Lázár szerint versenyhátrányt okoz a multi jelenlét

2016. június 16. csütörtök - 14:30 / piacesprofit.hu
  •    

A multinacionális kézben lévő kiskereskedelemnek való kiszolgáltatottság ma Magyarország egyik legnagyobb versenyhátránya - mondta Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2016. június 9. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. június 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kép:MTI/MáthéZoltán

120 milliárd forintot átcsoportosítottak az uniós pénzekből az élelmiszeripar számára, de ez sem oldja meg a kiskereskedelmi problémákat – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján.

Fontos az agártermelés támogatása, mivel az agrárium akkor tudna boldogulni, ha magyar kézben lenne és a magyar termelők érdekei érvényesülnének a kiskereskedelemben – mondta Lázár.

Sok jóval nem biztatnám a multikat, szívem szerint elhajtanám őket, ahelyett, hogy idezúdítja Európa szemetét – mondta az élelmiszer-kiskereskedelemről Lázár. Vannak országok, ahol nemzeti érdekkörben van az élelmiszertermelés, feldolgozás, kiskereskedelem, így segítve a bajba jutott termelőknek.  A multinacionális kézben lévő kiskereskedelemnek való kiszolgáltatottság ma Magyarország egyik legnagyobb versenyhátránya – fogalmazott.

Hiába lobbiztak az UHT-tejesek is, a tartós tejek 60%-a ugyanis külföldi, ezért kérdéses, hogy az áfacsökkentés segítene-e a tejtermelőknek – mondta a miniszter. (Az áfacsökkentés csak a “nyers” tejre vonatkozik.)