Zöld cikkek


Nagy lehetőség: történelmien jó lakáshitel körvonalazódik

Nagy lehetőség: történelmien jó lakáshitel körvonalazódik 

A hazai hiteltörténelem alighanem legkedvezőbb lakossági felhasználású konstrukciója körvonalazódik a heteken belül igénybe vehető zöld lakáshitel bevezetésével. Az akár 70 milliós hitel az előzetes hírek szerint 2,5 százalékos kamatozású, sőt egyes esetekben akár kamatmentes lesz. Kizárólag az energiahatékonyság javítására lehet majd fordítani.
Adó- és illetékkedvezmények: újabb zöld rendszámok jelennek meg az utakon

Adó- és illetékkedvezmények: újabb zöld rendszámok jelennek meg az utakon 

A kapcsolódó jogszabály hatályba lépésével már világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok is.
Új korszak: hamarosan rengeteg új busz jelenhet meg az utakon?

Új korszak: hamarosan rengeteg új busz jelenhet meg az utakon? 

Épülhet az infrastruktúra, jöhetnek a zöld buszok.
Környezetbarát cégek: nem minden zöld, ami annak tűnik?

Környezetbarát cégek: nem minden zöld, ami annak tűnik? 

Az európai fogyasztók többet rendelnek az internetről és igyekeznek minél gyakrabban helyben vásárolni – derült ki az Európai Bizottság felméréséből, melyben 23 gazdasági ágazatban mérték fel a fogyasztói tapasztalatokat a COVID-19 járvány idején.
Elektromos kerékpár beszerzéseket támogat a kormány

Elektromos kerékpár beszerzéseket támogat a kormány 

Több mint ezer újabb elektromos kerékpár vásárlását támogatja a kormány a legutóbb zárult pályázati forduló eredményeként - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Új rendszer jelenthet nagy segítséget a hazai cégeknek

Új rendszer jelenthet nagy segítséget a hazai cégeknek 

Új, teljesen automatizált pályázat-előkészítő rendszert fejlesztettek ki a Virtuális Erőmű Program szakemberei.
Új buszok a magyar utakra - 800 millió forintot ad a kormány

Új buszok a magyar utakra - 800 millió forintot ad a kormány 

Zöldbuszos mintaprojekt indul nyolc magyar városban.
Magyarország meglepően jól járhat az EU zöld tervével

Magyarország meglepően jól járhat az EU zöld tervével 

Az európai Zöld Megállapodás csak azt teszi, amit évtizedekkel ezelőtt mindannyiunknak meg kellett volna tennie: ráfordul végre egy olyan fejlődési pályára, amely a természeti erőforrások fenntartható hasznosítását, élhető környezetet, csökkenő szennyezést, egészségesebb élelmiszereket és kibocsátáscsökkentést hozhat. Nem mellesleg Magyarország ezzel kifejezetten jól is járhat – de ehhez haladó gondolkodással kell közelítenie az újszerű lehetőségekhez.
Naponta kiderül: a városi beton maga a katasztrófa

Naponta kiderül: a városi beton maga a katasztrófa 

2050-re Közép-Európában olyan lesz az átlagos hőmérséklet, mint most Olaszország középső részein. Stockholm a mai budapestihez hasonló klímára számíthat, Madrid pedig arra, hogy a marokkóihoz hasonló lesz ott az időjárás.
Kommunista nélkülözés ihlette Brooklyn első csomagolásmentes élelmiszerboltját

Kommunista nélkülözés ihlette Brooklyn első csomagolásmentes élelmiszerboltját 

A zéró hulladék háztartás koncepciójának középpontjában a precycle elve áll: vagyis csak azt veszem meg, amit használok és elfogyasztok, nem kell kidobnom semmit. Így nem kell eljutni a recycle-hoz sem, vagyis megspóroljuk az újrahasznosítást. Hogyan lehetséges ez? Csomagolás nélküli boltokkal. Amik lassan, de biztosan egyre inkább terjednek a világban.

Lennék én szelektív, de a munkahelyem nem támogatja 

A munkavállalók 82 százaléka számára fontos, hogy munkahelyük környezettudatosan működjön, szelektív hulladékgyűjtésre csak a munkáltatók 66 százaléka biztosít lehetőséget – derül ki egy friss kutatásból.

Mobil fasorral teszik zölddé a várost 

Október végéig hat sűrűn beépített bécsi kerületben vendégeskedik az a mobil fasor, amellyel a városi fák jelentőségére akarják felhívni a figyelmet. A tíz mezei juhar és madárberkenye mindenhol egy hónapig marad, ezalatt a lakók gondoskodnak róluk.

Az Ajax stadionját használt autóakkumulátorok működtetik 

Az Ajax focicsapat amszterdami stadionját elektromos autók számára gyártott, új és használt akkumulátorok látják el energiával. Ez a legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúra Európában és alighanem példaértékű modellként szolgálhat más nagy épületek energiaigényeinek fedezésére.

Már van Fapedia: melyik világvárosokban van a legtöbb fa? 

A szmog problémájával minden nagyváros küszködik. Nem elhanyagolható tényező hát, hogy mekkora parkok és erdőségek találhatók egy-egy városban. A Zöld Kilátás Index sorra veszi azokat a városokat, melyek a legzöldebb nagyvárosok.

A Shell vezérigazgatója támogatja a benzin betiltását 

Angliában 2040-től tiltanák be a fosszilis üzemanyagok használatát, de a zöldek és egyes parlamenti képviselők már egy korábbi időpont mellett kardoskodnak. A Shell vezére támogatja az ötletet. A nagy autógyárak és olajcégek felismerték, hogy kénytelenek felkészülni egy olaj utáni korszakra.

Kizöldül a bécsi IKEA 

A vásárlói szokások változása miatt a belvárosban, teljesen autómentes, zöld homlokzatú áruházat nyit a svéd bútoróriás, az IKEA Bécsben. Az áruházban mindent ki szabad majd próbálni, hazavinni viszont csak azt lehet, ami egy szatyorba belefér.

Trump eltörli Obama zöld törvényét: perelik a kormányt a tagállamok 

Az Obama-adminisztráció az üzemanyaghatékonyságra vonatkozó előírásokkal kívánta csökkenteni a közlekedés emisszióját. Ezt törölné el Trump és a tagállamoknak azt is megtiltaná, hogy a szövetségi kormányénál szigorúbb légszennyezésellenes törvényeket léptessenek hatályba. Ezt a módosítást támadná meg 19 tagállam.

Már az olajcégek is a zöldülést hirdetik 

Bő egy éve botrányok és támadások sora éri az Exxon olajmultit. Vizsgálat folyik ellene Amerikában annak gyanújával, hogy eltagadta a klímakockázatokat a részvényeseitől. Erre a cég a szélenergiás és karbonelnyelő projektjeit kezdte népszerűsíteni tévéreklámokban a riói olimpia alatt.

Fel a kerttel! 

A napjainkban egyre gyakrabban zöldellő tető egyáltalán nem új találmány. Már az ókorban is gyakran használták az előkelőségek palotáit építők. A 21. században azonban nem a gazdagság és a fényűzés szimbóluma, sokkal inkább a városokból kivesző zöldterületek pótlásának egyik helytakarékos és ökológiailag is hasznos eszköze.

A világ legzöldebb városa lenne Vancouver 

Vancouver már tavaly is dobogós volt a világ legzöldebb városának címéért kibontakozott versenyben, Koppenhága és San Francisco mögött a harmadik helyen állt. A nyugat-kanadai város azonban nem éri be ennyivel: most, hogy a Rio+20 tanácskozáson a világ nagyjai elismerték a közösségek kiemelt szerepét a fenntartható fejlődésben, azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra maga kerüljön az első, minden versenytársánál zöldebb helyre.

Sztárruhák: környezetbarát elegancia 

Míg néhány éve az is nagy szám volt, hogyha egyetlen egy Oscar-díj jelölt is környezetbarát ruhakölteményben jelent meg az átadón, idén büszkék lehetünk arra a hat hírességre, akik figyelmet fordítottak a környezetvédelemre is, amikor a ruhaválasztásra került sor, írja az ecouterre.com.

Saját kert, akár a város közepén 

Mennyivel jobb lenne saját termésű paradicsomot enni reggelente, mint a boltban vásároltat! Milyen jól esne zöld növények között üldögélni egy fárasztó nap után! Akár még a kerti munka is kellemes lenne az irodai után. Hogy a város közepén ez lehetetlen? Miért ne lehetne a ház melletti üres telek a közösség kertje?

Ne a Föld kárára ajándékozgassunk! 

Környezettudatos karácsonnyal rengeteg stressztől és pénzkidobástól szabadulhatunk meg. Az internetes vásárlás sokkal kevésbé árt a környezetnek, ráadásul olcsóbb és kényelmesebb mint a karácsonyi forgatagban boltról boltra járva beszerezni az ajándékokat. 

Végre egy zöld zug! 

Megnyílt a Zöld Zug, az Ökoszolgálat Alapítvány non-profit boltja, ahol megtalálhatóak a környezettudatos háztartás alapvető kellékei, az ezek használatához szükséges jó tanácsok és ahol a vásárlással egy igazi jó ügyet szolgálunk.

Zöldülnek: Merre tovább Porsche, VW? 

A kőolaj kifogyóban van, de tíz éven belül még nem kell jelentős változásra készülnünk, a szénhidrogének maradnak az elsődleges üzemanyagfajták. Az új technológiák még túl drágák, a vevők nem tudják vagy nem hajlandók megfizetni az új fejlesztéseket, még nem bíznak bennük.

Itt a zöld tőzsdeindex! 

Az FTSE Group két új zöld indexet iktatott termékei közé. Az új indexek "karbon-kockázatok" szerint értékelik a londoni tőzsdén jegyzett vállalatokat. Az FTSE látókörébe 630 cég tartozik, amelyek ezentúl új szempontrendszer szerint méretődnek meg.

Van rá mód, hogy csökkenjenek a benzinköltségek 

Zöldítik a gazdaság motorját jelentő szállítmányozást az Egyesült Államokban: pénteken Barack Obama bejelentette az új autóipari szabályozást, amely 20 év alatt a gépjárművek gázolaj-fogyasztásának felére csökkentését célozza meg, valamint a közlekedés üvegház-kibocsátásának jelentős mérséklését. A szakzsargonban "kipufogó szabályoknak" nevezett rendeletek az üzemanyag-hatékonyság fokozzását írják elő a 2014-18 között előállítandó járművekben. Az amerikai autótulajdonosok ezzel autónként 3000 dollárt is megtakaríthatnak.

Megindult a globális verseny a lítium-lelőhelyekért 

Az elektromos autók is a földből "táplálkoznak", nemcsak karosszériájukhoz kell felhasználni ásványokat, de akkumulátoraikhoz is. Ezeknek legfontosabb alkotóeleme a lítium. Megindult a globális verseny a lítium-lelőhelyek lefoglalásért. Elemzők az igények 40-50 százalékos növekedésével számolnak 5 éves távlatban. Az iparág volumene elérheti az egymilliárd dollárt - ez persze meg sem közelíti a réz- vagy aranybányászat szintjét.

Hollywood is fenntartható lesz 

A filmgyártás hagyományosan az alapanyag- és energia-igényes iparágak közé tartozik. A filmekhez díszletek kellenek, a stáb szállítása autókaravánokat, repülőgépeket és rengeteg üzemanyagot igényel - mindez töménytelen CO2-kibocsátással jár. A forgatáson a kamerák, a világítás, az utómunka során pedig a speciális effektusokat előállító komputerek valósággal zabálják az áramot. A "szórakoztatóipar Bibliájának" nevezett szaklap, a Variety utánajárt, hogyan próbálnak hatékonyabban bánni erőforrásaikkal az amerikai filmstúdiók és tévétársaságok, hogy kíméljék a természeti környezetünket.

Megismerési vágy és pozitív hozzáállás 

A racionális érvelés és a meglepetés sikeres reklámstratégia lehet a megváltozott értékrendszerben. A megtakarítás, a stabilitás, a család, az otthon válik mozgósító értékké elsősorban, szemben a korábban vezető vagyon, státus, luxus értéktrióval.

Indul a 21. század "nagy játszmája" 

Évente féltrillió, vagyis 500 milliárd dollárt kellene zöld technológiákra költeni, hogy a globális társadalom CO2-kibocsátása csökkenjen és káros hatásait tompítsák. Ezzel szemben jelenleg csak évi 150 milliárd dollárt áldoz erre a világ. A megújuló energiaforrások infrastruktúrájának kiépítése munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő eszköz, vélekedtek a hétvégén Davosban lezárult Világgazdasági Fórumon.

Zöld babérokra tör a legyőzött felhőkarcoló 

A világlegmagasabb környezettudatos épülettornya kíván lenni a Taipei 101, amely e héttől kezdve "csak" a világ második legmagasabb épülete. A torony tulajdonosai kétmillió dollárt költenek a szükséges technológiai korszerűsítésekre. A zöld sztenderdek jó részének ugyanis már eddig is megfeleltek.

„Az olasz motorban sok a zöld energia" 

A hatékony és fenntartható termékek megérdemelnek egy érmet. Az Indesit Company nyerte el a 2009-es Fenntartható Fejlődés - „Made in Italy" a Zöld Gazdaságért elnevezésű díjat az energiahatékonyság kategóriában.

Elég zöld-e Bajnai? 

Jelentős gazdasági előnyöktől eshet el az ország, sőt, akár sok milliárdos nagyságrendű bevételek is elmaradhatnak, ha a kormány nem megfelelően rendelkezik a szén-dioxid kibocsátási jogok (AAU) kereskedelméből eddig befolyt közel 30 milliárd forintos összegről - áll hét magyar környezetvédelmi szervezet Bajnai Gordon miniszterelnökhöz címzett levelében.

Eltűnhet a szemét az erdőből 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján mától elérhető az a pályázat, amelynek segítségével önkormányzatok civil szervezetekkel együttműködve számolhatják fel a településeik illegális hulladéklerakóit. A zöldtárca 86 millió forintot oszt szét a sikeresen pályázók között.

Válság alatt is: Költség és környezet 

Ugyanannyi hőt, fényt el lehet-e érni kevesebb energiával? Erre a kérdésre mostanában mind többen keresik a választ. De sokszor még idő kell ahhoz, hogy a takarékosság eszközeit a fejlesztők megalkossák, a beruházók komolyan vegyék. De jó példa is akad.

Idén egy porszívó lett a legzöldebb 

Idén a zöldtárca környezetvédelmi innovációs díját az Electrolux Lehel Kft. környezetbarát porszívója nyerte el. A termék egy környezetbarát gyártási technológián alapuló, energiatakarékos porzsákos porszívó, amelynek 55%-a újrahasznosított műanyagokból, a csomagolóanyagok 56%-a pedig újrahasznosított anyagból készült, tehát a gép élettartama végén legalább 90 százalékban újrahasznosítható lesz, egyszerű szétszerelés útján.

Az amerikaiak zöldebbek, mint gondolnánk 

Az amerikaiak számára azok a leggyakoribb környezettel kapcsolatos tevékenységek, amelyek segítségével napi életvitelük során pénzt takaríthatnak meg a mai nehéz gazdasági időszakban - állapítja meg a GfK Roper Consulting, a GfK Custom Research North America divíziójának GfK Roper Green Gauge® tanulmánya.  

Önnek elég zöld a munkahelye? 

A KÖVET Egyesület harmadik alkalommal hirdeti meg az irodák között zajló Zöld Iroda Versenyt, amelyre 2009. január 23-ig nevezhet bármely szervezet, ahol irodai munka folyik. A környezetbarát irodai működés célja, hogy a lehető leghatékonyabb erőforrás-felhasználással és hulladékminimalizálással az irodai tevékenységek negatív környezeti hatásai, nem mellesleg költségei is csökkenjenek.

"Ha olcsó a benzin, visszaülünk terepjáróinkba" 

A benzinár csökkenésével megtorpannak az Egyesült Államokban a "zöld törekvések" - hangzott el a CNN pénteki tudósításában.

A zöld áramtermelő régiós babérokra tör 

12 milliárd forintos finanszírozási csomagról írt alá megállapodást a Greenergy és az MKB Bank. A most megnyílt keret - a meglévő projektek refinanszírozása mellett -jelentős növekedési forrásokat biztosít a vállalat stratégiai céljainak eléréséhez és lehetővé teszi zöldmezős fejlesztések, valamint hazai és regionális akvizíciók megvalósítását. A Greenergy célja, hogy jövőre kilépjen a nemzetközi piacra és három éven belül meghatározó regionális alternatív energiaszolgáltató vállalattá váljon.

A Jolly Joker 

Mennyire képesek zölddé válni az infokommunikációs technológiák? Ezeknek ugyanis áruk és hasznuk egyaránt van, s hogy az előnyök vagy hátrányok kerülnek-e túlsúlyba a klímaváltozás megfékezése szempontjából, az a kérdésre adandó választól függ. Mindenesetre az Európai Bizottság a gazdaság három területét is megnevezte, ahol a modern infokommunikációs technológiák terjedésétől vár jelentős hatékonyságnövekedést. Az IKT-szektor felelőssége tehát nem korlátozódik csupán az iparágon belüli kibocsátáscsökkentésre és energiamegtakarításra, az egész társadalom hatékony működésére is kiterjed.

Már a Biblia is zöld volt! 

Raj Tamás szerint a Bibliából világosan kiderül, hogy az emberiség eddigi története nem más, mint küzdelem a fennmaradásért a természet erőivel, az éghajlati feltételekkel és a különféle élőlényekkel szemben.

Robbanás előtt a zöld munkaerőpiac 

Múlt héten négy nemzetközi szervezet tett közzé tanulmányt a zöld gazdaság globális hatásairól. A Zöld munkahelyek: Tisztességes munkahelyek felé egy fenntartható, alacsony szénkibocsátású világban című tanulmány szerint világszerte több millió új "zöld" munkahely jön létre a következő évtizedekben az éghajlatváltozás elleni erőfeszítések eredményeképp.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Gazdaság

Így alakultak a fizetések Csehországban

Így alakultak a fizetések Csehországban  

Az egy évvel korábbihoz képest 7,1 százalékkal 42 658 koronára (682 528 forint) emelkedett a statisztikai átlagbér a harmadik negyedévben.

Társadalom

Elszabadultak a politikusok

Elszabadultak a politikusok 

Új dimenzióba került a világ. Az eddigi helyi összecsapásokon túl immár három nagy ország áll valóságos háborúban. Kettő közülük atomnagyhatalom. Az egyik Európát is megfenyegette atomcsapásokkal. Mi történt, mi változott, ami olyan mértékben felturbózta a hadviselést, hogy bár a fegyvergyárak csúcsüzemben termelnek, mégis egyes frontokon lőszerhiány van.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo