Várakozások cikkek

hirdetés

Kevésbé tartunk a háborútól, de a cégek áremelési tervei változatlanok

Kevésbé tartunk a háborútól, de a cégek áremelési tervei változatlanok

A GKI konjunktúraindexe áprilisban 2019 tavaszi, vagyis jóval Covid-válság előtti szintjére ugrott. Ezt a szintet a válság óta csak egyetlen hónapban, 2021 októberében sikerült megközelítenie. Minden ágazat és a fogyasztók várakozása is jelentősen javult. Áprilisban az Ukrajna elleni orosz támadást követő aggodalmakra már szinte csak a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatos, csökkenő, de még mindig nagy pesszimizmus emlékeztet.
Nagy várakozások: mit hozhat Kínában az új év?

Nagy várakozások: mit hozhat Kínában az új év?

A befektetők, akik kíváncsian várják, hogy Kína bikapiaca a holdnaptár szerinti bivaly évében is lendületesen tör-e majd előre, elsősorban a gazdasági talpra állás fenntarthatóságára és az esetleges monetáris megszorítások tempójára fognak összpontosítani a Fidelity elemzői szerint.
Elmúlt a félelem? Optimisták a nagy cégek

Elmúlt a félelem? Optimisták a nagy cégek

Stabilnak ítélik meg a helyzetet.
Meglepően optimisták a hazai kkv-k

Meglepően optimisták a hazai kkv-k

Mérséklődni látszik a koronavírus-járvány hatása a hazai kkv-kra, ugyanis határozottan pozitívabb várakozásokkal tekintenek az előttük álló évre, mint a járvány ideje alatt – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. Az index jelenleg 12 ponton áll, ami nem jelent érdemi változást a koronavírus időszak előtti várakozásokhoz képest.
Sokat várnak ettől az évtől a vállalkozók

Sokat várnak ettől az évtől a vállalkozók

Történelmi csúcson vannak a vállalkozások várakozásai. Az adó- és járulékcsökkentési tervet követően a K&H kkv bizalmi index az elmúlt 12 év legmagasabb eredményét érte el, jelenleg 11 ponton áll. Az index történetének legmagasabb értékét leginkább a közterhek csökkenésére, a vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és a javuló versenyhelyzetre irányuló pozitív várakozások eredményezték.
hirdetés
A cégeknek véget ért a válság

A cégeknek véget ért a válság

Bár a magyar kis- és középvállalkozások nagymértékben voltak kitéve a válság hullámainak, érezhető azonban, hogy konszolidálódik a gazdaság - derül ki az IBS-Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásából.
Jó hír: már stagnálásra készülnek a vállalkozások

Jó hír: már stagnálásra készülnek a vállalkozások

Kevesebben számítanak romlásra, de stagnálást többen valószínűsítenek az IBS–Policy Agenda legfrissebb kkv-konjunktúraindexe alapján. A beruházási kedv továbbra is alacsony, ez óvatosságra ad okot.
Kevesen panaszkodnak nálunk jobban az elmúlt évre

Kevesen panaszkodnak nálunk jobban az elmúlt évre

A világ polgárainak háromnegyede optimistán kezdi a 2014-es esztendőt, a magyarok még az átlagosnál is nagyobb reményeket táplálnak: 83 százalékuk általánosságban többet vár az idei évtől, mint amennyit 2013 hozott számukra.
A pályakezdőknek is kijutott az optimizmusból

A pályakezdőknek is kijutott az optimizmusból

A pályakezdő fiatalok 85 százaléka valószínűnek tartja, hogy el tud helyezkedni a szakterületén. Jobban motiválja őket a szakmai fejlődés, mint a ranglétrán való feljebbjutás, és közel felük tervez külföldi munkavállalást a közeli jövőben – derül ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola közel 500 hallgató megkérdezésével készült felméréséből.
Bizakodnak is, meg nem is a hazai vállalkozások

Bizakodnak is, meg nem is a hazai vállalkozások

Törékenynek tűnik még a hazai gazdaság növekedése, bár a vállalatok belföldi és külföldi piaci helyzetének megítélése javulást mutat az MFB-indikátor 2013. tavaszi felmérés eredményeiben. Azonban, úgy tűnik, a vállalkozói szféra még nem bízik a tartós fellendülésben: a cégek a készletezésben, a forrásbevonásban és a humánerőforrás-fejlesztés terén egyaránt kivárnak. Komoly a kockázat, hogy a belföldi piac élénkülésének elmaradása a vártnál kedvezőtlenebb teljesítménnyel jár, ami alááshatja a beruházási elképzelések megvalósítását is.
hirdetés

A cégek több mint fele már bővítést tervez az idén a világban

A vállalkozói szférában nemzetközi szinten már az élénkülés jelei mutatkoznak. A legégetőbb problémát jelenleg a jól képzett szakemberek megtalálása jelenti – derül ki abból a felmérésből, amelyben az Ernst & Young Az év üzletembere díj díjazottjait szólaltatták meg a világ 21 országából.

Bizakodóbbak lettünk?

Minimális mértékben, de emelkedett a GfK Hungária Komplex Fogyasztói Bizalom Indexének, s vele együtt a Vásárlási Hajlandóság Index értéke is, míg a Fogyasztói Várakozások Indexének értéke stagnált 2012 utolsó negyedévében. A kutatóintézet közleménye szerint némi pozitív elmozdulás a fogyasztói várakozások terén volt észlelhető, aminek hátterében az áll, hogy a háztartások enyhén bizakodóbbak saját anyagi és az ország gazdasági esélyeit illetően.

Megint romlott a helyzet

A hitelezés beszűkülése, valamint a vállalati hitelkamatok várt növekedése rányomta a bélyegét a vállalkozások hangulatára. A hazai cégek többsége arra számít, hogy romlik a versenyhelyzete, jóllehet egyre többen úgy látják, hogy könnyebb hozzájutni az európai uniós pályázati forrásokhoz.

Visszafogják magukat a magyar cégek

A magyar vállalatok a fennmaradás érdekében visszafognák a költségeiket, de egyelőre még nem akarják elvetni annak a lehetőségét, hogy hosszú távon bővülni vagy terjeszkedni tudjanak - derül ki a Regus jelentéséből.

Válságban is megoldás kell a kifogások helyett

Stratégiaváltás, innováció, vállalati tranzakciók és az ügyfélkapcsolatok fókuszáltabb fejlesztése lehet a válság ellenszere - állítja az a közel 70 magyarországi vezérigazgató, akivel személyesen készített felmérést a PwC Magyarország.

Ne sok jóra számítsunk 2010-ben

Az idei évben újabb csúcsra kerülhet a magyar vállalatok fizetésképtelensége, azonban a cégek minősítésének romlási üteme már lelassult - áll a Dun and Bradstreet Hungária Kft. (DB) kockázatkezelési szakértő elemzésében. A Coface szerint is nehéz évnek néznek elébe a magyar cégek, ami részben annak is köszönhető, hogy a 2009-es évben inkább a túléléssel voltak elfoglalva, stratégia kidolgozására nem igazán jutott idő.

Továbbra is gondban a magyarok legnagyobb partnere

Magyarország fő export országának számító Németországban a vártnál kevésbé javult a mannheimi ZEW kutatóintézet hat hónapra előre tekintő konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója, amely 57,7 pontra emelkedett szeptemberre az augusztusi 56,1 pontról. Az elemzői konszenzus 60,0 pontot valószínűsített.

Visszatér az üzletbe a bizalom?

Csak kissé romlottak a fogyasztói várakozások áprilisban, az üzleti várakozások pedig enyhén javultak is, így a fél éve tartó zuhanás után stagnált a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

"Nincs mit félretenni"

A tavaly ősz eleje óta rohamosan romló GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke az idei évet újabb történelmi mélyponton kezdte. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt még soha olyan pesszimista, mint 2009 januárjában.

Lehet ennél is rosszabb?

Az októberi majd novemberi történelmi mélypont után decemberben tovább esett a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt romlottak, a korábbi zuhanás azonban már fékeződött.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo