Elbocsátás cikkek

hirdetés

Hatalmas létszámleépítésről döntött a Magyar Posta

Hatalmas létszámleépítésről döntött a Magyar Posta

1200 dolgozónak mondanak fel.
1400 dolgozójától készül megválni egy multi

1400 dolgozójától készül megválni egy multi

Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó mintegy 1400 fős létszámleépítést tervez Svédországban.
Létszámcsökkentés helyett valami mást terveznek a magyar cégvezetők válaszul a válságra

Létszámcsökkentés helyett valami mást terveznek a magyar cégvezetők válaszul a válságra

A magyarországi cégvezetők többsége a világ- és a magyar gazdaság növekedésének egyértelmű lassulására számít 2023-ban.
Romlik a munkaerőpiaci helyzet: lészámcsökkentésre készül a hazai cégek harmada

Romlik a munkaerőpiaci helyzet: lészámcsökkentésre készül a hazai cégek harmada

2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát, miközben csupán 22 százalékuk jelez előre bővítést.
Ekkora elbocsátás még nem volt az amerikai technológiai szektorban

Ekkora elbocsátás még nem volt az amerikai technológiai szektorban

18 ezer álláshelyet szüntet meg az Amazon.
hirdetés
Úgy néz ki, nem fognak tömeges elbocsátásokba kezdeni a vállalatok

Úgy néz ki, nem fognak tömeges elbocsátásokba kezdeni a vállalatok

Legfeljebb 5 százalék lehet a munkanélküliségi ráta 2023-ban.
Sorra rúgják ki a dolgozókat a kínai tech vállalatok

Sorra rúgják ki a dolgozókat a kínai tech vállalatok

A kínai Xiaomi Corp mintegy 10 százalékos létszámleépítésbe fogott
Musk beválotta ígéretét, kirúgta a Twitter dolgozóinak felét

Musk beválotta ígéretét, kirúgta a Twitter dolgozóinak felét

A Twitter mikroblog platform elbocsátotta alkalmazottainak felét - derül ki a cég biztonsági és integritásért felelős vezetője, Yoel Roth a tweetjéből.
Rengeteg embert készül lapátra tenni Elon Musk

Rengeteg embert készül lapátra tenni Elon Musk

A Twitter hétezer alkalmazottja több mint felének elbocsátását tervezi Elon Musk a Bloomberg hírügynökség belső vállalati forrásokra hivatkozó jelentése szerint.
Munkavállalókat küld el és bezár több száz postát a Magyar Posta

Munkavállalókat küld el és bezár több száz postát a Magyar Posta

A Magyar Posta ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében.
hirdetés

Lapátra teszi több száz dolgozóját a magyar jakuzzigyártó

A Wellis Magyarország Zrt. az ukrajnai háború, az energiaválság és a globális gazdasági nehézségek hatásai miatt átszervezést hajt végre, ennek részeként a dabasi üzeméből 300 dolgozót bocsátanak el.

Elon Musk bejelentette: lapátra tesz 3 ezer Tesla-dolgozót

Az amerikai recesszió egyre erősödő kockázatára a Tesla fix béres alkalmazotti létszámának 10 százalékos csökkentésére készül a következő három hónapban - közölte a Tesla vezérigazgatója.

Az utolsó kapcsolja le a villanyt: 1600 embert készül kirúgni a Tungsram

A hagyományos világítástechnikai termékek gyártásának megszüntetését tervezik.

Már nem félnek a magyarok attól, hogy kirúgják őket?

A másfél évvel ezelőtti tavaszi-nyári időszak mélypontjához képest már érezhetően kevésbé aggódnak a hazai munkavállalók a mostani állásuk esetleges elvesztése miatt - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

100 ezer forint támogatást kaptak a kirúgott dolgozók

A Continental 64 elbocsátott dolgozója kap ekkora támogatást a makói önkormányzattól.

A cégek 8 százaléka reagál elbocsátással a minimálbér emelésre

A vállalkozások 27 százaléka döntött úgy, hogy a minimálbér emelés hatására változtat foglalkoztatási rendszerén. Ezeknél a cégeknél már sor került, vagy sor fog kerülni elbocsátásokra, a munkakörök, feladatok módosítására, vagy arra, hogy részmunkaidős foglalkoztatássá alakítják át a béremelésben érintett dolgozók munkáját.

100 ezer forintot kapnak a kirúgott dolgozók

A Continentaltól elbocsátott dolgozókon segítenek.

Ki lehet rúgni a vírustagadó kollégát?

A munkáltató és a munkavállaló közös érdeke, hogy a pandémia ideje alatt az üzletmenet zavartalanul működjön, a munkáltató továbbra is foglalkoztassa a munkavállalót, aki ezért megkapja a munkabérét így ne legyenek tömeges leépítések és elbocsátások. De mit lehet tenni, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott esetben a védelmi intézkedéseket feleslegesnek vagy túlzónak tartja? 

Gyárakat zár be és embereket küld el egy nagyvállalat

A brit Rolls-Royce hajtóműgyártó vállalat szerdai bejelentése szerint legalább kilencezer alkalmazottját lesz kénytelen elbocsátani az 52 ezerből és üzemeket is be kell majd zárnia, hogy igazodni tudjon a repülőgépiparban a koronavírus-járvány után várható helyzethez.

250 embert küldenek el egy magyarországi gyárból

A kipufogóöntvényeket készítő, kínai Wescast Hungary Autóipari Zrt. 250 embert bocsát el az üzem 800 dolgozója közül, erről tájékoztatták a Vasas Szakszervezeti Szövetséget - mondta az MTI-nek a szövetség alelnöke.

Koronavírus: melyik cégektől küldték el a legtöbb embert?

Komoly bevételű, sikeres cégeknél is voltak jelentős leépítések.

Látszik a fény az alagút végén - cégvezetők nyilatkoztak

A hazai vállalatok a következő fél év gazdasági kilátásait illetően döntően pesszimisták, ugyanakkor az alkalmazottaik megtartását illetően már elkötelezettnek mutatkoznak – derül ki a Profession.hu, friss, saját adatbázisban, a cégvezetők, HR döntéshozók és munkatársak megkérdezésével készített reprezentatív kutatásából. Éppen ezért a HR osztályok többsége immár olyan költségcsökkentési megoldásokat igyekszik találni, amely nem járnak a dolgozói állomány csökkenésével. Ez a magyar gazdaság egészét tekintve is kedvező fejleménynek mondható.

Hamarosan tízezer embert rúg ki a Lufthansa

Csak ősszel indulhat újra a Lufthansa Group, a német légitársasági csoport 100 géppel csökkenti flottáját és 10 ezer ember elbocsátásra készül - mondta Carsten Spohr vezérigazgató a Lufthansa Group éves közgyűlésén.

Ha nem lép a kormány, 10 százalékos munkanélküliség is jöhet Magyarországon

A következő három hónapban várhatóan bővülnek a kényszer-szabadságolások és elbocsátások – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből. Az öt főnél nagyobb cégeknél az elmúlt hónap legalább 50-60 ezer fős elbocsátása után újabb 90-100 ezer ember veszítheti el állását. A munkanélküliségi ráta gyors és széleskörű kormányzati segítség nélkül elérheti a 10 százalékot.

A legnagyobb hiba, amit most egy cég elkövethet

A pánikszerű válságkezelés gyakori tünete az azonnali létszámleépítés. Különösen problémás ez a most, hiszen a megfelelő szakemberek felkutatása és megtartása a cégvezetők egyik legnagyobb kihívása.

Milyen eszközei vannak a munkáltatónak, hogy elkerülhető legyen a leépítés?

Sok vállalat esetében, ahol a távmunka releváns alternatíva, közel egy hónapja elszigetelten dolgoznak a munkavállalók. Mi történik azokkal, ahol ez nem lehetséges? Milyen lépésekre kényszerülhetnek a cégek a jelenlegi bizonytalan helyzetben? Milyen eszközök vannak a kezükben, hogy el tudják kerülni a leépítést, és meg tudják tartani a munkaerőpiacon kiépített jó hírnevüket? Ezekre a kérdésekre fogalmaztak meg javaslatokat a PwC Magyarország HR tanácsadási szakértői.

9500 dolgozóját készül lapátra tenni az Audi

Ingolstadtban és Neckarsulmban terveznek leépíteni. A társaságnál maradó 50 ezer munkatárs foglalkoztatási garanciát kap 2029-ig.

200 dolgozóját elküldi a híres porcelánmanufaktúra

A nagy múltú, több mint 300 éve alapított meisseni manufaktúra dolgozóinak mintegy harmadát bocsátja el, hogy ne halmozza tovább a veszteségét.

Megdobhatja a megyei munkanélküliséget az Electrolux leépítése

Mai közleményében a megnövekedett költségekkel indokolta az Electrolux mintegy 800 dolgozó leépítését, a porszívó- és hűtőgyártással foglalkozó dolgozókkal ma közlik az elbocsátás részleteit.

Leépítéssel csökkentené a veszteségeket a nagy áruházlánc

Több száz németországi munkatársától készül megválni a Media Markt és a Saturn, elsősorban a központi igazgatásban. Ezt a veszteségek követelte takarékossági meggondolásokkal indokolják.

Ha már egyszer figyelmeztettek, nem lehet felmondani?

Mi történik, ha valaki hibákat követ el és mi lehet ezért a „büntetés”. Jogszerű-e a felmondás, ha előtte már megtörtént a figyelmeztetés? Erre ad választ az Érthető Jogon Kocsis Ildikó ügyvéd.

Tízezreket bocsáthatnak el, ha létrejön a gigabank

Egyesülésről tárgyal Németország két legnagyobb magán pénzintézete. A Deutsche Bank és a Commerzbank fúzióját azonban nem csak szakemberek vitatják, hanem a szakszervezetek is, több tízezres elbocsátástól félve.

Az Audinál tényleg aranyat ér a hallgatás

Az Audi másfél millió eurót fizet egy, a dízelbotrányban érintett elbocsátott mérnökének a hallgatásért. A konszernnél attól tartottak, hogy P. nyilvánosságra hoz mindent, amit dízelbotrányról tud.

Ne zárjuk be az ajtókat a távozók mögött

A „viszlát, többé ne is lássuk egymást” - mentalitás még egy elbocsátás által terhelt szituációban is nagyon káros. Miért kellene véglegesen bezárni az ajtókat a távozók mögött? Csak nagyon kevés cég veszi vissza azokat a munkatársait, akik így vagy úgy, egyszer már elhagyták a céget - pedig az újra alkalmazás rengeteg lehetőséget rejt.

2025-től olcsóbbak lehetnek az elektromos autók, mint a benzinesek

Mekkora az esélye annak, hogy elterjedjenek és tömegtermékké váljanak az elektromos autók a következő években? Egyelőre olcsóbb a belső égésű motorral működő autók birtoklása, mint az elektromosoké, de 2025-től ez megfordulhat.

Csökkent az álláskeresők száma, de voltak elbocsájtások is

A nyilvántartott álláskeresők száma 6,3 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a májusi zárónapon 287 600 álláskereső szerepelt, közel 20 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

Lenyomhatja a béreket a nyugdíjasok foglalkoztatása

Sőt, a nyugdíjasok visszahívása a munkaerőpiacra akár elbocsájtásokhoz is vezethet, hiszen a kedvezőbb adózás miatt a nyugdíjas szövetkezeti tag ugyanakkora bruttó bérből többet visz haza, mint egy normál foglalkoztatott.

Adóval fizetnének a robotok az elvett munkákért

Világszerte egyre több munkakörben és szektorban erősödik a veszélye, hogy robotok veszik át az ember szerepét. Ellenállnak-e az üzleti szektor hatékonyságnövelő praktikáinak a kormányok? Vagy az önkormányzatok? San Franciscoé igen. Pontosabban meg akarja adóztatni a robotok munkaadóit.

Elbocsátásokat hozott a kötelező béremelés

Esett a foglalkoztatottak száma a kisboltosoknál: sokan nem bírják a kötelező béremelés jelentette terheket és a munkaerőhiány okozta keményebb bérversenyt. Hét-nyolcezr fő is lehet a kisboltok év eleji létszámcsökkentése.

B2B és B2C helyett jön a H2H

A cég renoméja fontosabb, mint valaha, a termék helyett egyre inkább az emberre kell koncentrálni - mondták a Cégvezetői Csúcs 2017 konferencia előadói. A negatív vélemények nemcsak a fogyasztói oldalon gyengítik egy vállalkozás pozícióját, de a munkaerővonzó erejét is elveszik. Ez pedig komoly gond, hiszen amúgy is munkaerőhiány van Magyarországon.

Mivel jár a jogellenes munkáltatói felmondás?

A munkaviszony munkáltató általi jogszerű felmondásának számos kritériumnak kell megfelelnie, így többek között a felmondás indokolásának világosnak, valósnak, továbbá okszerűnek kell lennie. A Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője, dr. Karika Márton ügyvéd az alábbiakban megválaszolja, hogy a felmondás indokolásával kapcsolatban említett követelmények mit is jelentenek a gyakorlatban.

Elbocsátás 2.0: nem marad titokban

A közösségi médiának köszönhetően akár egy munkavállaló elbocsátása is akkora hullámokat kelthet a cég körül, mintha tömeges leépítés történt volna. A munkáltató érdeke is a gondoskodó leépítés.

8 jel, hogy valaki a felmondását tervezi

A cégek számára mindig komoly sokk egy-egy jó munkavállaló elvesztése, főleg, ha teljesen váratlanul éri a döntés a szervezetet. Vannak azonban jelek, ami alapján gyanakodni kezdhetünk.

Hiába leplezik le a csalásokat, az óriásvállalatok felsővezetői megússzák

Mivel a nagyvállalatok dolgozói sokszor részvényopciókban kapják év végi jutalmukat, ezért az érdekük, hogy a cég mindenáron jól teljesítsen. Így fordulhat elő, hogy az esetleges jogsértéseket senki nem jelenti – hisz akkor zuhanna az árfolyam.

Robotizálás: nem bocsátanának el tömegeket, ígérik a multik

A dolgozói feladatot elvégzésére automatizált rendszereket vagy mesterséges intelligenciát használni készülő cégek 80 százaléka azt állítja, hogy nem bocsátanának el nagyszámú alkalmazottat – derült ki egy felmérésből.

Ezekben a munkakörökben a legnagyobb a kirúgás veszélye

Jön a dolgok internete, a robotizáció, az automatizáció, az okos készülékek forradalma. Egy sor munkakörben algoritmusok váltják fel a szürkeállományt. Kik kezdhetnek csomagolni?

Etikus marad a fagylaltóriás - megküzdött érte

Az alternatív kapitalisták zászlóhajójának tekintik az amerikai Ben & Jerry's jégkrémcéget. Amikor az alapítók eladják a céget egy multinak, az rendszerint az eredeti cégfilozófia halálát jelenti. Kis híján múlott, hogy nem így történt a Ben & Jerry's esetében. Egy ideig veszélyben volt a cég integritása.

Tömeges elbocsátások az algoritmusok miatt

A technológiai fejlődés miatt gyors átalakulás elé néz a munkaerőpiac: a mai alsó tagozatos gyerekek 65%-a olyan szakmát fog választani, ami ma még nem létezik.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Pénzszerzés

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

Női vállalkozások támogatására indul pályázat

A Visa Magyarországon is elindítja Visa She's Next elnevezésű, női vállalkozások támogatására létrehozott globális programját.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Ostobaságra készül az EU?

Ostobaságra készül az EU?

Az olasz Iveco haszongépjármű gyártó vállalat vezérigazgatója ostobaságnak nevezte a járművek károsanyag-kibocsátásának korlátozására tervezett Euro 7-es normát.

Társadalom

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Rosszabb lett a helyzet, több a baleset

Több mint 3 százalékkal 14 679-re nőtt a múlt évben a személysérüléssel járó balesetek száma.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo