Ennyi klímamenekült lesz a Vöröskereszt szerint

2018. október 26. péntek - 19:01 / KlimaBlogger
  •  
  • Előfizetés

Ma már négyszer több humanitárius katasztrófát vált ki évente a klímaváltozás, mint az 1970-es években. Az éhezők és földönfutók száma attól függ, 2, 3 vagy 4 Celsius-fokkal növekedik-e majd a földi éghajlat.

Gyorsan és jelentős mértékben nőtt és folytatódik a növekedése a szélsőséges időjárásból eredő katasztrófáknak, figyelmeztetett Elhadj As Sy, a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold mozgalmak főtitkára egy genfi konferencián, amit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) új jelentésének megjelenése alkalmából rendeztek.

A Klímatudomány és Humanitárius Párbeszéd nevet viselő konferencia az első, mely összehozta a klímatudomány és a katasztrófaelhárító humanitárius közösség képviselőit. A katasztrófák kiváltotta „sokkhatások egyre gyakoribbak és súlyosabbak” – figyelmeztetett As Sy. A „klímasokkok” miatt egyre többen veszítik el otthonukat, éheznek, s a társadalmi és fegyveres konfliktusokat is erősíti a folyamat. A helyzet gyorsan romlik a világ egyes tájain.

Kép: MTI

Kép: MTI

A számok valóban baljós jövőképet festenek elénk, mely már most kibontakozóban van:

  • A klímaváltozásból eredő katasztrófák már most 22,5 millió embert tesznek földönfutóvá évente, jelentette ki Gernot Laganda, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának vezetője.
  • A világ tíz leginkább erőszakos konfliktusoktól szenvedő régióját kivétel nélkül sújtják a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai. Ide sorolható például Szíria, Jemen és a Kongói Demokratikus Köztársaság is.
  • Ha a földi klíma 2 Celsius-fokot melegedik az ipari forradalom előtti éghajlathoz képest, akkor 189 millió emberrel lesz több az éhezők száma annál, mint amennyinek már most is nehézséget okoz beszereznie a napi betevő falatját. (A klímaváltozásban most 1 Celsius-foknál tartunk.)
  • Ha a globális felmelegedés eléri a 4 Celsius-fokot, akkor egymilliárdnál is több ember kerül azok közé, akiknek nem garantálható az élelmezése.
  • Az 1970-es években 80-100 olyan időjárással kapcsolatos katasztrófaesemény történ évente, ami humanitárius beavatkozást és segítséget igényelt. Most már az ilyen események száma évi 400.

 

As Sy ugyanakkor úgy látja, nem szükségszerű, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek feltétlenül katasztrófát okozzanak az emberek életében. Szerinte felkészültebbnek kell lennünk az érkező eseményekre, korai figyelmeztetéseket kell kiadni, és a segítő egységeknek is készen kell állniuk. A Vöröskereszt 70 millió önkéntessel dolgozik világszerte.

(AFP)