hirdetés

Ekkora elbocsátás még nem volt az amerikai technológiai szektorban

Az Amazon.com Inc., a világ legnagyobb online kiskereskedője globálisan 18 ezer munkahelyet szüntet meg a kedvezőtlen gazdasági helyzetre hivatkozva - jelentette be a cég csütörtökön. A most bejelentett létszámcsökkentés az eddigi legnagyobb az amerikai technológiai szektoron belül.

hirdetés

Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója csütörtökön tájékoztatta a cég munkavállalóit a részletekről, azt követően, hogy a készülő elbocsátásokról információk szivárogtak ki a sajtóban.

Jassy, aki a posztot tavaly vette át az alapító-tulajdonos Jeff Bezostól a jövőre 30 éves társaság élén, a lépést azzal indokolta, hogy az elmúlt években folyamatosan és túl gyors ütemben vették fel a dolgozókat. Az elbocsátásoktól a költségszerkezet javulását várják.

Az Amazon a 2022. harmadik negyedéves jelentése szerint globálisan 1,5 millió embert foglalkoztatott, elsősorban órabéres dolgozókat, ez éves összevetésben 5 százalékos növekedés volt. A cég amerikai munkavállalóinak száma 1,1 millió körül mozog, ezzel a második legnagyobb munkáltató az Egyesült Államokban.

A társaság novemberben munkaerő-felvételi stopot hirdetett, majd nem sokkal később 10 ezres elbocsátásról szóló hírek jelentek meg.

Az Amazon első embere nem közölte, hogy a leépítések mely országokat érintik. Hírügynökségi jelentések szerint a cég európai és az Egyesült Királyságban lévő érdekeltségei is érintettek. A létszámcsökkentés az ügyfélszolgálati és az e-kereskedelemben dolgozó munkavállalókat érinti elsősorban.

A nagy amerikai technológiai cégek közül a Meta, a Facebook anyacége novemberben 11 ezer fős leépítést jelentett be és a Twitter is tömeges létszámleépítést hajtott végre az év végén.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo