Hónapok óta nincs jó bőrben az euróövezeti feldolgozóipar

Márciusban csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye - erre utalnak a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérésének végleges adatai.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) négyhavi mélypontra, 47,3 pontra csökkent márciusban az előző havi 48,5 pontról. Az előzetes becslésben némileg alacsonyabb, 47,1 pontos márciusi adat szerepelt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye márciusban már a kilencedik egymást követő hónapban csökkent. Maga a termelt volumen azonban növekedett, a növekedést az ellátási láncokban kialakult fennakadások oldódására és az átlagos szerződésteljesítési idő csökkenésére lehet visszavezetni.

A tartósan gyenge kereslet és alacsonyabb termelési igény volt az a két központi tényező, amelyek hozzájárultak a beszállítói szűk keresztmetszetek enyhítéséhez március folyamán. Ezáltal a szerződésteljesítési idő márciusban ismét rövidült, mégpedig 1997 júniusa óta, a felmérés történetében a legnagyobb mértékben. Az előző hónapban, februárban 2020 januárja óta az első alkalommal csökkent a szerződésteljesítési idő.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza szerint az euróövezeti feldolgozóipari termelés jelenlegi volumene nem fenntartható, mivel az új megrendelések feladása immár tizenegy hónapja csökken. Elkerülhetetlen, hogy a termelés a következő hónapokban gyengüljön, hacsak a rendelésállomány növekedése fel nem éled. A keresletnek mindenképp erősödnie kell a következő hónapokban a termelés növekedésének fenntartása érdekében. Az alacsonyabb energiaárak hozzájárulnak a gyártók inputköltségeinek csökkenéséhez, emellett a gyengébb vásárlói kereslet is a csökkenő ütemű áremelkedés felé tereli az árazási tendenciákat.

(MTI)

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo