Devizahitel végtörlesztés cikkek


Elsősorban az államban bíznak a devizahitelesek

Elsősorban az államban bíznak a devizahitelesek 

Alapvetően tájékozatlanok a devizahitelesek a fizetési nehézség esetén a helyzetük rendezését lehetővé tévő különféle megoldásokkal kapcsolatban – derül ki a Lakásfókusz ingatlanpiaci blog 500 devizahitelest érintő reprezentatív felmérésből. Az adósok gyakorlatilag csak két megoldást ismernek: az árfolyamgátat és a fizetési átütemezést a bankkal történő megállapodás alapján. A felmérés rámutat: a devizahiteleseket rövid távú szemlélet jellemzi, az olyan, hosszú távon is megnyugtató megoldások, mint a kisebb ingatlanba költözés, vagy az albérlet, nem részei a köztudatnak.
Nyolcezer bedőlt hiteles lakását veszi meg idén az állam

Nyolcezer bedőlt hiteles lakását veszi meg idén az állam 

A Magyar Bankszövetséggel történt tavaly decemberi megállapodás alapján a korábban eldöntött 5 ezer helyett 25 ezer ingatlant vásárol meg a NET 2014 végéig, ebből 8 ezret 2012-ben.
Csökkent az államadósság - Szabadul hiteleitől a lakosság

Csökkent az államadósság - Szabadul hiteleitől a lakosság 

A pénzügyi számlák előzetes adatai alapján az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2012 első negyedévével záruló egy évben a GDP -4,4 százaléka, az esztendő első negyedévében -1,9 százaléka volt. A GDP arányos államadósság az időszak végén 78,9 százalékon állt.
Lemaradt a végtörlesztésről? Van megoldás!

Lemaradt a végtörlesztésről? Van megoldás! 

Aki valamilyen okból lemaradt a végtörlesztésről a "hajrában", annak sem kell aggódnia, az árfolyamgát várhatóan áprilistól belépő új rendszere megoldást jelenthet a még mindig jelentős devizahitellel rendelkező adósoknak - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese.
Végtörlesztés: a határidő már szinte senkit sem érdekelt

Végtörlesztés: a határidő már szinte senkit sem érdekelt 

Nem volt nagy roham az MTI által megkérdezett kereskedelmi bankoknál a végtörlesztésre még lehetséges utolsó napon, hétfőn az ügyfelek többsége inkább fedezetigazolást nyújtott be, a végtörlesztők már korábban kifizették hitelüket.
Devizahitel: pár napjuk maradt a végtörlesztőknek

Devizahitel: pár napjuk maradt a végtörlesztőknek 

Lejár egy újabb végtörlesztési határidő hétfőn, azoknak ugyanis, akik jelezték végtörlesztési igényüket, január 30-ig be kell fizetniük a szükséges összeget, illetve igazolniuk kell, hogy rendelkezésükre áll az ehhez szükséges fedezet.
Végtörlesztés: helyreállóban a bizalom

Végtörlesztés: helyreállóban a bizalom 

A lakossági jelzálogalapú devizahitelesek helyzetének rendezéséről decemberben kötött megállapodás nyomán helyreállni látszik a bizalom; a bankszektor minden szereplője fogadni tudta a végtörlesztésre vonatkozó igényeket, a kormány pedig elvégezte a jogalkotásban ráháruló feladatokat; január végéig a bankszövetség elkészíti a kkv- és a lakossági jelzáloghitelezés élénkítését célzó javaslatát is - mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke.
Holnapig lehet végörleszteni

Holnapig lehet végörleszteni 

Péntekig él a végtörlesztés lehetősége. A bankszövetség információi szerint a banki ügyfelek az év utolsó napjaiban is élénken érdeklődnek a lehetőség iránt, a bankok viszont nem sietik el a dolgot.
Devizahitel-megállapodás: segítség, de nem az igazi

Devizahitel-megállapodás: segítség, de nem az igazi 

A végtörlesztésből kimaradók, sőt, a törlesztési nehézségekkel küszködők számára is könnyebbséget jelenthet a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás, amelyet csütörtök délben írtak alá Budapesten. A megállapodás adósok és a bankok mellett az állam is részt vállal a terhekből.
Akik végtörleszteni tudnak

Akik végtörleszteni tudnak 

Az idei évben a gazdasági környezet változása mellett a hazai gazdaságpolitikai intézkedések is jelentős hatással voltak a háztartások megtakarításaira. A piaci tényezők mellett az idén életbe lépett szja-változás, a magán-nyugdíjpénztári hozamok kifizetése, valamint a végtörlesztés befolyásolta leginkább a lakossági megtakarításokat. Miközben a vagyonosok a megtakarításukból, a hitelképesek forinthitelből törlesztenek. Aki egyik körbe sem tartozik, továbbra is nyögi a terheket.

Ki fizeti meg a végtörlesztést? 

A devizahiteleket a piaci árfolyam alatt húsz százalékkal lehet végtörleszteni ez év végéig. A tényleges és a kreált árfolyam közti különbség azonban nem tűnik el, azt valakinek előbb-utóbb ki kell fizetnie. Ma látszólag a bankok lenyelik a költséget, ám valójában sokan mások is viselik a terhet. A végtörlesztés tehát nemcsak pénzügyi, hanem súlyos politikai, társadalmi és erkölcsi kérdés is. Az igazán bajban lévőknek nem nyújt megoldást.

Újabb segítség a devizahiteleseknek 

A munkaadók 7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak dolgozóiknak a rögzített árfolyamú végtörlesztésre - közölte a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, utalva az Országgyűlés erről szóló hétfői döntésére.

Bíróság elé citálhatják Magyarországot 

Tíz hetet kapott hazánk, hogy reagáljon a külföldi bankoknak a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos aggályaira - közölte az osztrák APA hírügynökségnek Michel Barnier belső piacért felelős biztos szóvivője. Ha kártérítésre kerül sor, akkor a kormány különadók formájában hajtaná be a 100-150 milliárdos plusz kiadást.

600 milliárd forintnyi új hitel jön? 

Két héten belül kész javaslatokat tesznek a lakossági devizahitelesekkel kapcsolatban a kormány elé a bankok és megállapodtak abban is, hogy minden hónapban leülnek tárgyalni a bankrendszert és a gazdaságot érintő kérdésekről - derült ki a csütörtöki egyeztetés után.

Devizahitelezés: ki a felelős? 

Október 25-én a 2002-2010 közötti pénzügyminisztereket várja a parlamentbe a lakossági deviza-eladósodás okait vizsgáló albizottság. A felelősök keresése helyett inkább az egyensúlyt kellene megteremteni a hitellel kapcsolatos hozzáállásban és elkülöníteni, hogy például mi a jó hitel és mi a rossz hitel. A hitel ugyanis nem ördögtől való, e nélkül nincs modern piacgazdaság.

Erre figyeljen a végtörlesztésnél! 

Sokan családi, rokoni, baráti kölcsönből, illetve ajándékba kapott pénzből oldják meg devizahitelük végtörlesztését. Ám ebben az esetben sem árt körültekintően eljárni, mert adott esetben súlyos összeget kell megfizetni illeték formájában a vagyonszerzéshez kapcsolódóan, és bejelentési kötelezettséget is teljesíteni kell az adóhatóság felé. 

"Ez a pénz meg honnan került elő?" 

A hitelek visszafizetésére fordított pénz eredetét is firtathatja Nemzeti Adó- és Vámhivatal - tudta meg azenpenzem.hu az adóhatóságnál; a "kishalaknak" azonban a portál szerint nem kell félniük.

Kezelhető marad a végtörlesztés hatása 

Nem lesz számottevő hatása a magyar bankokra a végtörlesztés lehetőségének - állítja budapesti látogatása után írt elemzésében Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője.

Adósmentés: mi gond a kormány terveivel? 

Csak a kormányon múlik, hogy képes lesz-e okos, megfontolt stratégiát kidolgozni az eddigi látszat-intézkedések helyett anélkül, hogy viharokat kavarna, mint ezt a végtörlesztéssel tette - Kovács László a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára szerint.

Végtörlesztés: rosszul járhat az ország 

Az, hogy a devizahitel-végtörlesztési terv által érintett kereskedelmi bankoknak az MNB devizafinanszírozást ajánlott fel a tartalékaiból, egyelőre valószínűleg korlátozza az euró forintárfolyamának emelkedését, a középtávú országkockázat azonban növekszik, figyelmeztetnek londoni elemzők. Azok arányát, akik élnek majd a végtörlesztés lehetőségével 10 és 30 százalék közöttire becsülik, ami 2-6 milliárd euró közötti devizahitel-végtörlesztést jelentene.

Matolcsy örökölt aknamezője 

Matolcsy György válaszlevele nem változtatott az osztrák pénzügyminisztériumnak a magyar devizahitel-végtörlesztési törvénnyel kapcsolatos álláspontján, közölte csütörtökön az MTI érdeklődésére Harald Waiglein, a bécsi szaktárca szóvivője. A nemzetgazdasági miniszter Maria Fekter pénzügyminiszternek a magyar szabályozást bíráló levelére reagálva küldött választ Bécsbe. A német Handelsblatt és a szlovák Sme is foglalkozik a végtörlesztési törvénnyel és hatásaival.

150 ezer magyar örülhet a végén 

A devizahiteleseknek legfeljebb 19 százaléka lehet képes végtörleszteni, ez mintegy 150-180 ezer adóst jelent. A bankok vesztesége akár a 220 milliárd forintot is elérheti - derült ki a TNS Hoffmann által készített reprezentatív felmérésből.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo