hirdetés

Karbonsemleges az autómegosztás az Uber riválisánál

Már az első évben több millió dollárt költ a Lyft karbonsemlegesítő projektekre, vagyis olyan beruházásokra, amik üvegházgáz-megkötéssel ellentételezik az autóhasználattal járó káros anyag kibocsátást. Az Uber vetélytársa így próbál ügyféllojalitást kiépíteni a környezettudatos polgárok körében.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az autómegosztás eleve zöldebb megoldás, mintha egyedül ülnénk az autónkban, mert az utasunk megspórolja, hogy külön járművel furikázzon. Az Uber riválisa, a Lyft azonban rákontráz még erre azzal, hogy karbonsemlegesítő projektekbe fekteti bevétele bizonyos részét. A 2012-ben még Zimride néven alapított Lyft utazásszámlálója márciusban elérte a havi 50 millió alkalmat, ami még mindig jócskán elmaradt az Uber által összehozott havi 450 millió (napi 15 millió) utazástól, amit 75 millió -minden hónapban aktív- felhasználó produkált. Hogyan lehet hát kitörni az örök második helyéről a fejlett világ piacán? Versenyelőnyt igyekeznek kovácsolni a klímabarátabb üzletvitelből a Lyft alapítói, John Zimmer és Logan Green, akik Paul Hawkent szerződtették a cég ökológiai tanácsadójának.

Hawken a The Ecology of Commerce (A kereskedelem ökológiája) című könyv szerzőjeként lett befolyásos világkép- és gondolatformálója a Szilícium-völgy és Kalifornia új üzleti elitjének. Amikor egyetemisták voltak, Zimmert és Greent egyaránt megérintette Hawken ökotudatos bizniszfilozófiája. Zimmer ráadásul egy olyan professzornál is tanult, aki Hawken mentora volt.

Ismertebb márka
(fotó: Flickr)

A Lyft már idén több millió dollárt fordít arra, hogy autómegosztós utazásai kisebb tehertétellel járjanak a légkörre nézve. Olyan karbonsemlegesítő projektekbe vásárolja be magát, amik ellentételezik az autók légszennyezését. Ilyen például klímaerdők vagy mangrove-ligetek telepítése, vagy megújuló energiás beruházások finanszírozása, mely ÜHG-kibocsátásnak veszi elejét a széntüzelésű erőművekkel végzett energiatermeléshez képest.

A Lyft például megújuló energiás létesítményeket pénzel, erdőket telepíttet, az autók emissziójának és a szeméttelepekről származó metánemissziónak a csökkentését támogatja. Mindezt egy szerződéses partner, a 3Degrees intézi, s a projektek karbonmérlegét külső szakértőkkel auditálja.

A Lyft vezetői úgy kalkulálták, az első évben egymillió tonna üvegházgáz kibocsátását ellentételezik, ami egyenlő azzal, "mintha több százezer kocsit vonnának ki a forgalomból vagy több tízmillió fát ültetnének", közölte -némileg homályos megfogalmazással- a cég.

(Sustainable Brands, recode.net)

Budapest a régió első „karbon-semleges” repülőtere
Újabb, kiemelkedően fontos, nemzetközi környezetvédelmi elismerést vívott ki a Budapest Airport: a Repülőterek Nemzetközi Tanácsától megkapta az ún. „karbon-semleges” minősítést.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo