Egy új alkalmazás segítségével a brit Tesco értesíti az adott áruházak közelében lévő segélyszervezeteket, hogy az adott napon milyen típusú, és mekkora mennyiségű, aznap lejáró élelmiszerhez juthatnak hozzá.
Bár az élelmiszer üzletekben keletkező hulladék jelentősen csökkenthető a fogyasztói szokások és eladási adatok tudatos és pontos vizsgálatával. Azonban természetesen nem a végtelenségig. Az üzletekben megmaradt, lejáró szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszereket pedig alap esetben megsemmisítik.
Ez ellen egyre több élelmiszer forgalmazó igyekszik tenni valamilyen módon - kisebb vállalkozások esetében sokszor bevett gyakorlat, hogy a maradékot valamilyen segélyszervezetnek, vagy környékbeli rászorulóknak juttatják el - de a nagy cégek ebben sem mozdultak gyorsan.
Dave Lewis, a brit Tesco vezetője úgy fogalmazott, nincs olyan ember, aki szívesen dob ki fogyasztható élelmiszert, miközben tudja, mennyien nem jutnak ahhoz hozzá, különböző okok miatt. „Ha megfelelően használjuk, mindenki nyer vele” - mondta, amit alátámaszt az a tény, hogy a tavalyi évben 55.400 tonna élelmiszer került a Tescoból a szemetesbe Nagy-Britanniában. Jelenleg a programot 10 brit, és két ír áruházban tesztelik.
Franciaországban ennél tovább mentek, nemrég törvény született róla, hogy az élelmiszerboltoknak jótékony célra kell felajánlaniuk a még ehető, de nem eladható élelmiszert. Az ötletadó az egész világra kiterjesztené a szabályt.