ifrs

biztosítás, ifrs, szabályozás

Eurómilliókat költenek a biztosítók az IFRS miatt

piacesprofit.hu

A kihívások ellenére a biztosítótársaságok 90 százaléka biztos benne, hogy meg fog felelni az IFRS előírásoknak a 2021. január 1-es hatályba lépésig. A Deloitte legfrissebb kutatása szerint a globális biztosítótársaságok több mint harmada 50 millió euró feletti összeget irányoz elő az IFRS 17 (a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok új változata) közelgő implementációjára.

Tovább olvasom »
adó, áttérés, felmérés, ifrs

A cégek harmada áttérne a nemzetközi pénzügyi beszámolásra (IFRS)

piacesprofit.hu

A Deloitte Magyarország második alkalommal készítette el IFRS felmérését, hogy feltérképezze, miképp gondolkoznak a cégek az IFRS áttérésről, annak időzítéséről és legnagyobb kihívásairól. Továbbra is jelentős az érdeklődés, a megkérdezett társaságok 36 százaléka jelezte, hogy már át is tért vagy tervezi az áttérést a következő három éven belül.

Tovább olvasom »
ias17, ifrs, lízing, lízingszerződés

Hamarosan átláthatóbbá válnak a cégek lízingügyletei

piacesprofit.hu

Az IFRS16 elnevezésű, a lízingelt eszközökre vonatkozó új könyvelési szabályrendszert a 2019. január 1-jén, vagy az azután kezdődő üzleti évekre kötelezően kell alkalmazniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek beszámolójukat kötelezően vagy saját döntésük alapján az IFRS szerint készítik el. Az Arval flottakezelő szakértői szerint az új szabályozás átláthatóbbá és egyszerűbben kezelhetővé teszi a nagyvállalatok számára a lízingügyleteket, míg a tartós bérletek előnyeit – így például a piacon elérhető legkedvezőbb költségeket vagy a szolgáltatási csomagok tartalmát – nem befolyásolja.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, adózás 2017, ifrs, számvitel

Az IFRS átállást is átírták az adószabályok

piacesprofit.hu

Az őszi adócsomag egyik hangsúlyos eleme az IFRS szerint beszámoló társaságokra vonatkozó adószabályok pontosítása, az esetleges anomáliák és pontatlanságok orvoslása. A Deloitte adószakértőjének segítségével összefoglaltuk az IFRS átállást érintő leglényegesebb változásokat és az új szabályokat, az esetleges adókockázatok elkerülése érdekében ugyanis fokozottabb figyelemre lesz szükség az adózási-számviteli szakemberek részéről.

Tovább olvasom »
adóbírság, adóhiány, adótörvény, adózás, ifrs, könyvvizsgálat, nav, számvitel, számviteli politika, számviteli törvény, veszteségelhatárolás

Olyanért is büntet a NAV, amit a könyvvizsgáló elfogad

piacesprofit.hu

Sok esetben kellemetlen meglepetés érheti a gyanútlan adózót, ha a vállalkozás számviteli politikájának megfelelően elszámolt valamit, az adóhatóság ugyanakkor nem engedi meg annak hatását szerepeltetni az adóbevallásban. Jelentős adóbírság lehet az ügy vége, hívja fel a figyelmet a Jalsovszky ügyvédi iroda szakértője.

Tovább olvasom »
adótörvény változások, adózás, ifrs, könyvelés, számvitel

Több jelentést kell leadni jövőre

piacesprofit.hu

Az Országgyűlés által elfogadott 2017-es adócsomag számviteli és könyvvizsgálati kérdésekben is számos újdonságot hozott. A kedvező változások mellett ugyanakkor új jelentési kötelezettségek is megjelennek az adócsomagban, így például a legnagyobb cégeknek üzleti jelentéseikben működésük nem pénzügyi elemeiről is be kell majd számolniuk, a tőzsdei értékpapírt kibocsátóknak pedig sokszínűségi politikájuk részleteiről is nyilatkozniuk kell – áll a MAZARS összefoglalójában.

Tovább olvasom »
ifrs, könyvelés, számvitel

IFRS: ki nyerhet vele?

piacesprofit.hu

Idén január 1-jétől Magyarországon is lehetővé vált, hogy egyes vállalkozások éves beszámolójukat a hazai számviteli szabályok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján készítsék el. A módosítás az elmúlt évek legjelentősebb változása a hazai számviteli előírásokban – hívják fel a figyelmet a Grant Thornton szakértői.

Tovább olvasom »
adózás, elszámolás, ifrs, számvitel

Külön gond az adózás az IFRS átállásnál

piacesprofit.hu

Az áttérő társaságoknak a számviteli, informatikai és folyamatszabályozási kérdések mellett az adózással mint külön problémakörrel kell foglalkozniuk az IFRS átállási projekt legelejétől kezdődően – hangzott el a Deloitte, az IFRS átállás legfontosabb kérdéseit körüljáró szakmai rendezvényén.

Tovább olvasom »
ifrs, lízing, mérleg, mérlegjelentés, számvitel

Szinte minden céget érint az új lízingstandard

piacesprofit.hu

Egyes kivételektől eltekintve minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben a lízingbe vevőknek az új IFRS standard szerint. Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

Tovább olvasom »
adózás, elszámolás, ifrs

Igy vezetnék be az IFRS-rendszert

PP/MTI

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS-ek) egyedi beszámolási célra történő alkalmazását tartalmazza az a törvénytervezet, amely csütörtökön került fel a kormány honlapjára, és három lépcsőben teszi kötelezővé, illetve alkalmazhatóvá a standardokat.

Tovább olvasom »
ifrs, jogi szabályozás, könyvelés, számvitel

Öt évig nincs menekvés

piacesprofit.hu

Immár egy hónapja megjelent a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokra (IFRS-ekre) való áttérésről szóló második kormányhatározat, amely már több információt tartalmaz az alkalmazás folyamatáról, többek között azt is, hogy ha valaki átáll az IFRS-re, – egyes különleges esetektől eltekintve – legalább öt évig nem térhet vissza magyar számviteli törvény szerinti könyvvezetésre. Ez derült ki a KPMG IFRS-áttérésről rendezett szakmai fórumán.

Tovább olvasom »