbonadó-ellenes kampányt

2018. október 31. szerda - 19:00 / piacesprofit.hu
  •    

Csak egyetlen államban mintegy 30 millió dollárral segítették nagy amerikai olajvállalatok olyan politikusok kampányát, akik nem adóztatnák meg a károsanyag-kibocsátást.

Az amerikai Washington államban a november 6-án esedékes választás egyik tétje az ún. karbonadó, azaz a szén-dioxid kibocsátásához kötött adó. A javaslat szerint a cégek a kibocsátott üvegházgáz után tonnánként 15 dollárt fizetnének, ami növekedne, ha az állam ipara túllépi az évre megszabott kibocsátási kvótát. A karbonadóból befolyó, mintegy 2,3 milliárd dollárt az állam a zöld energia támogatására fordítaná.

Karbonpárti kampány indult

Ennyi klímamenekült lesz a Vöröskereszt szerint
Ma már négyszer több humanitárius katasztrófát vált ki évente a klímaváltozás, mint az 1970-es években. Az éhezők és földönfutók száma attól függ, 2, 3 vagy 4 Celsius-fokkal növekedik-e majd a földi éghajlat.

A karbonadót az állam jelenlegi, demokrata párti vezetése támogatja, míg a Donal Trump által támogatott republikánus jelöltek ellenzik a szennyező iparágak szabályozását. Ügyüket egy frissen alakult szervezet, a Western States Petroleum Association nevű csoport is támogatta, a kampányidőszakban agresszív médiakampány indult a karbonadó ellen, a tervet tévéreklámokban, internetes hirdetésekben, szórólapokon és reklámlevelekben kritizálták. A kampány fő állítása az volt, hogy a karbonadó fölösleges, mert a legnagyobb szennyezőket nem érintené, csak a kisebb vállalkozóknak ártana, illetve a lakosság üzemanyag-költségeit növelné.

Ez az állítás meglehetősen kétsége, mivel a Reuters friss gyűjtéséből kiderült, hogy a karbonadó elleni kampányt nagyrészt éppen a legnagyobb szennyező vállalatok támogatták. A hirdetéseket jegyző Western States Petroleum Association több mint 30 millió dollárnyi „adományt” gyűjtött össze a kampányra, mint kiderült, főleg olyan cégektől, mint a BP America, a Phillips 66 és az Andeavor, de olyan olajcégek is beszálltak, amelyeknek nincs üzemük Washingtonban.

Az olajlobbi kampányával párhuzamosan zöld szervezetek is kampányoltak a karbonadó mellett, feleannyi pénzből, mint a másik oldal. Egy októberben közzétett felmérés szerint a karbonadó bevezetését a választók 50 százaléka támogatja, 36 százaléka ellenzi, 14 százalék pedig bizonytalan.