Otthonról, a karosszékből intézhetjük ügyeinket

2018. február 20. kedd - 16:07 / piacesprofit.hu
  •    

Öt milliárdos uniós támogatást kapott az a projekt, amivel egyszerűsödhetnek a közigazgatási eljárások. A rendszer elektronizálásával mód nyílik kulcsfontosságú nyilvántartások igazgatási és/vagy informatikai felülvizsgálatára, megújítására, továbbá funkcionális továbbfejlesztésére.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00030 azonosító számú, projektet az Idomsoft Zrt. által vezetett konzorcium valósítja meg. A projekt rövid neve: NAVASZ – Nemzeti AdatVAgyon Szolgáltatásfejlesztés.

A 21. század polgárának egyre növekvő igénye a minél egyszerűbb – és minél kevesebb sorban állással járó – hivatalos ügyintézés. A korábbiakhoz képest már eddig is jelentősen egyszerűsödött mindez, a most induló, az Európai Unió által támogatott NAVASZ projekttel pedig egyenesen új időszámítás kezdődik, amelynek eredményeképpen az állampolgárok még könnyebben, gyorsabban és egyszerűbben járhatnak hivatalos ügyeik végére.

videó interjú lehet pokol is

Kép: SXC

A NAVASZ projekt a nemzeti adatvagyon részét képező, a közigazgatási eljárások elektronizálása szempontjából kulcsfontosságú, nagy szakrendszereket és nyilvántartásokat (mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás; közúti közlekedési nyilvántartás; okmány-nyilvántartások) aktualizálja a kor követelményeinek megfelelően.

A projektben a fent említett szakrendszerek és nyilvántartások igazgatási és/vagy informatikai felülvizsgálata és megújítása, továbbá funkcionális továbbfejlesztése történik meg.

Teljesen papírmentes lesz az adózás
Az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent 2010 és 2017 között a legnagyobb mértékben a tényleges adóterhelés mértéke – hangzott el egy szakmai konferencián. A NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést ezzel időt és jelentős költséget spórolva az adózóknak.

A NAVASZ projekt másik kiemelt célja, hogy a projektben megvalósítandó fejlesztések mind az ügyfelek, mind a közigazgatási szervek számára egyrészt szolgáltatási színvonal-növekedéssel, másrészt adminisztratív terheik csökkenésével járjanak. Bővülni fog az ügyfelek által jelenleg is elektronikusan intézhető ügyek esetén az ügyintézési csatornák száma (webes, mobil applikáció, telefonos), valamint – ugyancsak több csatornán elérhető módon – az elektronikusan intézhető ügyek köre is.

Jóllehet a jelentősége óriási, a NAVASZ csendben, a háttérből teszi dolgát. Az állampolgár elsősorban annyit érzékel majd, hogy amiért tegnap még órákig kellett sorban állnia egy kormányablaknál, azt hamarosan otthonról, kényelmesen, egy kávé kíséretében a karosszékéből is elintézheti, akkor, amikor szeretné.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

Költségkímélés
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor