feldolgozóipar

állás, feldolgozóipar, fluktuáció, munkaerőhiány, munkaerőpiac

Kimerült a magyar munkaerőpiac, távolról kell hozni a munkaerőt

piacprofit.hu

35 ezer ember hiányzik a gyártó szektorból, így a nagyvállalatok arra kényszerülnek, hogy a gyártás helyétől több száz kilométerre, illetve akár a határon túlról is toborozzák a kékgalléros munkaerőt. A Staff House jelenleg is zajló felmérése szerint több meghatározó magyarországi gyártó vállalatnál több mint 50 százalékos fluktuáció jelentkezik, amelynek egyik fontos tényezője lehet a dolgozók nem megfelelő szállásoltatása – írják sajtóközleményükben.

Tovább olvasom »
fejlesztés, feldolgozóipar, ifka, kkv, versenyképesség

Partnerség alapú támogatás a legversenyképesebb kkv-knak

piacesprofit.hu

Középvállalati Fejlesztési Program néven a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességét növelő kiemelt támogatási program megvalósítása indult a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai háttérintézménye, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. vezetésével. Az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló (GINOP-1.1.4-16) kiemelt projekt a nagy növekedési képességű vállalkozások (High Growth Companies, HGC) fejlesztését célozza. A támogatást elnyerő cégek többek között a hatékonyságot, a termelékenységet, a munkaszervezést és a rugalmasságot, összességében a versenyképességüket nemzetközi szinten is lényegesen befolyásoló tényezők fejlesztésében kapnak szakértői segítséget az IFKA-tól és a részt vevő partnerektől kutatás, felmérés, tanácsadás és mentorálás formájában.

Tovább olvasom »
brexit, eu, európai unió, exportveszteség, feldolgozóipar, ipar, járműipar, nagy-britannia, szigetország

20 milliárd fontba fájhat a Brexit a brit feldolgozóiparnak

piacesprofit.hu

Az Egyesült Királyság technológiai, egészségügyi és járműipara, illetve a fogyasztási cikkek gyártása számára évi közel 17 milliárd angol font (mintegy 6 ezermilliárd forint) veszteséget jelenthet az EU-ba irányuló export csökkenése a Brexitet követően – derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda és az Oxford Economics tanulmányából. A szigetország feldolgozóiparának mintegy 60 százalékkal kellene növelnie a nem uniós piacokra érkező exportját annak érdekében, hogy egy esetleges „kemény Brexit” esetén ellensúlyozza az unió felé irányuló kivitel visszaesését.

Tovább olvasom »
feldolgozóipar, gazdasági kilátások, kína

Már Kína is kiszervezi a gyártást?

piacesprofit.hu

Átalakulóban van Ázsia gazdasága, főként azért, mert a kínai vezetés vasmarokkal menedzseli az ipari ország átállítását egy innovatív, szolgáltatásalapú fogyasztói társadalmi modellre. Kína feldolgozóipari túlsúlya ennek eredményeképpen gyengül, és szerepét India, illetve az ázsiai feltörekvő gazdaságok vehetik át. Mindez a Pioneer Alapkezelő szerint relatíve alacsony nyersanyagárakat eredményezhet, ami kedvezően hat a nyersanyagimportőr gazdaságokra.

Tovább olvasom »
emelkedés, export, feldolgozóipar, fellendülés, gazdasági kilátások, gdp-növekedés

Felpörgünk

piacesprofit.hu

Csaknem két éve folyamatos bővülést mutat a magyar gazdaság. Az MLBKT havi jelentése alapján a trend májusban sem tört meg, az export 18 hónapja növekedést mutat, a foglalkoztatási szándék 1995 óta nem volt ilyen magas.

Tovább olvasom »
feldolgozóipar, gazdasági kilátások, gdp-növekedés, ipar, ipari termelés, járműgyártás

Ez a magyar GDP-n is látszani fog

piacesprofit.hu

Behúzta a féket a magyarországi ipar, de ez az elemzőket különösebben nem lepte meg, mivel minden jel a lassulás irányába mutatott. Búcsút mondhatunk a kétszámjegyű növekedésnek – és ez a gazdasági növekedésen is meg fog látszani.

Tovább olvasom »
európai unió, feldolgozóipar, gazdasági növekedés

Az Unió megmondta a tutit

piacesprofit.hu

A jelenlegi nehéz gazdasági környezet ellenére az uniós feldolgozóipar számos, a gazdasági növekedés fellendítésének szolgálatába állítható adut tartogat a versenyképesség terén. Ez olvasható ki a Bizottság az ipar versenyképességét vizsgáló két jelentéséből.

Tovább olvasom »
feldolgozóipar, gazdasági kilátások, konjunktúraindex

A zuhanás legalább megállt

piacesprofit.hu

A Kopint-Tárki tavaszi feldolgozóipari konjunktúratesztje kedvező változásokat mutat az ágazatban: mind a jelenlegi helyzetet, mind a kilátásokat mérő indikátorok elmozdultak a tavaly téli mélypontról, és bár egyelőre nincs növekedés, a zuhanás legalább megállt.

Tovább olvasom »
bmi, feldolgozóipar, gazdasági kilátások

Beállt a feldolgozóipar mint a cövek

piacesprofit.hu

Megállt a feldolgozóipari beszerzési menedzser-index (BMI) javulása áprilisban: a BMI szezonálisan kiigazított értéke 51,7 pontra csökkent a márciusi 55,7, és a februári 54,1 pont után – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön.

Tovább olvasom »
exportösztönzés, feldolgozóipar, hita

Magyar vállalatok a milánói szőrmekiállításon

piacesprofit.hu

A tavalyi sikeres megjelenést követően ismét magyar standot szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) az idén március 3-6. között, Milánóban megrendezett MIFUR szőrme-és bőripari kiállításon. Tavaly 5 kiállító vett részt, idén bővült a megjelenők száma: 4 vállalat állított ki önállóan, további 5-öt a Magyar Szőrmeipari Szövetség képviselt.

Tovább olvasom »

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor