hirdetés

Kedvezőtlenebb üzleti klímában is nőtt a kkv-k optimizmusa

A kis- és közepes vállalkozások várakozásai a beruházási aktivitások kivételével kismértékben javultak az elmúlt negyedévben. Az MKIK GVI áprilisi felmérésének eredményei alapján a kkv-k konjunktúraindexe az előző három hónaphoz képest némileg emelkedett.
hirdetés

A 2014. januári adatokhoz viszonyítva a Bizonytalansági Index szintén magasabb lett, vagyis a jelenlegi és várható üzleti helyzetük megítélését illetően a vélemények különbözősége némileg nőtt a kkv-k körében. Ám ez az adat még mindig viszonylag alacsony szintű az adatfelvétel korábbi eredményeihez képest. Az eredményeket és a várható létszámváltozást figyelembe véve a foglalkoztatottság összességében növekedő, míg a beruházási aktivitás csökkenő tendenciát mutat.

A KKV Körkép Konjunktúraindexének értéke csekély mértékben emelkedett az előző negyedévhez képest. A növekedés kizárólag az optimista várakozásoknak tulajdonítható, mivel a mutató aktuális helyzetére vonatkozó indikátorok az előző negyedévhez képest kedvezőtlenebb helyzetet jeleznek: a rendelésállomány és a jövedelmezőség szintje csökkent, az üzleti helyzet és a termelési szint pedig stagnált. (A cégvezetők adócsökkenésben bíznak.)

A cégek létszámát tekintve a konjunktúraindex a legkisebb (20–49 fős) cégek körében kismértékben csökkent, a közepes (55–99 fős) cégek esetében stagnált, míg a legnagyobb (100–249 fős) cégek esetében csekély mértékben nőtt. A belföldi piacra termelő vállalkozások esetében az index értékének enyhe csökkenése, a külpiacokra is termelők esetében kismértékű növekedése figyelhető meg. A cégek tulajdonszerkezete alapján elmondható, hogy az index értéke a tisztán és részben külföldi tulajdonban lévő vállalatok esetében magasabb, míg a tisztán hazai tulajdonban lévő vállalatok esetében csekély mértékben alacsonyabb lett, mint az előző felvételnél.

KKV Konjunktúra Index alakulása - Forrás: GVI 2014

A Bizonytalansági Index értéke szintén emelkedett 2014 januárjához képest, vagyis a vélemények különbözősége némileg nőtt a kkv-k körében a jelenlegi és várható üzleti helyzetük megítélését illetően, azonban ez az adat az adatfelvétel korábbi eredményeihez képest még mindig viszonylag alacsony szinten van.

Csúcson a várakozások
Másfél éves, látványos emelkedés után áprilisban érte el tizenöt éves csúcspontját a GKI–Erste konjunktúraindex értéke. A felmérés szerint az üzleti várakozások a májusi romlás után júniusban minimálisan javultak, a fogyasztói bizalmi index csökkenése viszont ebben a hónapban is folytatódott.
A jelenlegi üzleti helyzet mutatója egyes gazdasági ágakban, mint a feldolgozóipar és az építőipar területén tevékenykedő vállalkozásoknál, jelentősen visszaesett, míg a kereskedelmi cégeknél enyhe, a gazdasági szolgáltató cégeknél pedig jelentős javulás tapasztalható. A mutató legmagasabb értékeit a tisztán külföldi tulajdonban lévő, a közepes létszámú, a feldolgozóipari és a döntően exportáló cégek között figyelhetjük meg.

A várható üzleti helyzet mutatója az előző negyedéves tendenciának megfelelően nőtt: a cégek 32 százaléka számít jó üzleti helyzetre, és csupán 6 százalékuk vár rosszra. Az index értéke a legnagyobb, illetve a tisztán külföldi tulajdonban lévő cégek esetében a legmagasabb. Ágazatok szerint pedig elmondható, hogy a kereskedelmi, a feldolgozóipari és a gazdasági szolgáltató cégek mutatója növekedett, míg az építőiparban az indikátor értéke csökkent.

A kis- és közepes vállalkozások létszámra vonatkozó terveiben pozitív tendencia tapasztalható: a következő fél év során a cégek 13 százaléka tervez munkaerő-felvételt. Gazdasági ágak szerint minden kategóriában növekedés figyelhető meg, de a mutató értéke a feldolgozóiparban a legmagasabb. A várható létszámváltozást és a felvétel során kapott eredményeket figyelembe véve, ha a kis- és közepes vállalkozások vezetői a terveiknek megfelelően cselekszenek, akkor az összlétszám körülbelül 17 ezer fővel fog nőni a következő félévben, amely jelentős emelkedést jelent, hiszen ők januárban még mintegy 7100 fős csökkenésre számítottak.

A várható beruházások mutatója azonban igen jelentősen csökkent: a megkérdezett cégek 48 százaléka nem tervez beruházni, míg januárban ez az arány 30 százalék volt. A beruházási aktivitás visszafogása a cégek exporttevékenységét, létszámát, tulajdonosi szerkezetét és működési szektorát illetően valamennyi vállalati kategóriában megfigyelhető. Ez alól csak a döntően exportáló, illetve a tisztán külföldi cégek jelentenek kivételt: körükben enyhe növekedés következett be.

Szeretik a vállalkozók az EU-t, és nem csak a pénzért
Ismét nőtt az előző negyedévhez képest a KKV Konjunktúra Index értéke. Ezzel már több mint egy éve emelkedő pályát mutat. A cégvezetők több mint fele már abban bízik, hogy erősödni fog saját vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ezzel együtt a várakozásoknál jóval pozitívabban vélekednek az európai uniós tagságunkról, még ha a többségük nem is reménykedik abban, hogy részesülhet EU-s forrásokból.
hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo