hirdetés

Jó hír: nem úgy tűnik, mintha lassulna a magyar gazdaság

Habár a február hónap általában nem túl kiemelkedő a feldolgozóiparban, az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe továbbra is fellendülést jelez. Immár tizenkilencedik hónapja tart a bővülés a magyar gazdaságban.
hirdetés

Kép: Pixabay

Az MLBKT Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 54,9. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada januárhoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenkilencedik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index. A 2015. február havi index 0,6 százalékponttal magasabb a januári értéknél (54,3), és az elmúlt öt hónapban négyszer hasonló ütemű bővülést jelez. Február összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a februároké 51,9). „Az elmúlt három évben a februári átlag azonban 52,5 pont volt. Az idei érték a legmagasabb februári érték 2011 óta” – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság, (MLBKT).

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi második hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben ötször volt csak nagyobb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, de a mostani így is csak a kilencedik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A februári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett januárhoz képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi februári értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték 2011-2014 után. Az index értéke hatvanhat hónapból hatvankétszer volt 50,0 pont alatt (ebből a legutóbbi huszonhármat zsinórban), amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek hatodik hónapja tovább növekednek, de az ütem gyengébb lett. Az idei februári érték az elmúlt húsz év értékei alapján jócskán átlag feletti, és a harmadik legnagyobb februári. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig két hónapnál járunk.

Olcsó pénz kell a cégeknek
A csökkenő hitelkamatok, az élénkülő belső kereslet és a vállalkozások forráshelyzetének némi romlása ellenére stagnálás tapasztalható a forrásbevonási kedv alakulásában, miközben a vállalatok finanszírozási helyzetre vonatkozó várakozásai a következő 12 hónapos időszakra kissé javultak.
2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi folytatja a kedvező szériát. Bár értéke csökkent januárhoz képest, így is a legmagasabb februári 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség tizennegyedszer növekedett zsinórban.

A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme gyengült válaszadóink jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt huszonegy hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb februári.

A késztermékkészletek szintje februárban alacsonyabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a kilencedik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. A mostani értékkel ez három hónap alatt két szűkülést is jelent.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett januárhoz képest, és egy havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index. Azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg 2014 decemberében, hogy most újrainduljon, már második hónapja..

Ebben a hónapban cement, csontozandó alapanyagok, fém anódák és olajszármazékok kapcsán jeleztek a vállalkozások jelentősebb áremelkedést. Hiány volt speciális mágnesszelep  és szivacs alapanyag esetében. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink csomagolóanyag, lemez és szezámmag esetében.

Rég volt ilyen jó évünk – de mi vár ránk idén?
Meglepően kedvezőnek értékelték a KSH által közzétett negyedik negyedéves GDP-adatot gazdasági elemzők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy ilyen nagymértékű utolsó negyedéves GDP-növekedésre legutóbb 2006-ban volt példa.
hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo