A névválasztás nem volt kérdés, hiszen Gödöllőn ez evidens. Természetesen a híres ibolya fagylalt, Sissi kedvence is kóstolható náluk. A széles kínálati palettán az egészséges fagylaltok is nagy teret kaptak. Vendéglátós felmenő nem volt a családban, csupán kereskedői. Andrea nagyszülei a háború előtt és alatt egy kis vidéki szatócsboltot működtetettek egy apró Nógrád megyei faluban. - Gyerekkoromban nagyon szívesen hallgattam nagymamám történeteit a háború alatti nehézkes árubeszerzésről. Kalandos volt, ahogyan a nehezen megszerzett termékek Budapestről a faluba jutottak, meséli Koncz Andrea. Azt hiszem nagy ihletet kaptam tőlük a minőség iránti igényre, mert még azokban az ínséges és nagyon nehéz időkben is megpróbáltak mások lenni a kínálat szempontjából.
Kerülik a mesterségest
Ez a Sissi Fagylaltozókban sincs másképp. Törekednek arra, hogy az átlagtól eltérőt kínáljanak. A prémium alapanyagok mellett nagyon fontos, hogy kerülik az adalékanyagokat és a mesterséges ételszínezőket. „Az alapanyag beszerzése sajnos nem egyszerű, nagyon sok silány termékkel találkozunk. Viszont megnyugtató, hogy egyre több az igényes beszállító. Gyümölcsökből szerencsére egyre több a jó minőséget kínáló kistermelő. Tőlük vásárolok legszívesebben.” - teszi hozzá Andrea.
Nagyon szeretek alkotni. Ezt látszik a különleges fagylaltjainkban is. Megálmodok valamit (sokszor szó szerint) aztán megpróbálok belőle fagylaltot készíteni. Természetesen a vásárlóink igényeit maximálisan figyelembe véve állítom össze a kínálatot. De azért mindig becsempészve valami újdonságot. Megfelelő fogadtatás eseten aztán az is a mindennapi fagylalt kínálat részévé válik.
Bár gödöllői viszonylatban az árak az átlag felett vannak, még nem érik el a fővárosi szintet. A tapasztalatuk azonban az, hogy a minőséget, a valódi ízeket hajlandóak megfizetni a helyi vásárlók.
„Úgy érzem itt nagyon sok egészség tudatos vásárló van, úgy látom, hogy elfogadják, hogy a minőségnek ára van. Ha valóban a legalaposabban válogatott alapanyagokkal dolgozunk, azt meg kell fizetni. Filléres dolgokból minőségi végtermeket nem lehet előállítani. Azt hiszem itt már kezdik megérteni az emberek, hogy mit jelent az, hogy az vagy amit megeszel” – mondja Koncz Andrea, aki fő fagylaltboszorkányként van feltüntetve az új üzlet falán.
A néhány hónapja nyílt üzletben, több mint ötvenféle fagylaltot kínálnak nap, mint nap. A gondosan összeállított kínálat mellett a megjelenésre is fordítottak energiát, az enteriőrtől kezdve az apró táblákig minden jellegzetes. „Nekem nincs igazán bizodalmam az "összedobott" üzletekhez. Ha valaki nem igényes a környezetére, attól tartok a minőséget sem helyezi előtérbe. Én szeretném megtisztelni a vásárlóimat azzal, hogy méltó környezetet teremtsek számukra. Eddig ez az üzletpolitika bevált.”
Andrea kislánya születésekor kezdett foglalkozni az egészséges táplálkozással, és ez nagy szemléletváltást hozott az üzlet életében is. A minőségi fagylaltok mellett nagyon sok hűsítő édességet kínálnak ételallergiásoknak, diétázóknak, cukorbetegeknek. Jelenleg cukor, tej, tojás, glutén, szójamentes fagylaltok szerepelnek a kínálatban, a manapság egyre népszerűbb Paleo diéta hívei sok mindent kóstolhatnak.
„Nekik már süteményeket is készítünk, de továbbmegyek a nyers evőkre is gondolunk. Nyers, sütés nélküli süteményeket is készítünk. És hogy miért érdemes ezt csinálni. Sosem fogom elfelejteni azt a nénit, aki sírva köszönte meg, hogy cukorbetegként húsz év után először tudott fagyit enni” - említi Andrea.
Mivel a fagylalt szezonális termék, a tél a Sissi Birodalom életébe is változást hoz. Bár a főtéri üzlet a szokásoknak megfelelően októberben bezár, az újonnan nyílt Hunyadi utcai üzletben maradnak a fagyik a pultban, persze mellette a teák, sütemények is hangsúlyosabb helyet kapnak a kínálatban. „Nem az aromák és festékek, meg egyéb más állagjavítók tömegével szeretném tömni vásárlóimat. Nálunk a fagyi abból van, ami a jelleg. A túró túróból, az eper eperből, a málna málnából, a csoki csokiból. Éppen ezért nyugodt lelkiismerettel etetem a családommal a fagyinkat, hiszen tudom, mit esznek.”