hirdetés

Vége a röghöz kötésnek!

Minden eddiginél vonzóbb lehet a tartós befektetési számla, hiszen megszűnt a befektetők röghöz kötése, vagyis idén január elsejétől átvihetők lettek a számlák egyik pénzintézettől a másikhoz. A váltás költségei minimálisak, a nyitással pedig élesedhet a verseny a szolgáltatók között.
hirdetés

Kép:Fotolia

Bár 2010 óta létezik, valójában még mindig nem elterjedt termék a lakosság körében a tartós befektetési számla (TBSZ). Pedig a konstrukció remek megoldást jelent az adóoptimalizálásra, hiszen mind a 16 százalékos kamatadó, mind a tavaly bizonyos befektetésekre kivetett 6 százalékos eho megúszható vele, ha legalább öt évig nem nyúlunk a kezdeti befektetésünkhöz. Ráadásul nemcsak a bankbetétek és az állampapírok, hanem a magasabb hozammal kecsegtető befektetések is széles körben elérhetők általa. Mivel azonban egy szolgáltató termékpalettája rendkívül sokat változhat öt év alatt, jogos volt az igény az ügyfelek részéről, hogy a számlák hordozhatók legyenek az egyes pénzintézetek között. A törvénymódosítás nyomán 2014. január 1-jétől a lehetőség adott.(Az egyéb fontos, pénzügyeket érintő változásokról itt olvashat.)

Válasz az igényre

Ezután nem szakítjuk meg akkor sem a többéves megtakarítási periódust, ha a számlán lévő pénzt évente egy alkalommal másik szolgáltatóhoz visszük át.

TBSZ-szabályok
  • Egy személy egy adott évben ugyanannál a szolgáltatónál csak egy számlát nyithat, de lehet több számlája több pénzintézetnél.
  • Az első, a felhalmozási év alatt annyi pénzt fizethet be a számlájára, amennyit szeretne, ám ennek leteltével erre már nincs lehetőség.
  • Ha az ügyfél három év után veszi ki a pénzét, mentesül a 6 százalékos eho alól, és kedvezményes, 10 százalékos kamatadót kell fizetnie.
  • Öt év után mentesül a kamatadó-fizetési kötelezettség alól is. +1
  • Évente egyszer új szolgáltatóhoz viheti át a számláját.
– Már a hordozhatóság bevezetése előtt kaptunk ilyen jellegű megkereséseket, nagy volt az ügyfelek igénye erre a változtatásra – mondta Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója. – Technikailag roppant egyszerű a folyamat. Az ügyfél, aki mondjuk 2010-ben nyitott számlát egy szolgáltatónál, kezdeményezi egy ugyanarra az időszakra datált számla nyitását az új intézetnél, majd készpénz esetén átutalja, értékpapírok esetén pedig transzferálja az új számlára a felhalmozódott vagyonát. Ebből következőleg a váltás nem kerül többe, mint az utalás, illetve a transzferálás szolgáltató által meghatározott költsége. A szimpla utalástól az különbözteti meg az ügyletet, hogy az indító szolgáltatónak részletes igazolást kell küldenie a számla történetéről – a kezdeti befizetésekről, az esetleges pénzkivételekről – a fogadónak. Erre azért van szükség, hogy az új számlakezelő rendelkezzen információval az esetleg később felmerülő adókötelezettségről, és eleget tudjon tenni jelentési kötelezettségeinek – magyarázta Takács, aki azt is hozzátette: az adatszolgáltatás miatt a számlahordozás folyamatát egyelőre még a pénzintézeteknek is szokniuk kell, ám legkésőbb fél év alatt ez rutinná válik.

Versenyre fel!

A tartós befektetési számlák története még 2010-ben kezdődött, és hamar fel is keltette azok érdeklődését, akik a többségnél tudatosabban tervezték a pénzügyeiket. A következő két év némi visszaesést jelentett az ügyfelek számának növekedésében, 2013-ban azonban – részben a hordozhatóság bevezetésének ígérete, részben az augusztustól bevezetett 6 százalékos eho miatt – újra megugrott a TBSZ iránt érdeklődők száma. Jelenleg mintegy 200 ezer tartós befektetési számla lehet az országban, ám a pontos számuk nem ismert, mivel hivatalos adatgyűjtés nincs velük kapcsolatban. Csak a médiában megjelent, a pénzintézetek önbevallásán alapuló felmérésekre támaszkodhatunk.

A hordozhatóság azonban nemcsak az ügyfelek igényeit elégíti majd ki, hanem a piaci versenynek is jót tesz. Az ügyfelek széles körben válogathatnak a pénzügyi termékek között, ki-ki a saját ízlése szerint fektethet be, így elérhetővé válnak számukra olyan eszközök is, amelyek esetleg az eddigi számlavezetőnél nem. Mindez pedig visszahat a pénzintézet termékpalettájára, árazására, összességében pedig az ország egész pénzügyi kultúrájára.

Ha valaki türelmetlen
A 2006-ban bevezetett nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) elhelyezett megtakarítást szintén támogatja az állam: az adott évben befizetett összeg után személyi jövedelemadó-visszatérítés igényelhető. A NYESZ-en elhelyezett megtakarítás azonban gyakorlatilag a nyugdíjba menetel időpontjáig holt tőke. A TBSZ és a NYESZ között viszont van átjárás. A törvény rendelkezései ugyanis lehetővé teszik, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlán nyilvántartott követeléseket átvezessék tartós befektetési számlára, amennyiben az ügyfél megszünteti a NYESZ-t. A nyilvántartott követelések és pénzügyi eszközök átvezetése, lekötött pénzösszeggé alakítása befizetésnek minősül, azaz csak a felhalmozási időszakban van erre mód. A türelmetlenségnek azonban ára van. Ebben az esetben az utolsó két évben kapott adójóváírást 20 százalékkal megnövelve vissza kell fizetnünk.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo