14 ország tiltja be a szénerőműveket

2017. november 18. szombat - 12:06 / Kriston László
  •    

A bonni klímakonferencián jött létre az új szénellenes szövetség, mely 2018-ra, a lengyelországi klímakonferenciára már 50 tagot szeretne számlálni. A csatlakozási feltétel: 2030 után nem lehet széntüzeléses erőművekkel energiát termelni.

A klímapolitikai tárgyalások Bonnban megrendezett új fordulóján az USA kormánya a következő témát népszerűsítette: „Fosszilis üzemanyagok és atomenergia a klímamitigációban”. (Mitigáció: csillapítás, enyhítés.)

A népszerűsítés szó persze illuzórikus. Épphogy e megközelítés népszerűtlensége ütközött ki abban a békés tüntetésben, amit aktivisták rendeztek Bonnban az ellen, milyen témával nyomul a Trump-kormány a konferencián. Merthogy ez anomália. Az olajipar szólamainak hangoztatása egy klímakonferencián nem más, mint a róka beengedése a tyúkólba.

"Nagy-nagy tüzet kéne rakni" (fotó: Freeimages.com)

Nagy-nagy tüzet (sem) kéne rakni
Fotó: Freeimages.com

Aktivisták az esetet ahhoz hasonlították, mintha a WHO egészségügyi konferenciájára beengednék a dohányipart, hogy bizonygassa a népegészségügyben betöltött előnyös szerepét.

Nem csoda, hogy a klímavédelmet komolyan vevő országok Bonnban életre hívták azt a szövetséget, melynek tagjai vállalják, hogy 2030-ra beszüntetik a széntüzeléses erőművek működtetését. (Trump kormánya eközben a nagy szénbányaiparral rendelkező Lengyelországgal fogott össze, hogy együtt propagálják a szén fontosságát a globális energiamixben.)

Az új szénellenes szövetség a Powering Past Coal Alliance nevet kapta, s tagjai nem elhanyagolható nemzetgazdaságok: Angola, Ausztria, Belgium, Costa Rica, Dánia, a Fidzsi-szigetek, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, a Marshall-szigetek, Olaszország, Mexikó, Új-Zéland, Portugália, Svájc,  Nagy-Britannia és Kanada.

Csatlakozásra buzdító levelüket bennfentesek szivárogtatták ki a Reuters hírügynökségnek.

Arccal a vasút felé - szénnel a jövő felé. Vagy mégsem?

Arccal a vasút felé – szénnel a jövő felé. Vagy mégsem?

A szövetség célja, hogy 2018-ra, a soron következő klímakonferenciára – melyet a szénpárti Lengyelországban, azon belül is az EU egyik legszennyezettebb városában, Katowicében rendeznek meg – már 50 országra növeljék a tagság létszámát.

A szövetség célja természetesen borsot törni Trump orra alá és egyértelműen kimondani, hogy rossz irányvonalat képvisel. Kanada és Anglia az Egyesült Államok két legfontosabb szövetségesei közé tartozik, melyek ily módon jelzik Washingtonnak, a szénkitermelés favorizálása teljességgel elhibázott elgondolás.

Az ügyben persze az a döntő, hogy a legnagyobb szénfogyasztók – Kína, USA, Németország és Oroszország vagy a nagy kitermelőnek számító Ausztrália – hajlandók-e elkötelezni magukat a szén nélküli energiatermelés mellett. Kíváncsian várjuk, mely országok fognak csatlakozni a szövetséghez a következő hónapokban.

(Reuters)

Sivataggá tesszük a Földünket
Tovább romlott az élőhelyek és a vizsgált gerinces állatfajok populációinak állapota – derült ki a World Wildlife Found Élő Bolygó jelentéséből. A WWF legfrissebb, 2016-os Jelentése riasztó adatokat közöl: a Földön található gerinces fajok populációi 58 százalékkal szorultak vissza.