Szankció cikkek


Tényleg elhiszik a Fidesz-szavazók, hogy a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat

Tényleg elhiszik a Fidesz-szavazók, hogy a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat 

Erősen hat a magyar társadalomra a kormány szankcióellenes kampánya – többek között ez derül ki a Political Capital friss kutatásából.
Hullanak a szankciós bombák Oroszországra

Hullanak a szankciós bombák Oroszországra 

Oroszországban több mint 60 százalékkal esett az új járművek eladása októberben.
A Samsung áttört a szankciókon

A Samsung áttört a szankciókon 

A Samsung egy évre felmentést kapott a Washington által a Kínába irányuló chipek szállítására vonatkozó korlátozások alól.
Ilyen is rég volt, Szijjártó nem szidja az EU szankciókat

Ilyen is rég volt, Szijjártó nem szidja az EU szankciókat 

Szijjártó: az EU újabb szankciós intézkedései nem sértik Magyarország érdekeit.
Eltűnt a gázárakból a szankciók hatása, olcsóbb, mint a háború kitörése után

Eltűnt a gázárakból a szankciók hatása, olcsóbb, mint a háború kitörése után 

Drágán fogunk nemzeti konzultálni a semmiről.
Az USA további büntetőintézkedéseket jelentett be Oroszországgal szemben

Az USA további büntetőintézkedéseket jelentett be Oroszországgal szemben 

Ukrajnai háború - Az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéseket léptet életbe orosz személyek és érdekeltségek ellen.
Igazat mond-e Orbán Viktor?

Igazat mond-e Orbán Viktor? 

Szankció vagy nem szankció, ez itt a hamleti kérdés.
Putyin visszavágott, most már az energiafronton is háború van

Putyin visszavágott, most már az energiafronton is háború van 

Az orosz kormány 31 európai, amerikai és szingapúri energiaipari vállalatot sújtott ellenszankciókkal, köztük a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit.
Kopogtat a NAV, ha elfelejtettük bevallani a külföldi jövedelmeinket

Kopogtat a NAV, ha elfelejtettük bevallani a külföldi jövedelmeinket 

A közelmúltban számos olyan hatósági eljárás indult Magyarországon, amelyek a külföldi jövedelmekről szóló, más államoktól megszerzett adatokon alapulnak. A NAV első körben támogatói eljárást kezdeményez. A szankciók elkerülhetők – feltéve, hogy az adózó együttműködik.
Mire figyeljünk külföldi befektetéseink adózásánál

Mire figyeljünk külföldi befektetéseink adózásánál 

Ha valaki külföldön kezeli pénzügyi befektetéseit, de Magyarországon él életvitelszerűen, akkor a magyar adóhatóságnak benyújtott adóbevallásában az e befektetései révén elért jövedelmét is be kell vallania.

Az önként vállalt büntetés 

Ma már nem ritka, hogy egy szerződésben találkozunk a kötbérrel. A kötbér egy önkéntesen vállalt többletszankció. Mit is jelent ez pontosan? Melyek a kötbér főbb szabályai? Az Érthető Jog blogból megtudjuk.

Tovább szigorítanak az autók széndioxid-kibocsátásán, de hogy lehet ezt betartani? 

Jelentősen tovább korlátozza az EU az autók károsanyag-kibocsátását. Kérdés, hogyan tudják majd a gyártók az előírásokat megtartani.

Sokat bukhatnak a cégek, ha nem védik meg a titkaikat 

Néhány hónapja már nemcsak ingatlant, vagyontárgyakat vagy épp üzletrészt lehet értékesíteni, hanem üzleti titkokat is. Az üzleti titok jogosulatlan hasznosítása viszont súlyos szankciókat eredményezhet – hívják fel a figyelmet a Taylor Wessing ügyvédi iroda szakértői.

Kriptovalutával kerülik ki a szankciókat az olajtermelők 

Irán és Venezuela után Oroszország is olaj-alapú kripto-valuta bevezetését tervezi, hogy kikerülje az amerikai szankciók miatt jelentkező veszteségeket és nehézségeket.

Melyik ujjamat harapjam? Európa továbbra is kereskedne Iránnal 

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország klíring-intézményt hozott létre, hogy európai cégek az amerikai tilalom ellenére kereskedhessenek Iránnal. Washington ellen-rendszabályokkal fenyeget.

Nicsak, mire jó (még) a bitcoin 

Oroszország bitcoinba fektethet, hogy csökkentse az ellene hozott gazdasági szankciók hatását, jelezte egy moszkvai közgazdász.

Orosz oligarchákat tiltottak ki Davosból 

Három orosz oligarchát kizártak a davosi Világgazdasági Fórumról, ezzel fontos lehetőséget veszítenek el az orosz gazdaság kulcsfigurái.

Mit kell tudni a készpénzfizetési korlátról? 

A mai Reggeli egyperces arra a kérdésre keres választ, hogy mit kell tudni a készpénzfizetési korlátról. Egy hónapban mennyi a maximális készpénzfizetés a felek között.

Orosz szankciók: akár a gázt is elzárhatják 

Hatályba lépett hétfőn az az orosz törvény, amely felhatalmazza az elnököt arra, hogy ellenszankciókkal sújthassa az ellenségesnek ítélt országokat, többek között nyersanyagok exportját is leállíthatják.

Fél év maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére 

Már csak alig több, mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére. Feladatok pedig nemcsak a számlázó szoftvert fejlesztő cégekre várnak ezzel kapcsolatban, hanem minden vállalkozásra, aki ügyvitelét, adókezelését, saját fejlesztésű számlázási rendszerét az új szabályokhoz kívánja igazítani - olvasható a LeitnerLeitner szakmai blogján.

Gigabírságot kaphat, ha késik az online számlával 

Az NGM napokban megjelent rendelettervezete megerősíti, hogy 2018. július 1-től indul a számlák valós idejű bejelentése a NAV felé. Minden olyan belföldi adóalany részére kibocsátott számláról van szó, amelynek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot. Az RSM szakportál pontosítja, kiket és milyen számlákat érint a tervezett intézkedés.

 Határidő után nem szankcionálhat a NAV 

Az adóhatósági eljárások jövőbeni menetét jelentősen befolyásoló ítéletet tett közzé a Kúria, amely az Art.-ben előírt határozathozatali határidő túllépéséhez fűz jogkövetkezményt. Döntése megerősíti, hogy a cégekre a jogszabályban meghatározott határidő leteltét követően nem szabható ki szankció – ellentétben az eddigi gyakorlattal.

Nincs több gond az EKAER-rel, ha van AEO-engedélye 

Az utóbbi idők legmegterhelőbb kötelezettsége és egyik legnagyobb kihívása a gazdálkodóknak az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, közismertebb nevén az EKAER-rendszer bevezetéséhez kapcsolódó bejelentési kötelezettségek kezelése.

Putyin a szankciók ellenére is megépíti a két európai gázvezetéket 

Putyin Ukrajna kikerülésével akar gázt juttatni az EU-ba és fütyül az amerikai és az uniós szankciókra. Pluszköltséggel és némi késéssel ugyan, de a Gazprom be fogja fejezni a két gázvezetéket, melynek építési munkálatait a nyáron már felgyorsította. Turbósebességgel folynak a munkálatok: 6 hét alatt 100 kilométert haladtak.

Milliós bírságot kapott az Exxon 

Az olajipari óriáscég a jelenlegi külügyminiszter, Rex Tillerson vezetése alatt sorozatosan megsértette az Oroszország ellen bevezetett pénzügyi szankciókat. 2014-ben szerződtek a Rosznyefttel szibériai és fekete-tengeri olajkutatásra, holott a cég igazgatóját, Igor Szecsint néhány héttel korábban feketelistázta az Obama-adminisztráció.

Piás melós, notórius késő: így büntethet a főnök 

Elmúltak már azok az idők, amikor gondolkodás nélkül ajtót mutathatott a főnök a vétségekért, viszont a Munka Törvénykönyve tág lehetőséget biztosít a munkáltatóknak arra, hogy szankcionálják a renitenseket. Jogi szakértő segítségével összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Mit tehet Brüsszel a reklámadóval? 

A Bizottság szerint fennáll a veszélye, hogy a magyar reklámadó torzítja a piaci versenyt, ezért vizsgálatot indított vele kapcsolatban. Mik a problémák és mik lehetnek a következmények, ha ezeket bizonyítottnak látja a vizsgálat?

Milyen eszközökkel lehet fegyelmezni a munkavállalót? 

Az elbocsátásnál költséghatékonyabb a fegyelmi eszközökhöz nyúlni egy jó munkát végző, ritkán hibázó munkatárssal szemben, hiszen igen sok időbe, energiába és pénzbe kerül egy új munkavállaló betanítása. De melyik a megfelelő fegyelmezési eszköz? Mire ad lehetőséget a Munka Törvénykönyve?

Hatósági ellenőrzések: ezek a leggyakoribb szankciók 

Amennyiben egy ellenőrzés során a szakhatóságok szabálytalanságokat találnak, avagy a jogszabályokban foglaltak megszegését észlelik, a bírság mellett további szankciókat írhatnak elő cégünk számára. Az alábbiakban összefoglaltuk, mire jogosult az OMMF, az ÁNTSZ és a GVH.

Nem akarnak sok boltot bezárni kassza probléma miatt 

Az év elején még nem kell arra számítani, hogy üzleteket zárnak be az online pénztárgép hiánya miatt. Vágújhelyi Ferenc, a NAV informatikai elnökhelyettese a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, a hatóságnak az a szerepe, hogy segítse a gazdaságot, nem az, hogy megbénítsa az országot. Az ellenőrzések során azt vizsgálják, megtett-e mindent a kereskedő az átállás érdekében.

Határozott lépések az adócsalás ellen 

Adózási bűncselekmények esetén alkalmazandó közös minimumszankciók, határokon átnyúló adóazonosító szám, az uniós adófizetők chartája és az eddigieknél határozottabb közös intézkedések az adóparadicsomok felszámolására -ez csupán néhány a Bizottság konkrét elképzelései közül, amelyek célja megfékezni az EU-n belüli adócsalást és adókikerülést.

Se benzin, se utazás, se üzlet 

Szankciók bevezetésére készül az Európai Unió Irán ellen arra az esetre, ha Teherán nem hajlandó záros határidőn belül megegyezni atomprogramjáról. Elsősorban az üzemanyagimportra szoruló országba irányuló benzinszállítások leállítását fontolgatják Brüsszelben, de tervezik a vízi és légi forgalom korlátozását is.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi  

Egy férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára.

Pénzszerzés

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak  

2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el.

Adózás

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából

Kudarc lett a borravaló megadóztatásából  

Romániában a vártnál jóval kevesebb borravalót vallottak be, így kevesebb személyi jövedelemadót fizettek meg 2023-ra ezen a címen

Cégblog

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt  

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo