8-9 százalékos bevételnövekedést vár a Richter

2019. november 08. péntek - 10:31 / Baka F. Zoltán
  •    

A gyógyszergyártó javaslatokat tett a kormánynak a hazai egészségipar fejlesztésére.

0920-richter

Jövőre az ideihez képest lassuló bérdinamikával számol a Richter – hangzott el kérdésünlre a tőzsdén jegyzett hazai gyógyszergyár mai tájékoztatóján. Orbán Gábor vezérigazgató háromnegyed éves jelentést bemutató beszédében többször kiemelte, hogy a bérköltségek jelentős mértékben emelkedtek, befolyásolva a Richter idei eredményét. Kérdésünkre elmondta, idén 8 százalékos bérnövekedéssel számolnak, egyben 10 százalékos bértömeg-növekedéssel. Ennek oka, hogy a hatósági előírások – mint a szerializácíó – teljesitése érdekében létszámot kellett növelniük. A jövő évben ehhez képest mérsékeltebb bérmelkedéssel számolnak – tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy a hamarosan a kormány elé kerülő egészségügyi csomag – melynek része a kórházak adósságkonszolidációja, mint arról lapunk érdeklődésére beszámolt a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter – alapvetően a kórházak helyzetének rendezéséről szól, míg a Richter szerint az egészségiparral – is – kellene kiemelten foglalkozni. Közölte, hogy javaslatokat tettek a kormány számára, melyek a hazai szerializációs és a Richter működésében kulcsfontosságú k+f szabályokat érintik.

Szóba hoztuk még az Orbán-Putyin találkozót, hogy a vezérigazgató tudomása szerint azon téma volt-e az orosz-magyar kereskedelmi kapcsolatok Richtert érintő piaca, amire az volt a válasz, hogy nem tud legfelső szintű egyeztetésről, de miniszteri szinten folyamatos az egyeztetés az oroszországi piacot meghatározó (a Richter forgalmát befolyásoló) hatósági intézkedésekről.