Gdp-emelkedés cikkek


Jól leköröztek minket a szlovének

Jól leköröztek minket a szlovének  

A szlovén hazai össztermék 1,6 százalékkal nőtt, a magyar 0,8 százalékkal csökkent tavaly.
Fékezte a magyar GDP-t a mezőgazdaság teljesítménye

Fékezte a magyar GDP-t a mezőgazdaság teljesítménye 

Miközben a harmadik negyedévben 4 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye.
Meglepő bukást hozott a GDP-adat

Meglepő bukást hozott a GDP-adat 

2020 utolsó negyedéve a megelőző negyedévhez képest növekedést hozott, és mivel már a harmadik is plusszal zárt, így a gazdaságunk kikerült a technikai recesszióból, ahová az első félév csökkenései lökték.
Mindenkit meglepett a magyar gazdaság, de miért?

Mindenkit meglepett a magyar gazdaság, de miért? 

A korrigált adatok szerint éves szinten 5 százalékkal, az előző negyedévhez képest 1,2 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben. A piaci szolgáltatások adták a lendületet. A következő időszakban viszont inkább lassulás várható, az idei 4,5 százalék körüli GDP-növekedést jövőre 3,4 százalékos többlet követheti.
Magyar gazdaság: még mindig van feljebb?

Magyar gazdaság: még mindig van feljebb? 

A Takarékbank megerősítette a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó 4,6 százalékos prognózisát, alapvetően a beruházások fellendülésére alapozva. 2019-re a korábban jelzett 3,8 százaléknál magasabb, 4,1 százalékos GDP-bővülést várnak a kedvező áthúzódó hatások, a reálbérek további dinamikus emelkedése, és a fogyasztás ennek köszönhető markáns növekedése miatt, 2020-ra pedig 3,5 százalékot 0,2 százalékponttal többet a korábbinál - ismertette Suppan Gergely, a hitelintézet vezető elemzője.
Ritkábban, de akkor többet vásárolunk

Ritkábban, de akkor többet vásárolunk 

A GfK Kereskedelmi Analízisek idei első félévet elemző tanulmánya szerint a háztartások ritkábban vásároltak nagyobb összegben napi fogyasztási cikket 2017. január–június között. Az év első felében újra a diszkontok teljesítménye bizonyult a legjobbnak; a vásárlói magatartás pedig továbbésszerűsödött.
Öregurasan gyorsulunk

Öregurasan gyorsulunk 

A magyar gazdaság idei növekedése a tavalyihoz és a régió más országaihoz képest is lassú, bár a második félévben némi gyorsulás valószínű. A belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező, az infláció szinte megszűnt. A második félévben azonban az államháztartási hiány – részben az élénkítéssel összefüggésben - némileg magasabb, a külső aktívum pedig a mérséklődő cserearány-javulás miatt kisebb lehet az első félévinél, miközben lassan megkezdődik az áremelkedés – olvasható a GKI legfrissebb előrejelzésében.
Kívánt valamit Újévre? Gondolja át még egyszer

Kívánt valamit Újévre? Gondolja át még egyszer 

A vártnál nehezebb év következhet a magyar gazdaságban – legalábbis ez derül ki a decemberben közzétett gazdasági előrejelzésekből és statisztikákból. Az uniós forrásokból finanszírozott beruházások kifulladása és a munkaerő elvándorlása miatt ugyanis lassulhat a növekedés, lemaradunk régiós versenytársainktól. A cégek azonban optimisták, a munkavállalók is azok lehetnek, tovább növekednek ugyanis a fizetések.
Beleragadt a sárba a pannon puma

Beleragadt a sárba a pannon puma 

Három százalék alatti növekedésre számít az elemzők többsége, az idei évet a mezőgazdaság húzta le, a szolgáltatások viszont meglepően jól teljesítettek, és immár ezek számítanak húzóágazatnak az autóiparral szemben.
Biztató jel érkezett a magyar gazdaságból

Biztató jel érkezett a magyar gazdaságból 

Idén eddigi legmagasabb értékét érte el novemberben a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke; a felmérésben részt vevők a korábbiaknál kedvezőbben ítélték meg a feldolgozóipar rövidtávú növekedési esélyeit.

Van ami lassul ebben a megkergült világban 

Londoni pénzügyi elemzők szerint lassuló világgazdasági növekedésre utalnak a legújabb globális aktivitási mérőszámok, a feltörekvő piacok gyengélkedése ugyanis megfertőzheti a fejlett gazdaságokat is.

Jövőre lassul a pannon puma 

A TakarékBank elemzői idén a bruttó hazai termék (GDP) 3,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos bővülésére számítanak, az idei éves átlagos infláció 0,2 százalékra várható, jövőre éves szinten 2,4 százalékra emelkedik a pénzromlás üteme.

Szemben a recesszióval 

A német Statisztikai Hivatal becslése szerint a német gazdaság a 2015-ös év tavaszi időszakában mintegy 0,4 százalékos növekedést ért el. A növekedés elérését főleg az export növekedése valamint a belföldi fogyasztók megnövekedett fogyasztási kedve eredményezte.

Három százalékkal lehetünk nagyobbak az idén 

Az idei bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel kapcsolatos várakozások 3 százalék körül mozognak makrogazdasági elemzők szerint a második negyedévi előzetes adat ismeretében.

Audi motor hajtja a pannon pumát 

Az idei év egészében is 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedést várnak banki elemzők, a növekedés motorja az ipar, amelyben a következő hónapokban is folytatódhat a bővülés, köszönhetően a járműgyártásnak.

Rózsásak a kilátásaink 

A Nemzetközi Valutaalap szerint a vártnál gyorsabb ütemben bővülhet a magyar GDP, elemzők szerint pedig a fogyasztási kilátások az egész régióban kimondottan rózsásak. A fellendülésre az igazi veszélyt a görögök jelentik.

Jó hír: nem úgy tűnik, mintha lassulna a magyar gazdaság 

Habár a február hónap általában nem túl kiemelkedő a feldolgozóiparban, az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe továbbra is fellendülést jelez. Immár tizenkilencedik hónapja tart a bővülés a magyar gazdaságban.

Nem érezzük a fellendülést 

Habár az elemzők szerint a világgazdaság – és Magyarország – kezd kilábalni a válságból, az emberek hangulatában ez nem tükröződik. Habár a magyarok hangulata javult az elmúlt években, még messze vagyunk attól, hogy érezzük a fellendülést.

Szokásos decemberi lassulás a gazdaságban 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 50,7. A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú decemberi átlagnál (52,5), ám felülmúlja az elmúlt három év decemberének átlagát (50,0).

Hét éve nem volt ilyen ígéretes őszkezdet 

Immár sorozatosan tizenöt hónapja bővülésről szóló hírek érkeznek a magyar gazdaságból. Az októberi adatok alapján 2007 óta nem voltunk ilyen kedvező helyzetben.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo