hirdetés

A klímaváltozás felér egy tőzsdekrachhal

Az előző, 2014-ben kiadott jelentés segített Obamának abban, hogy megindokolhassa, miért lépteti életbe klímapolitikája ékkövét, a Tiszta Energia Törvényt, mely a teherautók és a gyárkémények emisszióját csökkenteni volt hivatott. A mostani jelentés akár muníció lehet a zöldeknek azokban a perekben, melyekben megtámadták Trump Obama zöld törvényeit hatástalanító, deregulációs intézkedéseit.
hirdetés

"Nem hiszem el!" Ez volt Donald Trump sommás véleménye az 1656 oldalas Nemzeti Klíma Jelentésben foglalt kivetítésekről, melyben szakemberek világosan kijelentették, hogy ha a kormány nem cselekszik, a klímaváltozás óriási károkat okoz az állampolgároknak és a gazdaság egészének.

Az amerikaiaknak is nyakukon van a klímaváltozás, annak minden kedvezőtlen mellékhatásával együtt. És nekik sem lesz leányálom elviselni a változásokat. Ezek az 1656 oldalas tanulmány főbb megállapításai:

 • "A Föld éghajlata gyorsabban változik, mint civilizációnk modernkori történetében bármikor és ennek elsősorban az emberi tevékenység az oka". Ez a jelentés első mondata.
 • 2015 óta rekordokat döntöttek a szélsőséges időjárás okozta károk. A teljes kárösszeg 400 milliárd dollárra tehető.
 • A legrosszabb forgatókönyv szerint 2100-ra a klímaváltozás káros hatásai 10 százalékkal csökkenthetik az USA GDP-jét. Ez duplája annak, amit az 1929-es tőzsdekrach utáni gazdasági válság tüntetett el az Egyesült Államok bruttó hazai össztermékéből.
 • Az évszázad végére a kánikulákból eredő károk elérhetik a 141 milliárd dollárt, a tengerszintemelkedés 118 milliárd dolláros kárt okozhat, az infrastruktúra sérülése pedig 32 milliárdot.
 • A középnyugati régióban az 1980-as években tapasztalt szintre csökkenhet a terméshozam.
 • A déli államokban a klímaváltozás olyannyira megterheleti az infrastruktúrát, hogy az tönkremehet. Dél-Karolina vízerőművei nem bírhatják a magas vízszintet.
Kép:PP archív
 • Sérülhetnek az ellátási láncok és megakadhat az export, A jelentés a 2011-es thaiföldi árvizet hozza fel példaként, mely elöntötte a Western Digital nevű amerikai cég helyi üzemegységét. A cég ott gyártotta merevlemezei 60 százalékát. A kár 199 millió dollárt tett ki és a vállalat szállítmányai 2011 utolsó negyedévében a felére csökkentek. Ez megdobta a merevlemezek árát, ami más cégek (Apple, HP, Dell) működésére is kihatott, hiszen nekik is drágábban kellett beszerezniük azokat.
 • Az USA nyugati részében tomboló tűzvészhez hasonló volumenű katasztrófák gyakoribbak lesznek a jövőben, beleértve a most érintett dél-nyugati régiót is. Csakhogy Kalifornián kívül más nyugati tagállamokban nincs, ahol a tűzoltóságnak és a rendvédelemnek kellő tapasztalata lenne a nagy kiterjedésű, éves sűrűségű tűzkatasztrófák kezelésében.
 • A dél-nyugati régióban a hőségek miatt a folyók megcsappanó vízállása akadályozni fogja a vízerőművek működését.
 • Alaszkában a sarkköri jégtakaró megolvadása miatt erős lesz a partmenti áradás és a partok eróziója, egyes városoknak és közösségeknek el kell költözniük a partokról.
 • Puerto Ricóban és a Virgin-szigeteken a sós tengervízszint emelkedése tönkreteszi a szárazföld édesvízkészleteit.
 • Egyre több ember fog belehalni a kánikulákba, melyek egyre gyakrabban törnek ki.
 • A melegebb éghajlat a kórokozóknak és a járványoknak is kedvezni fog. Floridában növekedik majd a rovarok által hordozott fertőzéses megbetegedések száma.
 • Az ország középnyugati és északkeleti részén is gyakoribbá válnak a heves esőzések és az áradások. (2011-ben a Mississippi-folyó például elöntötte az Omahában lévő atomerőművet, amit ezért évekre be kellett zárni.)
 • Ha a szén-dioxid-kibocsátás változatlan marad, az atlanti-óceáni partszakasz nagy részei a víz alá merülnek, Maine államtól Észak-Karolináig 150 centiméteres tengerszintemelkedés várható 2100-ra.
 • New Orleans-nak, Houstonnak és a Mexikói-öböl partjainak egyaránt 150 centiméteres tengerszintemelkedéssel kell majd szembenéznie.
 • Még a Csendes-óceán partjainál is 90 centiméteres emelkedés várható, ami kihat Los Angelesre és San Franciscóra.
 • Ha sikerül ugyan csökkenteni az üvegházgáz-emissziót, New Orleans-nál ettől nem lesz jobb helyzet, ott akkor is prognosztizálható a 150 centiméteres emelkedés.
Kép:Pixabay

Terra incognita: ilyen még nem volt

A tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás járatlan területre viszi az országot, ahol "már nem érvényes az a feltételezés, hogy a jelenlegi és jövőbeli klímakörülmények hasonlítani fognak a közelmúltbeliekre." A jelentés többször is ellentmond Trumpnak, főleg az emberi tevékenységet (értsd: légszennyezésünk) nevezi meg a klímaváltozás fő okozójának.

Ürge-Vorsatz Diana: tizenkét évünk maradt
Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete, az IPCC elkészítette új jelentését, mely arról szól, hogyan fékezhetjük meg a globális felmelegedést 1,5 Celsius-foknál. A Nobel-békedíjas testület tagjával, Dr. Ürge-Vorsatz Dianával beszélgettünk a jelentésről, de nem voltak jó hírei számunkra.
Trump egyszer azt írta a Twitteren, hogy a "brutális és hosszan tartó hideg megdöntött minden korábbi rekordot. Mi történt a globális felmelegedéssel?" November közepén is hasonló megjegyzést rakott ki a Twitterre. Ami azért ostobaság -főleg egy olyan elnöktől, aki fizikus-mérnök nagybácsikája létezése okán kijelentette, hogy "veleszületett érzéke" van a tudományhoz-, mert a klíma és az időjárás nem ugyanaz. A klímaváltozás bizony produkálhat anomáliákat a szélsőséges hőmérséklet mindkét irányában, vagyis hozhat extrém hideg és meleget is. Erre mondják azt a tudósok a jelentésben:
 • "Rövidebb időintervallumban és szűkebb földrajzi régiókban a természetes variabilitás hatása erősebb lehet, mint az emberi tevékenység hatása. Az éghajlat több évtizedes távlataiban ugyanakkor a globális hőmérséklet folyamatosan növekszik."
Jogi bizonyítóeszköz?

Mivel a kormánynak a Kongresszus által kiosztott kötelessége elkészíttetni ezt a jelentést és közzétenni azt, a zöldek akár jogi eszközként is bevethetik ezt a szakértők által készített anyagot azokban a bírósági perekben, amelyekben érvénytelenítettni akarják Trump ökológiai deregulációs intézkedéseit, hangsúlyozta cikkében a The New York Times.

(USA Today, Associated Press, The New York Times, Climate Nexus)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo