Ingyenes lesz a napenergia?

Ray Kurzweil számítógépfejlesztő, jövőkutató szerint 20 éven belül ingyenesen juthatunk hozzá a napenergiához. Az esélyegyenlőség új formája lesz a szolárdemokrácia?

Ray Kurzweil híres arról, hogy megjósolta, hamarosan elérhetjük a test halhatatlanságát azzal, hogy kiborgokká válunk, vagyis mesterséges intelligenciával és különféle gép-implantátumokkal javítjuk testünk működését és védekezünk az öregedés ellen. Persze ehhez a perspektívához önérdeke fűződik: glukóz intoleranciában és 2-es típusú cukorbetegségben szenved. (Naponta 250-féle étrendkiegészítő pirulát szed be.)

Kurzweil legújabb jóslata az, hogy 20 éven belül az ingyenes és korlátlan napenergia fogyasztás lehetővé válik a Föld minden polgára számára. Az Amazont alapító Jeff Bezos által birtokolt The Washington Post hasábjain Kurzweil azt írta, a szolártechnológiák segítségével napenergiából fogjuk fedezni civilizációnk teljes energiaigényét "szinte ingyen". Kurzweil arra alapozza optimizmusát, hogy az elmúlt harminc évben két évente duplázódott a napenergia alkalmazásának volumene. Ha ilyen tempóban halad eme energiafajta térnyerése, akkor 14 év múlva -vagyis 2028 tájára- valóra válhat a jóslata.

Peter Diamandis, mérnök, befektető, az X Prize Alapítvány vezetője megerősítette ezt a vélekedést. Az általa említett adatok szerint, a szolárpanelek ára 97%-kal csökkent 1975-től 2012-ig, derült ki a GTM Research adataiból; az alternatív energiákba irányuló befektetések pedig 500%-kal nőttek 2004 és 2011 között, állítja az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) összesítése. (2004-ben még az 50 millió dollárt sem érte el a megújulókba irányuló befektetés világszerte.)

Egy másik adat az árcsökkenésről: Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a minap azt írta, hogy a napenergia ára 2010 óta 50%-ot zuhant.

kép: freeimages.com

Azt sem Kurzweil, sem Diamandis nem vették figyelembe, hogy Nemzetközi Energiaügynökség szerint "nagy a veszélye" annak, hogy a szoláreszközök gyártása indium- és tellúrium-hiányt eredményezhet 2020 és 2035 között. (Kurzweil jelenleg a Google Mérnök-igazgatója, talán nem érdeke ilyen kockázatokról beszélni, mert az kedvezőtlenül érintené munkaadója részvényárfolyamát.)

Arról sem beszélt a két jeles gondolkodó, hogy az állampolgárok szoláreszközökhöz való hozzásegítése széleskörű kormányprogram is lehetne, illetve a harmadik világban a nemzetközi segélyezési intézetek egyik prioritása - az éhezés megszüntetésére irányuló projektek mellett. Mi több, esetleg be kellene iktatni az alapvető emberi jogok közé a megújuló energiákhoz való jogot? Elképzelhető, hogy a jövő választási kampányaiban a szoláreszközök szétosztása, vagy megvásárlásuk állami dotálása lesz az egyik fő kampányígéret?

A nap csak akkor tud az első számú energiaforrássá válni, ha a fejlesztők lehetővé teszik az energiaveszteségtől mentes tárolást. Egy izraeli cég azt állítja, hogy költséghatékony módszert dolgozott ki a probléma kiküszöbölésére.

Ma még csekély hányad
  • Jelenleg az USA lakossága és cégei által fogyasztott villamosenergia-mennyiségnek alig 0,23 %-át állítják elő a napsugarakból.
  • Globális szinten a napenergia 1 %-ot tesz ki az energiamixben.
Forrás: Business Insider

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo