Technológiafejlesztés cikkek

hirdetés

Lépéskényszert hoz a robotika

Lépéskényszert hoz a robotika 

A kutatói szférát mozgósító európai projektekbe bekapcsolódva lovagolhatják meg a kkv-k a legújabb ipari trendeket, és így megőrizhetik versenyképességüket – hangzott el az Ipar 4.0 konferencián.
Ezek a munkakörök szűnhetnek meg tíz éven belül

Ezek a munkakörök szűnhetnek meg tíz éven belül 

A munkaerőpiac átalakulásával a jövő generációknak a maitól gyökeresen eltérő készségekre és képességekre lehet szükségük a sikeres karrierhez – derül ki a Futureal-csoport és a TEDxDanubia közös rendezvényén végzett felmérésből. A megkérdezettek szerint elsősorban a gyári munkásokat, a kézbesítőket és az ügyfélszolgálati munkaköröket veszélyeztetheti a digitális technológia térhódítása. A résztvevők a Corvin Sétányon megvalósuló eseménysorozat első interaktív estjén anonim szavazáson fejezték ki véleményüket, az előadókkal közösen pedig arra keresték a választ, hogy miként változtatja meg életmódunkat, valamint személyes és üzleti kapcsolatainkat a körülöttünk zajló technológiai forradalom.
Napenergia kerozin helyett?

Napenergia kerozin helyett? 

Bő egy évtizedre vagyunk még attól, hogy akár kisebb utasszállító gépeket működtessünk fosszilis üzemanyagok nélkül. De az már nagy fegyvertény, hogy az egyszemélyes szolárrepülőgép körbe tudta repülni a földgolyót. Az előző modell 2012-ben még képtelen volt erre.
Így segíthet egy ötlet egymillió embernek

Így segíthet egy ötlet egymillió embernek 

Vakokat műszaki pályára segítő készülék nyerte a Global Impact Competitiont. Tartozik az eszközhöz egy toll is, mely lehetővé teszi a felhasználó számára a rajzolást, tehát grafikus információ létrehozását is, a befogadáson túl.
Tömeges elbocsátások az algoritmusok miatt

Tömeges elbocsátások az algoritmusok miatt 

A technológiai fejlődés miatt gyors átalakulás elé néz a munkaerőpiac: a mai alsó tagozatos gyerekek 65%-a olyan szakmát fog választani, ami ma még nem létezik.
hirdetés
Szuperszámítógép kéne a klímaváltozás megjósolásához

Szuperszámítógép kéne a klímaváltozás megjósolásához 

Az éghajlatváltozás olyan sok tényezős folyamat, aminek modellezésére jelenleg nem létezik elég nagy kapacitású számítógép. Becslések szerint százszor nagyobb erejű komputer kellene, mint amilyet a technológiai mai fejlettségi szintjénél elő tudnak állítani.
Jönnek a metaanyagok: tompítják a földrengést is!

Jönnek a metaanyagok: tompítják a földrengést is!  

Tizenöt éve dolgoznak tudósok a "metaanyagokon", melyekből a közeljövő termékei készülnek. Az innováció egész iparágakat alakíthat át.
Drónokkal szórna internetet a Facebook

Drónokkal szórna internetet a Facebook 

A világ számos eldugott pontján nincs internetkapcsolat a kedvezőtlen földrajzi viszonyok miatt. Jó növekedési lehetőség ez a Facebooknak: Mark Zuckerberg drónokkal oldja meg az Isten háta mögött a wifit.
Mindjárt a LED is elavult lesz?

Mindjárt a LED is elavult lesz? 

Mi jön a LED világítási eszközök után? Egy startup cég új technológián alapuló égőket készül piacra dobni. Fejlesztőjét a világítási ipar Teslájának titulálja a szaksajtó.
Ingyenes lesz a napenergia?

Ingyenes lesz a napenergia? 

Ray Kurzweil számítógépfejlesztő, jövőkutató szerint 20 éven belül ingyenesen juthatunk hozzá a napenergiához. Az esélyegyenlőség új formája lesz a szolárdemokrácia?
hirdetés

Már a repülő autókra készül az EU 

A sci-fi filmekben már láttuk őket sokszor, a Szárnyas fejvadásztól a Star Wars: A klónok támadásáig. Mik az esélyei, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek ilyen modellek?

Emberi aggyal gondolkodó gépek – ez a jövő 

A Xerox húsz vezető fejlesztője vesz részt június végén az „IEEE Computer Vision / Pattern Recognition” konferencián, amelyen azt kutatják a szakértők, hogyan állíthatóak a számítógépek a fejlődés szolgálatába úgy, hogy azok egyre inkább „emberi aggyal” gondolkodjanak.

Áttörés: megtalálták a napelemek hatékonyabbá tételének eszközét 

A szolárcellákat felturbósító ásványkategória neve perovszkit. Nem elszigetelt felfedezésről van szó: az anyagot több egyetemi kutatói csoport is hasznosította Oxfordban, Illinois államban és Szingapúrban. Akár napelemes képernyő is lehet belőle.

Bush is késleltette az elektromos autók térnyerését 

A Revenge of the Electric Car (Az elektromos autó bosszúja) című 2011-es dokumetumfilm utánajárt, milyen nehézségeken ment keresztül az új vívmány, mire a nagy autógyárak rászánták magukat, hogy tömegterméket csináljanak belőlük. Alternatív gépjárműként még mindig csak "jó úton" halad ahhoz, hogy elérje ezt a célt, de léte már biztosítva van. Nem volt ez mindig így... De ehhez fanatikus rajongók kellettek. A film a tudatos fogyasztók kampányolásának szükségessége mellett teszi le voksát.

Uniós támogatással fejleszetenek GPS-alapú fuvarbörzét 

A Lambda-Com Kft. 47 millió forint uniós támogatást nyert el GPS alapú fuvarbörze rendszer (G-FBR) kifejlesztésére az Új Szécsényi Terv keretében. Az Európai Unióban kiemelt területnek számít az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztése.

A közönség a hatékonyságnövelést díjazta 

Vállalkozások számára hasznosítható hatékonyságnövelő webes alkalmazás kapta a leginnovatívabb találmányak járó közönségdíjat a negyedik alkalommal megrendezett Innovációs TechShow-n.

Szenzoros autógumi, nanonapelem - Magyar újdonságokkal ismerkedtek koreai cégek 

A több mint 30 - a világ vezető elektronikai vállalatait is magában foglaló - koreai érdekeltségű cég képviselői számára megrendezett Technológiai Napon az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete (MFA) mutatta be kutatási irányait és iparilag hasznosítható fejlesztéseit.

Mindannyian kiborggá válunk? 

Már-már emberfeletti képességekkel ruházhatja fel az embert azok az innovációk, melyek a gondolatokat fordítják kinetikus energiává. Vagyis gondolataink erejével leszünk képesek irányíthani gépeket. Egy tudományetikai bizottság azonban veszélyesnek tartja az új technológiát, és tiltakozik.

Tovább javul a napelemek hatékonysága 

Brit tudósok olyan napelemet fejlesztettek ki, amely szilcium-alapú panelekhez képest 25 százalékkal több energiát képes hasznosítani a nap sugaraiból. Az egyelőre nem egészen világos, hogy tömegtermelésben gazdaságos lenne-e az innováció előállítása.

A londoni olimpián a járda is energiát fog termelni! 

Az idei londoni Olimpiára érkezők olyan járdákon fognak közlekedni, melyeken a lépteik energiát termelnek. Az újrahasznosított gumiból készülő PaveGen a lépések okozta nyomásból létrejövő energiát hasznosítja.

Kell-e nekünk az elektromos kerékpár? 

A recesszió dacára is növekedett az elektromos kerékpárok eladása az elmúlt években. Egyes régiók visszalépést mutattak, de globálisan mégiscsak pozitív az összkép. De vajon szüksége van-e a világnak olyan erőforrás-igényes járműre, amit emberi erővel is meg lehet hajtani? Újabb értelmetlen luxusterméke lenne ez a nyugati világnak? 

Olcsó tömegtermékké válhat az egyéni géntérkép 

Jótékony eszköz egy fenntartható társadalom kezében a géntechnológia, amely a népegészség és a preventív diagnosztika javításához járulhat hozzá? Mert a genetikai hajlamok, veszélyforrások azonosításával tudatosabb, egészségesebb életvitelre foghatja rá magát az ember. Vagy inkább Pandora szelencéjével van dolgunk, mert a genetikai információkkal visszaélhetnek a biztosítótársaságok és a munkaadók?

Energiahatékonyabb lesz az etanol-gyártás? 

Az etanol-gyártás fejlődésének új tendenciája, hogy fotoszintézissel próbálnak folyékony szénhidrogént előállítani. A sok fejlesztőcég egyike olyan genetikailag módosított baktériumot használ, mely a napfényt és a CO2-t alakítja az üzemanyagok alkotóelemévé, kikerülve több energiaigényes és drága fázist a bioüzemanyag-előállításban.

Autók alternatív energiával: mit tartogat a jövő? 

A kockázati tőke nem merészkedik elég bátran az alternatív üzemanyagú autók körüli kutatás-fejlesztés mezejére. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium ezért két év alatt 400 millió dollárt oszt szét fejlesztésre.

Újabb lökést kaphat az elektromos autó 

Egyszerűen használható elektromos járműtöltőt mutatott be a General Electric. A hálózati csatlakozóról feltölthető elektromos járművek elterjedését előmozdító "GE Watt Station" jelentősen csökkenti a járművek feltöltéséhez szükséges időt. Az intelligens hálózati technológia alkalmazásának köszönhetően lehetővé válik, hogy a közművállalatok szabályozni tudják az elektromos járművekn helyi és a regionális hálózatokra gyakorolt hatását.

Zöldül a merevlemez is 

Energiatakarékosabbá válik a mobil adattárolás. A merevlemezek új generációja a "zöld gombnak" köszönhetően kevésbé terheli a környezetet: ennek az alkalmazásnak köszönhetően egy mozdulattal "altathatók el" a hordozható merevlemezek, s így kevesebb áramot fogyasztanak, mint elődeik.

Erősítjük kapcsolatainkat az USA-val 

Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok (USA) nagykövete 2010. február 4-én tudományos és technológiai (TéT) együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodás lehetővé teszi, hogy Magyarország megerősítse tudományos és kutatás-fejlesztési partnerségét az USA-val, közös kutatás-fejlesztési programok, illetve vállalkozásaink innovációs együttműködésének ösztönzésével.

Hiába a válság: félmilliárdot szétosztanak 

Ötszázmillió forinttal több áll rendelkezésre technológiafejlesztésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési operatív programjában a hazai mikro- és kisvállalkozások számára.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo