Konjunktúra cikkek

hirdetés

Szép számok sora érkezett Németországból

Szép számok sora érkezett Németországból

Javított a német konjunktúra előrejelzésén a Bundesbank.
Romlott a vállalati ügyfelek hitelképessége

Romlott a vállalati ügyfelek hitelképessége

A harmadik negyedéves jegybanki felmérés alapján a bankrendszer a konjunktúra érdemi romlását tapasztalta a harmadik negyedévben.
Nem túl fényes a helyzet, egyre bizonytalanabbak a magyar vállalkozások

Nem túl fényes a helyzet, egyre bizonytalanabbak a magyar vállalkozások

Tovább csökkent a GVI júliusi negyedéves konjunktúramutatója. Ennél rosszabb eredményt 2020 tavaszán és nyarán mértek. A nagyobb cégek optimistábbaknak bizonyulnak, mint a kisebb vállalkozások.
Kisebb lehet a GDP a vártnál - mivel kell szembenéznie a magyar gazdaságnak?

Kisebb lehet a GDP a vártnál - mivel kell szembenéznie a magyar gazdaságnak?

A gyorsuló infláció és a vártnál lassúbb globális dinamika egyre súlyosabb problémát okoz.
Minden a régi? A járvány előtti szinte ugrott egy gazdasági mutató

Minden a régi? A járvány előtti szinte ugrott egy gazdasági mutató

Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét.
hirdetés
Szakadás: az üzleti bizalom nagyot zuhant, a fogyasztói bizalom a csúcson

Szakadás: az üzleti bizalom nagyot zuhant, a fogyasztói bizalom a csúcson

Szeptemberben a GKI konjunktúraindexe két és fél éve nem látott szintre esett, ezen belül az üzleti várakozások három éves mélypontjukra zuhantak, a fogyasztói várakozások viszont még kissé javultak is, 17 éve nem látott szintre.
Kedvezőnek látják a jövőt a vállalkozások

Kedvezőnek látják a jövőt a vállalkozások

A vállalkozások továbbra is nagyon kedvezőnek ítélik meg az üzleti klímát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint. A konjunktúramutató az adatfelvétel kezdete, 1998 óta most a legmagasabb.
Közbeszerzés, korrupció: nem túl derűlátók a német vállalatok

Közbeszerzés, korrupció: nem túl derűlátók a német vállalatok

A Magyarországon működő német cégek jónak értékelik a jelenlegi üzleti helyzetet, de az idei évre nézve a tavalyinál jóval szerényebb bővülésre számítanak mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját üzletre nézve – a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara friss konjunktúra-felmérése szerint.
Csak rövid távon biztosított a magyar gazdaság növekedése

Csak rövid távon biztosított a magyar gazdaság növekedése

1-2 éves távlatban biztosított a magyar gazdaság növekedése, középtávon azonban már súlyos strukturális problémákkal kell szembe néznünk, amiket súlyosbít a magyar kormány politikai elszigetelődése is – derült ki a GKI kedden bemutatott, 2019-re vonatkozó előrejelzéséből.
Ez egy jó év volt, de mi jön jövőre?

Ez egy jó év volt, de mi jön jövőre?

Nem változtatott a főbb előrejelzési mutatóin a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet, idénre továbbra is 3,9 százalékos, jövőre 4 százalékos GDP-növekedést, 2017-re 2,3 százalékos, 2018-ra 2,5 százalékos inflációt vár - közölte Palócz Éva, az intézet vezérigazgatója.
hirdetés

A német cégek köszönik, jól vannak Magyarországon

Tovább javult a magyarországi német vállalatok üzleti optimizmusa, a hazánkban működő német érdekeltségű vállalatok jelenleg kitűnőnek értékelik gazdasági helyzetüket - Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legfrissebb villámfelmérése szerint.

Csúcson az üzleti bizalom

Májusi, viszonylag szerény emelkedése is hároméves csúcsára vitte a GKI konjunktúraindexét. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az emelkedés elsősorban a szolgáltató cégeknek köszönhető: májusi kirobbanó optimizmusuk tizennyolc éve nem látott szintre repítette bizalmi indexüket. Eközben az ipari várakozások kissé, a kereskedelmiek jelentősen romlottak, míg az építőipariak alig, a fogyasztóiak pedig csak hibahatáron belül javultak.

Ilyen jó évünk egy darabig már nem lesz?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a 3,9 százalékos magyar GDP-növekedést hozó idei II. negyedév nemcsak az elmúlt nyolc év legjobb eredménye, de megismétlődése sem várható a következő években.

Export: van még hova fejlődni

Van még potenciál a hazai vállalatok exporttevékenységében, hiszen közel kétharmaduk alig vagy egyáltalán nem értékesít külföldre. Az exportálásban az ipari cégek a legaktívabbak, míg a többi szektorra ez csak kismértékben jellemző.

Kedvezőtlenebb üzleti klímában is nőtt a kkv-k optimizmusa

A kis- és közepes vállalkozások várakozásai a beruházási aktivitások kivételével kismértékben javultak az elmúlt negyedévben. Az MKIK GVI áprilisi felmérésének eredményei alapján a kkv-k konjunktúraindexe az előző három hónaphoz képest némileg emelkedett.

Fellendülésre számíthatunk

A teljes közép-kelet-európai régióban fellendülésre számítanak a vállalatok az idei évben. A német külkereskedelmi kamarák felmérése szerint a régió minden országában javult az üzleti hangulat, a német cégeket még mindig az olcsó, képzett munkaerő vonzza.

Csábítóbbak vagyunk a német cégeknek

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legfrissebb, főleg külföldi befektetők körében végzett konjunktúrafelmérése szerint az előző évhez képest kedvezőbb a vállalatok véleménye mind a gazdasági helyzet, mind az üzleti környezet alakulásáról.

Fűti az ipart a konjunktúra, nagyobbat szökkenhet a pannon puma

Az autógyárak termelésének felfutása és az európai konjunktúra javulása is fűtötte februárban az ipar termelését elemzők értékelése szerint, akik úgy vélték, a járműipar továbbra is nagyban segíti a termelés bővülését.

Megvolt a fordulópont, de maradt a bizonytalanság

A vállalatok véleménye szerint egyértelműen fordulópont után vagyunk, javulnak a várakozások, ugyanakkor továbbra is magas a bizonytalanság a gazdaságban. A következő hónapokban az előrejelzések nem mutatnak látványos változást a gazdasági várakozások, vagy a foglalkoztatottság területén.

Egy háttérben futó sikertörténet

Fokozottabb figyelmet érdemelnének a szolgáltató központok Magyarországon, hiszen új munkahelyek ezreit létrehozva, magas hozzáadott értékkel bíró projekteket vonzottak be az országba. De ami még fontosabb, a jelenlegi szolgáltató központok további bővülést terveznek véghezvinni a közeljövőben.

Rosszak a kilátások a feldolgozóiparban

Válságot mutat a Kopin-Tárki konjunktúraindexe a feldolgozóiparban. A belföldi rendelésállomány történelmi mélyponton zárta a második negyedévet, a legrosszabb azonban a vállalatok jelenlegi helyzetét mérő mutató, amely 2012 júliusában mindössze 26 ponton állt a nullától százig terjedő skálán.

Kicsit kikapaszkodtunk, de még mélyen vagyunk a gödörben

Idei mélypontjához képest alig emelkedett júliusban a GKI-Erste konjunktúraindex. A májusi zuhanás után júniusban és júliusban is minimálisan emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, de ezzel a felét sem nyerte vissza akkori esésének. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint júliusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak kissé, de továbbra is nagyon pesszimista hangulatot tükröznek.

Az önsajnálatnak vége, de a jövő még borús

Folyamatosan javulnak a magyar kis- és középvállalati szektor várakozásai, csökken a cégvezetők pesszimizmusa az elmúlt háromnegyedévben mért adatokhoz képest - derül ki az OTP KKV Konjunktúra Index 2012. második negyedévi eredményéből, amelyet a Policy Agenda készített. A KKV-k nagy része ugyanakkor még így sem vár a következő 6 hónapban jelentős változást, továbbra is elsősorban a kivárás jellemzi a cégeket.

Lassítottunk a lejtőn

A májusi zuhanás után júniusban minimálisan emelkedett, lényegében stagnált a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé tovább romlottak, a fogyasztóiak viszont érezhetően - bár az előző havi esésnél sokkal kevésbé - javultak.

Ekkorát már rég zuhantunk

2008 ősze, a világgazdasági válság magyarországi megjelenése óta nem zuhant egyetlen hónap alatt akkorát a GKI-Erste konjunktúra-index értéke, mint most májusban. Ezzel az index háromhavi javulás, illetve stagnálás után nagyjából az év eleji, nagyon alacsony szintre esett. Ilyen negatív vélemények ez előtt utoljára 2009 végén jellemezték a magyar gazdaságot. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint májusban az üzleti szektor és a fogyasztók várakozásait egyaránt a mély pesszimizmus jellemezte.

Bizakodóbbá váltak a vállalatok

Javultak a cégek üzleti várakozásai, s némileg bizakodóbbá váltak a vállalatok a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) konjunktúra felmérése szerint. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjunktúra mutatója az októberi 1,3 pontról 7,4 pontos növekedést követően 8,7 pontra emelkedett.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo