Megvolt a fordulópont, de maradt a bizonytalanság

A vállalatok véleménye szerint egyértelműen fordulópont után vagyunk, javulnak a várakozások, ugyanakkor továbbra is magas a bizonytalanság a gazdaságban. A következő hónapokban az előrejelzések nem mutatnak látványos változást a gazdasági várakozások, vagy a foglalkoztatottság területén.

Még mindig nagy a bizonytalanság a vállalkozásoknál - Kép: Pixabay

Az októberben 3514 vállalat válaszából összeállított konjunktúramutató az áprilisi 14 pontról, csaknem 10 pontos emelkedést követően, 23 pontra emelkedett. A javuló várakozások valamennyi területen jelen vannak, a legerőteljesebben az exportban és az iparban, pozitív a mutató a szolgáltatásban és a kereskedelemben, sőt az építőiparban is, ami azt jelzi, hogy az ágazat elérte a gödör alját  - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjunktúrajelentését ismertető sajtótájékoztatón.

A munkaerőpiacon stagnálással számolnak a vállalkozások, a beruházások terén pedig enyhe élénküléssel. Az MKIK-GVI felmérése szerint a leginkább pozitív kilátásokkal a döntően külföldi tulajdonban lévő vállalkozások rendelkeznek (51 pont), a többségében hazai kézben lévő cégek konjunkturális helyzete hasonló (48 pont), a kizárólag magyar tulajdonú vállalatok azonban jóval kevésbé bizakodóak (11 pont).

(Az iparban rég várt fordulat következett be!)

A válaszadó cégek átlagos kapacitáskihasználtsága 76 százalék volt, 2 százalékponttal magasabb, mint idén áprilisban. A kapacitáskihasználás továbbra is az iparban, a nagyvállalatoknál, a döntően külföldi tulajdonban lévő és a döntően exportáló cégeknél a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig a gazdasági szolgáltatóknál, a mikrocégeknél, a kizárólag belföldre termelőknél és a tisztán magyar tulajdonban lévő cégeknél.

Hosszú még az út a válság végéig
A bizonytalan világgazdasági kilátásokkal összefüggésben az MFB elemzői óvatos prognózist fogalmaztak meg friss makrogazdasági kitekintőjükben: rekord alacsony infláció mellett a GDP fél százalékkal bővülhet az idén. Az elmúlt fél évben nem sokat javultak a világgazdasági kilátások, ami arra utal, hogy a válságból való kilábalás még hosszan elhúzódik. A nemzetközi kereskedelem 2012 közepe óta évi 3% körüli, jóval a hosszú távú átlag alatti ütemben bővül, s a konjunktúraindexek alapján az MFB elemzői rövid távon nem is számítanak arra, hogy nagyobb sebességre váltana.
A vállalatok 7 ponttal kedvezőbben jellemezték helyzetüket a tavaszi eredményekhez képest, az egyenlegmutató 12 pontra emelkedett. A legkedvezőbb helyzetről az ipari cégek számoltak be (28 pont), míg a legkedvezőtlenebbről az építőipari vállalatok (mínusz 6 pont). Az üzleti várakozások mutatója csak az ipari vállalatok körében ért el pozitív értéket, a többi ágazatban pesszimista vagy változatlanságra utaló várakozások jellemzőek. Az elemzés kiemeli ugyanakkor az építőipari cégek várakozásainak javulását.

A gazdaság apró léptekkel halad.

A beruházási szándékokat mérő mutató értéke az áprilisi 6 pontos szintről 12 pontra nőtt, vagyis a következő hat hónapban a beruházási aktivitás növekedésére lehet számítani. Áprilisi várakozásaikhoz képest az építőipari és a kereskedelmi cégek pesszimistábbá váltak, az ipari és az egyéb gazdasági szolgáltatásokat nyújtó vállalatok pedig bizakodóbbá. A külpiacra értékesítő vállalati szegmensekben nőtt a beruházási kedv, míg a kizárólag hazai piacra termelő vállalkozások esetében csökkent. A beruházási aktivitás érezhető javulása tehát az exportáló cégek körében várható.

A vállalkozások a következő fél évben a munkaerő-kereslet stagnálására számítanak, tehát a következő hat hónapban nem várható munkaerő-piaci bővülés a versenyszektorban. Az ipari cégek munkaerő-kereslete enyhén növekszik, míg az építőipar és a kereskedelem terén működő vállalkozások várhatóan inkább elbocsátásokhoz folyamodnak, mint új munkaerő felvételéhez. A csak kisebb részben külföldi tulajdonban álló vállalatok körében lehet leginkább számítani a munkaerő-kereslet kismértékű növekedésére, míg a kizárólag belföldi illetőségű cégek gyenge szűkülést jeleztek előre. A legfeljebb 9 fős, illetve a 10-49 fős cégeknél lehet elbocsátásokra számítani, míg a többi kategóriában a munkaerő-kereslet minimális növekedése várható a felmérés szerint.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo