Elszáll a KDNP

Meglepő módon Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a KDNP kiszáll az Európai Néppártból (EPP), amennyiben felveszik a TISZA pártot.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gulyás Gergely egyrészt a Fidesz tagja ilyen módon nem sok köze van a KDNP-hez. Másrészt a kormánynak sincs köze egyetlen párt belügyéhez sem, mondhatni ez nem kormányüléstéma, még akkor sem, ha koalícióban kormányoz a két politikai szervezet. Ez egy színtiszta pártbelügy, amelyről egy elnökségnek, egy választmánynak, vagy egy kongresszusnak kell határoznia. Ilyen döntés pedig nincs, ha Orbán Viktor döntött a kérdésben, amit majd utólag legitimálnak, akkor jogosan mondja az ellenzék, hogy az egész KDNP, egy kamupárt.

Mintha Semjén Zsolt pártelnököt elfelejtették volna
Mintha Semjén Zsolt pártelnököt elfelejtették volna
Fotó: Facebook

Gulyás Gergely szerint elképzelhetetlen, hogy a KDNP politikusai együtt üljenek a Néppártban a TISZA Párt képviselőivel. Manfred Weber EPP frakcióvezető úgy nyilatkozott, hogy tárt karokkal várják Magyar Péter pártjának politikusait és ez ügyben Budapestre jön. Gulyás úgy látja, két út van: vagy nem veszik fel a TISZA képviselőt, vagy kilép a KDNP a szövetségből.

A KDNP kifelé jön a Néppártból, és valaki pedig előbb-utóbb befelé fog menni. Hogy ez éppen Márki Zay Péter vagy Magyar Péter, ebben én nagy különbséget nem látok. Csak megerősíti a feltételezésünket, hogy az Európai Néppárt egyértelműen balra tolódott, míg a választási kampányban néhány hétig úgy tett, mintha jobbra nyitna – fogalmazott.

A balra tolódás egy érdekes megfogalmazás és a szélsőjobb felé tolódó Fideszhez képest még relatíve igaz lehet, ha az EPP csak állt is egy helyben. Az meg érthető, hogy Manfred Weber jobb partnernek tartja a TISZA pártot a KDNP-hez képest. Ki szereti az olyan szövetségest, aki óriásplakátokon és ahol lehet gyalázza a párt egyik vezető politikusát? Ráadásul egyetlen mandátumos politikai felhatalmazás súlyával. Inkább az a csoda, hogy angyali türelemmel eddig nem dobták ki fülénél fogva Hölvényi György urat a 179 fős frakcióból. Magyar Péter pártja pedig nem egy mandátumot hoz az EPP-nek, hanem hetet. Melyik hülye döntene ezek után a kiváló egy darabos KDNP mellett? Értjük, Orbán Viktornak nagyon fáj, hogy őt gyakorlatilag kidobták az EPP-ből (a kizárás előtt maguktól távoztak a fideszesek), de azért mégis, legalább a látszatra kellene ügyelni, hogy a KDNP egy létező párt, nem pedig egy csicskahadsereg.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo