Tömeges elbocsátások az algoritmusok miatt

A technológiai fejlődés miatt gyors átalakulás elé néz a munkaerőpiac: a mai alsó tagozatos gyerekek 65%-a olyan szakmát fog választani, ami ma még nem létezik.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már 2020-ra, vagyis alig négy-öt éven belül 5 millió állás válik feleslegessé a mesterséges intelligencia és az algoritmusok fejlődése miatt. A Davosi Világgazdasági Fórumot (WEF) megrendező szervezet jelentése szerint elsősorban az adminisztratív állások vannak veszélyben a "negyedik ipari forradalomnak" nevezett fejlődési hullámtól, melyet a robotika, a mesterséges intelligencia és a biotechnológia meglódulása fémjelez. (Csak pár éve, hogy a harmadik ipari forradalmat kellett felfognunk...)

A jelentés 350 óriáscég felső vezetőit kérdezte meg 15 országban (fejlett és fejlődőben egyaránt). Ezekben az államokban foglalkoztatják a Föld munkaerejének 65%-át. A gazdag országokban akár 7,1 millió állást is felválthat a komputerizált szürkeállomány és a számítógépes automatizálás. (És még csak most jön az igazi áttörés a robotika terén.)

Mátrix-valóság: egyre inkább a számok és kódok határozzák meg életünket és üzletvitelünket.
(fotó: freeimages.com)

Ugyanakkor ellensúlyozhatja az elbocsátásokat, hogy várhatóan mintegy 2,1 millió új munkahely létesül majd a technológiai, média és szolgáltatói szektorban. Hosszabb, 10-20 éves távlatban azzal is számolni kell, hogy a mai kisiskolások 65%-a olyan szakmában fog elhelyezkedni és teljesíteni, amely munkakör ma még nem is létezik, hanem az új technológiai lehetőségek fogják megteremteni.

Elemzők és újságírók azonban hajlamosak extrapolálni a fejlettség mai szintjét és kivetíteni azt a jövőre. A Time magazin 2000-ben megjelent összeállítása a jövőről például a holnap munkaköreinek egyikének az adatbányászt (data miner) tartotta. Csakhogy azzal nem számoltak 2000. évi eszükkel, hogy a mesterséges intelligencia és az algoritmusok éppen az emberi aggyal történő adatelemzést és -gyűjtést fogják felváltani.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo