Ingatlan.com cikkek

hirdetés

Újra a vevők diktálnak a magyar lakáspiacon

Újra a vevők diktálnak a magyar lakáspiacon

Duplán jól járhatnak 2023-ban a nem kivárásra játszó lakásvásárlók.
Kevés a lakásvásárló, most lehet alkuldni

Kevés a lakásvásárló, most lehet alkuldni

A kereslet csökkenése miatt az előző évekhez képest nagyobb mértékben alkudhatnak a vevők az ingatlanpiacon.
Győzött a mocsai kastély az ingatlanpiac 2022-es TOP listáján

Győzött a mocsai kastély az ingatlanpiac 2022-es TOP listáján

Ezek voltak 2022 rekordjai a magyarországi lakáspiacon.
Áremelkedés, kevesebb vevő - mit hoz ezután 2023 a magyar ingatlanpiacon?

Áremelkedés, kevesebb vevő - mit hoz ezután 2023 a magyar ingatlanpiacon?

Jól indult az év a lakáspiacon, ám a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet miatt változott a helyzet.
Középkategóriás autó áráért kínálják a garázsokat Budapesten

Középkategóriás autó áráért kínálják a garázsokat Budapesten

A megyeszékhelyeken sem sokkal olcsóbb a fedett gépkocsitároló. Egy év alatt 21 százalékkal emelkedtek az árak.
hirdetés
Már milliós négyzetméterára van a budapesti garzonoknak

Már milliós négyzetméterára van a budapesti garzonoknak

A használt lakások fővárosi piacán a kisebb alapterületű eladásra kínált ingatlanoknál az átlagosnál jelentősebb drágulás látható.
Lecsengett a gázfűtésű ingatlanok iránti kereslet

Lecsengett a gázfűtésű ingatlanok iránti kereslet

A vevők már sokkal kevésbé vásárolnának gázfűtésű ingatlant.
Életmentő gyógyszert kaphat a lakáspiac

Életmentő gyógyszert kaphat a lakáspiac

Várhatóan 2028 végéig érvényben marad a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa, legalábbis a Pénzügyminisztérium támogatja az erről szóló szakszövetségi tervet. A határidő meghosszabbítása lökést adhat a kínálatnak és a lakásépítési kedvnek.
Kiderült, melyek a legkeresettebb vízparti települések

Kiderült, melyek a legkeresettebb vízparti települések

A nyaralók piacán az összesített kereslet alapján továbbra is a balatoni és a velencei sztárok számítanak a legnépszerűbbnek. Az ezer eladó nyaralóra vetített kereslet alapján azonban olcsóbb települések is felkerültek a vevőjelöltek térképére.
A rezsiemelés növeli az új lakások iránti keresletet

A rezsiemelés növeli az új lakások iránti keresletet

Vegyes kép rajzolódott ki új lakások piacán az idén, részben a gazdasági bizonytalanságok, az év közepén életbe lépő új energetikai előírások, szabályok miatt - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a hivatalos lakásépítési adatok mellett bemutatja a kínálat és a kereslet alakulását, valamint a fővárost és a megyeszékhelyeken jellemző átlagos négyzetméterárakat.
hirdetés

Feszültség a társasházakban az emelkedő rezsiköltségek miatt

A lakóingatlanok szinte minden szegmensét eléri az új rezsiszabályozás. A fogyasztásukat egy központi mérőórával mérő társasházaknak nyilatkozniuk kell erről augusztus közepéig, hogy jogosultak legyenek az alacsonyabb rezsidíjakra.

Szaladni kell, ha valaki olcsó albérletet akar

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével jövő héten elindul az albérletpiaci főszezon, ám már több megyében is kiugró kereslet alakult ki.

Az olcsó forint miatt tarolhatnak a külföldi ingatlanbefektetők, egyre nő is a számuk

Az árfolyamváltozások miatt az euróban fizető külföldi vevők számára néhány hónap alatt 10 százalékkal csökkent a magyarországi ingatlanok ára. Emiatt a külföldi érdeklődők száma egy hónap alatt 30 százalékkal nőtt.

Felgyorsult a drágulás az albérletek országos piacán

Felgyorsult a drágulás az albérletek országos piacán: havi szinten 2,6 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak májusban, szemben az áprilisi 2 százalékkal A fővárosban 2,5 százalékos volt a növekedés. Országosan 20,8 százalékkal, a fővárosban pedig 21,4 százalékkal drágultak az albérletek tavaly májushoz képest. A júniusi kínálat alapján Budapesten 190 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Az V. kerületben pedig elérte a havi 5 ezer forintos szintet az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, amire korábban soha sehol nem volt példa. A megyeszékhelyeken 92,5-150 ezer forintért kínálták az albérleteket júniusban. A legdrágább városok közé sorolható többek között Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár.

Az átlagos albérletár a budapesti VI. kerültben már havi negyedmillió

Budapesten átlagosan 7,5 százalékkal nőttek az albérletárak egy év alatt, de a nagyobb vidéki városokban még ezt is meghaladta az emelkedés üteme. Az Otthon Centrum legfrissebb mérései szerint a budapesti VI. kerületben már negyedmillióhoz közelít az albérletár átlag értéke. Továbbra is a nagyobb panelek a legolcsóbb bérlemények.

Vége a lakáseladás eldorádójának Magyarországon

Egyre kevesebb a fizetőképes vásárló. Ezer lakáshirdetésre vetítve 6 százalékkal mérséklődött az érdeklődések száma 2020 januárjához képest. Ennél is jobban csökkent az 1 millió látogatóra jutó érdeklődések száma, ami közel 30 százalékkal esett vissza.

Csökkent a lakásvásárlást tervezők száma

Csökkent az utóbbi egy évben a lakásvásárlást tervezők száma: a magyarok 12 százaléka venne egy éven belül lakóingatlant, szemben a tavalyi 16 százalékos aránnyal.

Maradnak a lakáscélú támogatások és kedvezmények

Bár az eredeti terv szerint az év közepéig lehetett igényelni a falusi csokot, a határidő legalább az év végéig kitolódik. Ez pedig további lökést adhat az érintett kistelepülések lakáspiacának.

Árcsökkenés jöhet a magyar lakáspiacon, több eladó, kevesebb vevő

Május volt az első idei hónap, amikor az előző évhez képest több eladó ingatlanhirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők. A községek és a kisebb városoké volt a főszerep a friss kínálat bővülésében.

Felrobbannak a lakásárak

Az év elején felélénkült kereslet találkozott a szűk kínálattal a megyeszékhelyek és Budapest lakáspiacán, emiatt ismét lendületet kapott az áremelkedés.

Nagyot huppant az új lakások piaca az első negyedévben

Kevesebb lakás épült az idei első negyedévben, de az első félév vége is pörgős lehet az év közepén életbe lépő energiafogyasztási szigorítás miatt, majd tovább lassulhat a tempó - áll az ingatlan.com elemzésében, amely a friss hivatalos adatok értékelése mellett több mint 15 ezer hirdetés alapján mutatja be az újonnan épült lakások piacának helyzetét.

Fordulat a lakáspiacon

Visszaveti a lakáseladási kedvet a lakáshitelkamatok emelkedése. A lakosság több mint 90 százaléka saját lakásában él. Ha kevesebben költöznek tovább, csökken a vevők száma, akkor ezzel párhuzamosan az eladó ingatlanok száma is kevesebb.

A telkek ára kezdett szárnyalásba

A ház-, nyaralóépítésre és hétvégi pihenésre alkalmas telkek ára jelentősen emelkedett országszerte. Országos átlagban - egy év alatt - több mint 57 százalékos drágulás történt.

Megelőztük Európát, lakásár emelkedésben

A KSH és Eurostat adatai szerint 2015-höz árszinthez képest képest Magyarországon 2,1-szeres árat kellett fizetni a lakásokért tavaly év végén, ami az uniós országok között a legmagasabb érték.

A tihanyi nyaralók árai olyanok, mint a riviérán

Visszafogottabbá vált a kereslet a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanok, nyaralók iránt. A keresletcsökkenés nem látszik a kínálati árakon. A siófoki ingatlanok például 49 százalékkal drágultak egy év alatt.

Az ukrajnai háború miatt befagyott a magyar lakáspiac

Az eladó lakóingatlanok iránt érdeklődések száma éves szinten majdnem 30 százalékkal esett vissza.

A falusi csoknak köszönhetően 3 év alatt 50 százalékkal nőttek az érintett településeken az ingatlanárak

A falusi csokos települések Pest és Veszprém megyében a legdrágábbak: ezekben 306-324 ezer forint volt az átlagos kínálati négyzetméterár 2022 márciusában. A legolcsóbak pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatóak, utóbbiakban 67-104 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző.

Közel duplájára nőtt a csok szerepe a használt ingatlanok piacán

A lakáspiacnak támaszt adtak a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások. A vissza nem térítendő és visszafizetendő támogatások összege hat és fél év alatt 1533 milliárd forintot tett ki.

Tavaly megduplázódott az új lakások kínálata és az idei piac is jónak ígérkezik, ami mérsékelheti drágulást

A lakásépítési kedv kiugró volt a múlt évben. Az új lakások kínálata az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben 91 százalékkal nőt az egy évvel korábbihoz képest, de a pandémia előtti évekhez képest is látványos a növekedés.

Rohamosan drágulnak a garázsok, Veszprém a csúcstartó

Budapesten 5,3 millió forint a garázsok átlagára, ami több mint duplája az öt évvel korábbi értéknek. A komolyabb garázskínálattal rendelkező megyeszékhelyek közül Debrecenben 66 százalékkal nőttek a garázsárak öt év alatt, Győrben és Szegeden viszont megtriplázódtak.

Történelmi rekord: átlépte az 1 milliót a fővárosi új lakások átlagos négyzetméterára

A kiugró lakásépítési kedv, fokozódó kínálat és erős kereslet jellemzi az új lakóingatlanok piacát. A budapesti átlagos négyzetméterárak pedig januárban áttörték az 1 millió forintos lélektani határt, amire korábban nem volt példa. - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, saját és hivatalos adatokon alapuló elemzéséből.

Történelmi csúcson az albérlet árak Budapest belvárosában, a megyeszékhelyek közül Székesfehérvár vezet

Tavaly januárban mélyponton voltak az átlagos bérleti díjak, majd kisebb-nagyobb ütemben hónapról hónapra nőttek. Decemberben az országos árak novemberhez képest 0,6 százalékkal nőttek, Budapesten 0,4 százalékos volt az emelkedés. Éves összevetésben két számjegyű volt a drágulás az év utolsó hónapjában, az országos átlagos bérleti díjak 13,1 százalékkal nőttek, a fővárosban pedig 12,7 százalékkal.

A megyeszékhelyeken 19 százalékkal nőttek az új ingatlanok árai

Bővelkedett fordulatokban az ingatlanpiac 2021-ben. A vásárlók elsősorban az új ingatlanokat keresték.

Izgalmas évkezdés: ezt hozhatja a 2021 az ingatlanpiacon

Pörgös évkezdés várható a ház- és lakásépítési piacon a most megjelent új szabályoknak köszönhetően.

Lakást vásárolnál? Ezek a legdrágább és legolcsóbb utcák

Továbbra is masszív fölényben voltak 2019-ben a fővárosi V. kerület lakásai az eladási négyzetméterárak alapján felállított tavalyi országos ranglistán - derül ki az ingatlan.com hivatalos KSH Ingatlanadattárán alapuló összeállításából.

Most pöröghetnek fel a lakásfelújítások?

Újabb elemmel bővül januártól az állami lakásprogram, amely egy eddig elhanyagolt szegmenst érint: lakásfelújítási kiadások felét, maximum 3 millió forintot kaphatnak az államtól a legalább egy gyermeket nevelő háztartások.

Meglepőt lépett a jegybank: de hogy hat mindez a lakásárakra és a hitelekre?

Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank keddi döntésének. A magyar jegybankárok négy év után először változtattak az alapkamat szintjén, 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentették - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös összefoglalójából, amely az MNB döntésének lehetséges hatásait vizsgálta.

A magyarok kedvencei - hol pörög a legjobban az ingatlanpiac?

A budapesti agglomerációt magában foglaló Pest megye volt a legvonzóbb célpont tavaly azok körében, akik ideiglenesen vagy állandó jelleggel másik településre költöztek - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH előzetes adatain alapuló elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy a megyeszékhelyeken lévő eladó házak és lakások ára hogyan változott a járvány előtti szinthez képest.

Megérkezett a lakáspiaci fordulat - kik örülhetnek igazán?

Fontos változásokat hoz az idei év a lakáspiacon, eddig az erős kereslet miatt lényegében az eladók diktáltak, ez pedig jelentős drágulást eredményezett. 2019 második felében a nagyvárosokban megcsappant a kereslet, lelassult a drágulás üteme és kínálati boom kezdődött - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Hiánycikk lett a felújított lakás

Országos átlagban több mint 20 százalékkal drágábbak a felújított lakások a piacon, de egyre kevesebb ilyen ingatlant hirdetnek – írja az Ingatlan.com.

44 százalékkal nőtt, idén is emelkedhet a lakásépítési kedv

Tavaly 44 százalékkal nőtt a megépült új lakások száma, de a munkaerőhiány miatt kevesebb új lakás készül el, mint amennyire igény lenne.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo