Nyolcszázezer magyar munkahely függ ettől a tíz országtól

2019. január 21. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
 •    

Az elmúlt négy évben a magyar export mértéke évről évre megdöntötte előző évi rekordját. Ma hazánkban több mint nyolcszázezer munkahely függ a kivitelünk alakulásától, így nem mellékes gazdasági tényező, hogy milyen évre számítanak 2019-ben a legfontosabb külpiacainkon.

2017-ben az exportunk értéke meghaladta a 100 milliárd eurót, és elérte a GDP 90 százalékát, a kivitel tehát döntő hatással van a nemzetgazdaság teljesítményére. Csakhogy azóta rossz hírek jönnek: 2018. szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai alapján euróban kifejezve az export értéke 2,4 százalékkal csökkent, miközben az importé 6,4 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi aktívum ezért 720 millió euróval csökkent, így az 20 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 7,8, exportban 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 5,3, a dollárral szemben 7,6 százalékkal gyengült.

A világ más részeibe irányuló uniós export 2,3 ezer milliárd euró összegben hozott létre hozzáadott értéket az EU-ban, és 2018-ban 36 millió munkahelyet biztosított Európa-szerte, ami 2000-hez képest kétharmados növekedés – derült ki az Európai Bizottság december elején közzétett jelentéséből. A kivitel Magyarországon is nagyban hozzájárul a foglalkoztatottsághoz.

Kép: Depositphotos

Kép: Depositphotos

2018 első kilenc hónapjában a KSH adatai szerint a magyar kivitel értéke összesen közel 25 ezer milliárd forint, amiből Európa több mint 22 ezer milliárd forinttal részesedik. A tíz legfontosabb exportpartnerünk ma még egytől egyig uniós tag. A bizottság jelentéséből azonban az is kiderül, hogy a magyar vállalatok Európai Unión kívüli országokba irányuló exportja 517 ezer magyar munkavállaló számára biztosít munkahelyet, és további 224 ezren dolgoznak olyan munkahelyeken, amelyek más uniós országok EU-n kívülre irányuló exporttevékenységéhez köthetők. Összességében tehát 741 ezer magyar dolgozó foglalkoztatottsága – vagyis minden hatodik munkahely – az unió exporttevékenységének köszönhető.

Külpiaci terjeszkedésnél a kulcsszó a lokalizáció
Bőven van még lehetősége a magyar webáruházaknak a terjeszkedésre, de a sikeres megjelenésnek a külpiacokon van egy kulcsfontosságú eleme, mégpedig a lokalizáció. Az Expandeco szakértőinek segítségével ezt a kérdést jártuk körül.

TOP10 exportpartnerünk 2019-es kilátásai

Németország

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 6878 milliárd forint

Fékezhet a német gazdaság, elsősorban a világkereskedelmet megakasztó protekcionista intézkedések miatt. A kölni gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft – IW) novemberben a 2018-ra vonatkozó növekedési előrejelzését 2 százalékról 1,8 százalékra mérsékelte, de a 2019-es évre fenntartották a korábbi, 1,8 százalékos GDP-bővülési jóslatukat.

Románia

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 1266 milliárd forint

A román kormány az idei egész évre hivatalosan 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, de a kormányzati gazdasági előrejelzési bizottság a múlt héten közzétett őszi jelentésében 1 százalékponttal, 4,5 százalékra mérsékelte a 2018-ra prognosztizált GDP-növekedést. Az Európai Bizottság szerint keleti szomszédunk 2019-ben 3,8 százalékos gazdasági növekedéssel tervezhet.

Szlovákia

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 1263 milliárd forint

Az OECD aktuális előrejelzése szerint a bruttó hazai termék (GDP) Szlovákiában jövőre 4,3 százalékkal emelkedik, 2020-ban pedig 3,6 százalékos növekedés várható. Idén 4,1 százalékos növekedésre számítanak. Tavaly ez a szám 3,4 százalék volt.

Mennének is, maradnának is
A magyar vállalkozások egyre nagyobb számban ácsingóznak az új piacok után, külföldre mégis csak kevesen merészkednek. Akik már kijutottak, azt mondják, megéri a külpiaci jelenlét, bár nem veszélytelen. Az egyre élesedő hazai verseny azonban előbb-utóbb rákényszeríti a magyar vállalkozásokat, hogy a határokon túl is megjelenjenek.

Olaszország

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 1262 milliárd forint

Részben az elhúzódó kormányzati gondok miatt Itália GDP-növekedése 0,3 százalékról 0,2 százalékra esett vissza a második negyedévben. Az OECD előrejelzése szerint Olaszország gazdasági növekedése 2018-ban mindössze 1,2 százalékos lesz, szemben a kormány 1,5 százalékos célkitűzésével.

Ausztria

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 1184 milliárd forint

A sógoroknál is kivételesen jó év a 2018-as: 2,6 százalék körüli gazdasági növekedéssel zárják az évet. 2019-ben és 2020-ban is van még potenciál az osztrák gazdaságban, így az OECD előrejelzése szerint 1,9 százalékos növekedésre számíthatnak Ausztriában.

Csehország

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 1113 milliárd forint

3,3 százalékra becsli a cseh gazdaság 2018-as növekedését a cseh bankszövetség, a 2019-es évre pedig 2,9 százalék körüli növekedésre számíthatnak.

Franciaország

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 1074 milliárd forint

Az eurózóna második legnagyobb gazdasága várhatóan 1,6 százalékos GDP-növekedést tudhat magáénak 2018-ban, 2019-ben pedig ehhez hasonló ütemben, a kormányzati várakozások szerint 1,5 százalékkal bővül majd.

Alig merészkednek át a határon a magyar cégek
A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások mindössze ötöde végez exporttevékenységet, és a külpiacra lépő új szereplők aránya is alacsony. Pedig a külföldi értékesítés jócskán növeli a bevételeket: a már exportálók forgalmának átlagosan egynegyede származik külpiaci tevékenységből.

Lengyelország

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 1032 milliárd forint

A prognózisok szerint a lengyel gazdaság – amely csodálatos módon Európában egyedüliként még a 2008–2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején is erősödött – rohamosan veszíti lendületét. Az idei év 4,8 százalékos GDP-emelkedés után 2019-re már csak 3,6 százalékkal, 2020-ra pedig 3,4 százalékkal számolnak a szakértők.

Nagy-Britannia

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 904 milliárd forint

Növekedési szempontból a 2018-as biztosan a leggyengébb év 2011 óta, 1,2 százalékos bővülési ütemével. A 2019-es évre sem néz ki semmi jó a briteknek, még az optimista becslések is legfeljebb 1,4 százalékos bővülést jósolnak, ez azonban recesszióba is fordulhat egy hard brexit esetén.

Hollandia

 1. január–szeptember között a kivitelünk értéke: 830 milliárd forint

Szépen növekszik a holland gazdaság. Az OECD előrejelzése szerint 2018-ban 2,7 százalékkal bővül a GDP, amelyet 2019-ben 2 százalék körüli bővülés követ majd.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek